Magazín

Poctivo pripravované články o tom najdôležitejšom, čo potrebuje každý vedieť o svojom zdraví.

Vyberte si z menu tému, ktorá Vás práve teraz najviac zaujíma.

Zdravie

Superpotraviny, ktoré by nemali chýbať vo vašom jedálničku

Autor článku: redakcia Zerex.sk 16.08.2018 00:00 Superpotraviny, ktoré by nemali chýbať vo vašom jedálničku

Chceme žiť dlho a v dobrom zdraví. Vyhýbať sa závažným ochoreniam a roky sa tešiť životu bez chodenia po lekároch a následne lekárňach. Existujú superpotraviny, vďaka ktorým si to dokážeme zabezpečiť? Dnes sa pozrieme na to, aké potraviny prospievajú zdraviu nášho srdca a ciev, podporujú dobrý cholesterol, pozitívne vplývajú na imunitu, trávenie, spánok, či stres.  

Zdravé srdce, cievy a cholesterol

Omega 3 mastné kyseliny - ryby

Po mnoho rokov je ľuďom odporúčané, aby konzumovali ryby - bohatý zdroj omega-3 mastných kyselín. Tieto nenasýtené tuky sú živinami, ktoré vo veľkej miere znižujú riziko srdcovo-cievnych ochorení, môžu znížiť zlý cholesterol a zabraňovať tvorbe zápalom v tele. Môžu tiež mierne znížiť krvný tlak, znižovať zrážanlivosť krvi, znižovať riziko mŕtvice a srdcového zlyhania. Konzumácia jednej až dvoch dávok rýb týždenne zabezpečí dostatočnú “dávku” omega 3 pre vaše telo.

L-arginín

Táto aminokyselina pomáha chrániť cievy aj srdce, regulovať krvný tlak a zabraňovať upchávaniu ciev (ateroskleróze). Podporuje pružnosť ciev vďaka produkcii oxidu dusnatého. Oxid dusnatý spôsobuje väčšie otvorenie krvných ciev, aby sa zlepšil prietok krvi. L-Arginín pôsobí ako prevencia proti srdcovo-cievnym ochoreniam. Nájdete ho v tmavej čokoláde, semienkach, orechoch, vajciach, mäse.  

Kotvičník zemný

Zelená bylinka so žltými kvietkami prispieva k udržaniu normálneho krvného tlaku, pozitívne ovplyvňuje zrážanlivosť krvi a podporuje normálnu hladinu cholesterolu v krvi. Kotvičník zemný má aj mnoho ďalších pozitívnych vplyvov: podporuje tvorbu mužských a ženských pohlavných hormónov a harmonizuje ich hladinu, pozitívne vplýva na plodnosť, pôsobí proti nepriaznivým dôsledkom menopauzy.

Imunita

Špalda

Špaldová pšenica prospieva k rozvoju a posilneniu imunitného systému. Je bohatá na minerály ako horčík, vápnik, draslík, fosfor, zinok, a tiež vitamíny B1, B2. Môže sa tiež pochváliť vysokým obsahom vlákniny, čo je dobré na trávenie.

Vitamín C

Jeho vplyvu na imunitu sa venuje aj štúdia Vitamín C a jeho význam pre imunitu. Hovorí tiež o tom, že vitamín C je silný antioxidant a výrazne prispieva k obranyschopnosti imunitného systému. Dokáže zabrániť tvorbe, prípadne pomáha liečiť respiračné a systémové infekcie. Má nesmierne veľa pozitívnych vplyvov na ľudský organizmus. Tento dôležitý vitamín je súčasťou výživového doplnku Zerex Daily Complex. Jeho originálna receptúra kombinuje vysoko účinné zložky ako spomínaný vitamín C, ďumbier lekársky, zinok či echinaceu. Tieto zložky majú pozitívny vplyv na odolnosť voči stresu, činnosť srdca a ciev, správne fungujúci imunitný systém.

Ženšen

Dôkazy o jeho účinkoch na ľudské zdravie sú evidované v množstve dokumentov, ktoré sa zbierajú tisíce rokov (vrátane vedeckých štúdií zo súčasnosti). Jednou z nich je aj štúdia Účinky ženšenu na imunitný systém. V nej nájdeme aj informáciu, že ženšen udržiava zdravie imunitného systému a zvyšuje odolnosť voči chorobám alebo mikrobiálnym útokom prostredníctvom regulácie imunitného systému. Ženšen je aj súčasťou tradičných ázijských medicín a liečebných postupov.

Maqui berry

Maqui berry má najvyššie množstvo antioxidantov ako ktorékoľvek iné ovocie. Vďaka tomu nachádza široké využitie: môže pomôcť kontrolovať hladinu cholesterolu v krvi, liečiť bolesť hrdla, horúčky a pomáhať obličkám. Maqui berry môže pomôcť predchádzať prechladnutiu, podráždeniu a celkovo udržiavať telo v optimálnom zdraví. Bobule podobné čučoriedkam sú tiež bohato zásobené živinami vrátane draslíka, vápnika, vitamínu C a železa - ktoré všetci spolupracujú a harmonicky udržujú telo zdravé.

Trávenie

Pestrec mariánsky

Už po stáročia sa používa ako bylinný liek predovšetkým na liečbu ochorení pečene. Stimuluje vylučovanie tráviacich enzýmov a žlče. Jeho pozitívny antioxidačný účinok dokážu oceniť dokonca aj pacienti podstupujúci chemoterapiu. Býva súčasťou čajov alebo výživových doplnkov podporujúcich trávenie.

Rakytník rešetiakový

posilňuje pečeň a pomáha čistiť tráviacu sústavu. Obsahuje obrovské množsvto vitamínu C, posilňuje imunitu a celkovú odolnosť voči infekciám. Používa sa na hojenie vredov, pri žalúdočných ťažkostiach, hemoroidoch, aj hnačkách. Podporuje peristaltiku čriev a prirodzenú mikroflóru v tráviacej sústave. Obsahujú ho napríklad tabletky Zerex Enzemax, výživovbý doplnok na podporu trávenie.

Čierne korenie

Aj “obyčajné” korenie, ktoré je bežne súčasťou našej kuchyne, dokáže pomôcť v trávení. Zvyšuje vylučovanie tráviacich kyselín, urýchľuje metabolizmus, stimuluje pankreas, zbavuje nadúvania, hnačky aj zápchy.

Depresia, stres, spánok

Levanduľa lekárska

Nie je to len krásny fialový kvietok, ktorý miluje slnko a prevonia naše záhrady, bielizeň alebo odoženie mole. Prispieva ku upokojeniu aj zmierneniu bolestí hlavy. Pôsobí na pokojný spánok a ako bonus, prekrásne vonia. Dokáže pozitívne pôsobiť pri vysokom krvnom tlaku. Môžete ju používať samostatne a urobiť si z nej odvar, alebo ju môžete nájsť ako súčasť čaju na ukľudnenie.

Medovka lekárska

Bylinka, ktorá je hotový zázrak na spanie, ukľudnenie. Pôsobí priaznivo proti nespavosti, prispieva k uvoľneniu tela aj mysle. Táto tradičná bylinka skvele chutí a rovnako ako levanduľa, aj medovka má krásnu vôňu.  

Reprodukčný systém

Maca peruánska

Táto tradičná bylina z Južnej Ameriky podporuje mužskú plodnosť. Pomáha mužom zvyšovať objem spermií v ejakuláte, mobilitu spermií a pohyblivý počet spermií. Potvrdzuje to aj výskum Univerzity v Peru. Maca peruánska pôsobí na množstvo ďalších neduhov, ktoré ľudstvo sužuje: • pomáha zvyšovať sexuálny apetít u oboch pohlaví • zabraňuje cukrovke • napomáha zdraviu srdca • posilňuje imunitu • pomáha zmierniť príznaky menopauzy. Je možné nájsť ju ako samostatný výživový doplnok, ako súčasť afrodiziakálnych doplnkov na podporu sexuálnej žiadostivosti a výkonnosti alebo súčasť tabletiek na erekciu. Reprodukčnému systému prospievajú aj už spomenuté “superpotraviny” kotvičník zemný aj L-arginín.  



maca peruánska kotvičník zemný ženšen
Magazín arrow
Magazín arrow