Magazín

Poctivo pripravované články o tom najdôležitejšom, čo potrebuje každý vedieť o svojom zdraví.

Vyberte si z menu tému, ktorá Vás práve teraz najviac zaujíma.

Jedlo

Stravovanie podľa krvných skupín. Tomuto sa určite vyhnite!

Autor článku: redakcia Zerex.sk 08.05.2018 00:00 stravovanie podľa krvných skupín

Poznanie typu krvi, ktorý vám celý život koluje telom, neslúži len v prípade, že raz možno budete potrebovať transfúziu. Tvorca diéty podľa krvných skupín tvrdí, že poznanie krvného typu je dôležitým nástrojom. Vďaka tomuto nástroju sa dá ľahšie pochopiť, ako telo reaguje na jedlo, náchylnosť k rôznym chorobám, zlepšiť zdravie a ešte oveľa viac. Spomínaným tvorcom diéty je Peter J. D'Adamo. Diéta funguje na princípe, že potraviny, ktoré jeme, reagujú s krvou rozlične, keďže každá skupina je odlišná. Ak budete dodržiavať stravu určenú pre vašu krvnú skupinu, vaše telo strávi potravu efektívnejšie. Jednoduchšie schudnete, budete mať viac energie a pomôžete predchádzať chorobám.  

Povolené jedlá

Diéta vyžaduje, aby ste jedli len určité druhy potravín na základe krvného typu. Existujú dokonca obmedzenia týkajúce sa korenín, ktoré môžete a nemôžete použiť.  

Krv typu A

Ľudia s krvnou skupinou typu A majú citlivý imunitný systém. Odporúčaná je strava založená najmä na ovocí a zelenine, strukovinách a celozrnných potravinách.

Vhodné a neškodné potraviny

  • kuracie mäso, morčacie mäso, losos, pstruh, arašidy, mandle, lieskové orechy, vlašské orechy, ananás, čučoriedky, brusnice, broskyne, ríbezle, jablká, hrušky, cesnak, brokolica, ovsená múka, pohánka, ryža

Nevhodné druhy potravín

  • bravčové mäso, hovädzie mäso, hydina okrem morky a kurčaťa, slanina, jahňacie mäso, divina, treska, ustrice, maslo, mlieko, plesňové syry, kokosový olej, para orechy, pistácie, banány, mandarínky, pomaranče, šampiňony, zemiaky, cícer, paradajky, paprika,

S privyknutím na stravu s nižším obsahom mäsa, budete chudnúť a mať viac energie, akonáhle odstránite toxické potraviny z vašej stravy. Pre citlivých ľudí s “áčkom” je obzvlášť dôležité, aby bolo jedlo v čo najprirodzenejšom stave: čisté, čerstvé a organické. S touto stravou by ste sa mali dopracovať k lepšiemu imunitnému systému a zamedziť vývoju život ohrozujúcich chorôb.  

Krv typu B

Odporúčaná je konzumácia zelenej zeleniny, vajec, morčacieho, králičieho a hovädzieho mäsa a nízkotučných mliečnych výrobkov.

Vhodné a neškodné potraviny

  • morčacie mäso, baranie mäso, králičie mäso, hovädzie mäso, losos, pstruh, treska, kapor, tuniak, jogurt, vajcia, kozie mlieko, sójové mlieko, mozzarella, cottage syr, vlašské orechy, mandle, ananás, banány, hrozno, citróny, hrušky, jablká, jahody, ryža, pšeno, ovsené vločky, olivový olej, ľanový olej

Nevhodné druhy potravín

  • kuracie mäso, bravčové mäso, kukurica, cícer, šošovica, avokádo, reďkovky, paradajky, arašidy, lieskové orechy, sezamové semienka, slnečnicové semienka, granátové jablko, zmrzlina, repkový olej, slnečnicový olej

Pre typy B sú najväčšími faktormi prírastku hmotnosti kukurica, pšenica, pohánka, šošovica, paradajky, arašidy a sezamové semienka. Každá z týchto potravín ovplyvňuje účinnosť vášho metabolického procesu, čo vedie k únave, zadržiavaniu tekutín a hypoglykémii (závažnému poklesu hladiny cukru). Keď eliminujete tieto potraviny, hladina cukru v krvi by mala zostať normálna po jedle.  

Typ krvi AB

Typ AB odráža zmiešané dedičstvo ich génov A a B. ale majú aj adaptáciu typu B na mäso. Preto chýba dostatok žalúdočnej kyseliny, aby bolo účinne metabolizované mäso a ukladá sa ako tuk. “AB” by sa mali vyhýbať kofeínu a alkoholu, najmä keď ste v stresových situáciách. Existuje široká škála morských plodov pre typ AB, ktorá  je vynikajúcim zdrojom bielkovín.

Vhodné a neškodné potraviny

  • morčacie mäso, baranie mäso, králičie mäso, pstruh, treska, tuniak, kapor, jogurt, mozzarella, ovčí syr, cottage syr, olivový olej, ľanový olej, arašidy, mandle, vlašské orechy, ananás, broskyne, brusnice, kiwi, slivky, baklažán, brokolica, zemiaky, šampiňony, pšeno, paprika, cvikla, uhorky, zeler, paradajky, mrkva, vločky, ryža, šošovica, biela fazuľa, hrášok

Nevhodné druhy potravín

  • kuracie mäso, bravčové mäso, kukurica, cícer, šošovica, avokádo, reďkovky,  lieskové orechy, sezamové semienka, slnečnicové semienka, granátové jablko, banány, pomaranče, mango, slnečnicový olej, kokosový olej, camembert, parmezán, maslo, zmrzlina.

Odporúča sa zaradiť menšie a častejšie porcie, čo bude pôsobiť proti tráviacim problémom spôsobeným nedostatkom žalúdočnej kyseliny a enzýmov. Budete tráviť a metabolizovať potraviny efektívnejšie. Snažte sa vyhýbať škrobom a bielkovinám v rovnakom jedle.  

Krv typu 0

Ľuďom s touto krvnou skupinou vyhovuje vysoko bielkovinová strava bohatá na chudé mäso, hydinu, ryby a zeleninu a mliečne výrobky. Tento typ krvi má veľmi dobre rozvinutú schopnosť trávenia jedál, ktoré obsahujú bielkoviny aj tuky.

Vhodné a neškodné potraviny

  • hovädzie mäso, jahňacie mäso, kuracie mäso, treska, makrela, pstruh, losos, vlašské orechy, bezlepkový chlieb, sójové pečivo, maslo, tuniak, kačacie mäso, králičie mäso, banány, hrušky, ananás, nektarinky, ryža, paprika, cvikla, hrášok, hrozno, nektarinky, maliny

Nevhodné druhy potravín

  • bravčové mäso, slanina, jogurty, mlieko, parmezán, čerstvé syry, plesňové syry, arašidy, mandarínky, jahody, avokádo, kaviár, šošovica, ružičkový kel, šampiňony.  

Vitamínové a bylinné doplnky sú potrebné súčasti stravy

D'Adamo odporúča množstvo špecialít a bio potravín, ktoré môžu byť nákladné. Vitamínové a bylinné doplnky sú tiež súčasťou stravy, keďže obmedzenia môžu znamenať nedostatok minerálov alebo antioxidantov.

V rozpore s odporúčaniami?

Ak trpíte chronickým ochorením, napr. cukrovkou, lekár vám môže odporučiť stravu s vysokým obsahom bielkovín. Problém môže nastať vtedy, ak vo vašej krvnej skupine nájdete odporúčanie, že bielkovinám by ste sa mali čo najviac vyhýbať (krvná skupina A). To môže byť v rozpore s plánom liečby cukrovky. Mohlo by vás zaujímať: Bielkovinová diéta – ideálna voľba chudnutia?



krvné skupiny stravovanie podľa krvných skupín diéta podľa krvnej skupiny
Magazín arrow
Magazín arrow