Magazín

Poctivo pripravované články o tom najdôležitejšom, čo potrebuje každý vedieť o svojom zdraví.

Vyberte si z menu tému, ktorá Vás práve teraz najviac zaujíma.

Vzťahy a sex

Čo môže za stratu libida u žien?

23.12.2019 00:00 strata-libida-u-zien

Nedostatok sexuálnej túžby sa u žien objavuje oveľa častejšie ako u mužov. Až tretina ženskej populácie sa v priebehu života zaznamená nechuť na sex v mladom veku, po štyridsiatke, ale aj po menopauze. Aké sú príčiny straty libida?

Ženská sexualita je komplexnejší systém, a ovplyvňuje ho fyzické zdravie, emocionálna pohoda, životný štýl, vzťahy, predchádzajúce skúsenosti, ale aj viera. Preto je pri strate libida dôležité preskúmať, ktorý z týchto aspektov (alebo ich kombinácia) môže byť príčinou. Odhaľte príčiny straty sexuálneho záujmu vašej polovičky a pomôžte jej podniknúť kroky, ktoré môžu viesť ku zlepšeniu.

Možné príčiny straty libida

Mayo Clinic: Túžba po sexe je založená na komplexnej interakcii mnohých vecí ovplyvňujúcich intimitu, vrátane fyzickej a emocionálnej pohody, zážitkov, viery, životného štýlu a vášho súčasného vzťahu. Ak má žena problém v niektorej z týchto oblastí, môže to ovplyvniť aj jej túžbu po sexe.

Pokles alebo výkyvy hormónov

Rovnako, ako je tomu u mužov, aj ženy sa potýkajú so stratou sexuálneho záujmu v dôsledku poklesu hormónov. Nízka hladina hormónov, ktoré regulujú sexuálny apetít, môže negatívne ovplyvniť sexuálny život ženy. O ktorých hormónoch hovoríme?

  1. Estrogén - primárny ženský hormón, ktorý reguluje mnohé procesy od vývoja pohlavných orgánov, cez menštruačný cyklus po sexuálnu túžbu. Keď sa žena blíži k menopauze, hladina estrogénu radikálne klesá, čo môže viesť k vaginálnej suchosti a bolestivému sexu (a následnému nedostatku libida).
  2. Testosterón - hoci sa v ženskom tele nenachádza v takom množstve ako u mužov, ovplyvňuje tiež ženskú sexualitu. Ženy o neho môžu prichádzať prirodzene v dôsledku veku alebo aj užívania antikoncepcie.
  3. Progesterón - môže mať vplyv na sexuálne správanie ženy. 

Úbytok ženských hormónov môže viesť k strate sexuálnej túžby, rôznym zdravotným ťažkostiam, ale aj k neschopnosti dosiahnuť orgazmus

Tip: V otázke ženského sexuálneho zdravia potvrdil kotvičník zemný zlepšenie sexuálnej výkonnosti a citlivosti u väčšiny žien. Môže pomôcť zmierniť symptómy menopauzy (návaly horúčavy, depresia a emočná nestabilita). Pravidelné užívanie tejto bylinky môže pomôcť riešiť stratu sexuálneho záujmu, prispeje k sexuálnej túžbe, vzrušeniu a spokojnosti.

Antidepresíva a strata libida

Užívanie antidepresív môže spôsobiť zníženú sexuálnu túžbu. Preto je potrebné konzultovať s lekárom, ktorý môže predpísať lieky s nižšim počtom vedľajších účinkov.

Stres

Obavy, starosť o rodinu, peniaze, či pracovné termíny, môžu spôsobovať každodenný stres, ktorý uberá o chuť na sex a môže spôsobovať aj vzťahové problémy. V reakcii na stres totiž telo produkuje hormóny adrenalín a kortizol. Ak je stres chronický, hladina kortizolu môže výrazne ovplyvniť aj pohlavné hormóny a znížiť tak chuť na sex.

Tip: Úroveň stresu je možné znižovať činnosťami, ktoré prinášajú radosť (koníčky, záujmová činnosť, stretávanie sa s priateľmi), lepšie zdravie (cvičenie) alebo oddych a relaxáciu (meditácia, masáž). Doplniť to o kvalitný spánok v dĺžke 8 hodín by malo byť samozrejmosťou.  

 

A čo takto skúsiť sexuálne polohy, ktoré vašu partnerku zaručene potešia? Nájdete ich v článku:



strata libida u žien príčiny straty libida nechuť na sex v mladom veku
Magazín arrow
Magazín arrow