Magazín

Poctivo pripravované články o tom najdôležitejšom, čo potrebuje každý vedieť o svojom zdraví.

Vyberte si z menu tému, ktorá Vás práve teraz najviac zaujíma.

Vzťahy a sex

Aké sú príčiny straty libida u mužov?

17.12.2019 00:00 strata-libida-u-muzov

Aké sú príčiny straty libida a prečo postihuje nechuť na sex aj u mužov v mladom veku?

Nízke libido znamená znížený záujem o sex, zníženú motiváciu k sexu, či nedostatok sexuálnej túžby. Je úplne prirodzené, keď sa tento stav z času na čas v živote objaví. Z dlhodobého hľadiska však môže nedostatok záujmu o sex predstavovať dôvod obáv.

Hovoríme o postupnom zanikaní záujmu, ktorý trvá počas niekoľkých mesiacov. Je potrebné vysporiadať sa s tým skôr, ako sa strata libida stane pravidlom.

Príčiny straty libida:

  1. nedostatok testosterónu - keď chýba najdôležitejší mužský hormón, môže muž bojovať s mnohými neduhmi (ochabovanie svalstva, prírastok váhy, emočné ťažkosti), vrátane straty libida
  2. užívanie antidepresív - vedľajším účinkom ich užívania je nedostatok sexuálnej motivácie
  3. erektilná dysfunkcia - opakujúce sa problémy s dosiahnutím alebo udržaním erekcie môžu stáť za postupnou stratou libida,
  4. úzkosť - objavuje sa najmä u mužov s rýchlym vyvrcholením (strach z výkonu),
  5. stres - predstavuje ohrozenie zdravia, vzťahov, aj libida
  6. cukrovka,
  7. obezita,
  8. chronické ochorenia - napr. poruchy štítnej žľazy a následná hormonálna nerovnováha,
  9. nevyriešené problémy vo vzťahu.

V akom veku mužov postihuje strata libida?

Hoci môže prevládať názor, že tento problém sa týka mužov po päťdesiatke, nechuť na sex môže postihnúť aj mužov v mladom veku. Neexistuje jednoznačný “vek”, kedy k ťažkostiam môže dôjsť. Príčiny straty libida môžu mužov postretnúť kedykoľkvek.

Zvýšte si libido a chuť na sex

Ako znovu získať libido?

Na opätovné naštartovanie sexuálnej túžby bude potrebné venovať pozornosť oblasti, ktorá vám môže spôsobovať problémy.

Stres pod kontrolou

Stres vo veľkej miere ovplyvňuje každú stránku života, vrátane tej sexuálnej. Na zmiernenie účinkov stresu je väčšinou potrebné vykonať zmeny v životnom štýle. Tieto zmeny by mali predovšetkým zahŕňať:

  • zaradenie cvičenia do dennej rutiny,
  • spánok počas 7,5 - 8 hodín denne,
  • oddych po pracovnom čase (nie plnenie ďalších pracovných úloh na úkor voľného času).

Komunikácia s partnerkou

Ak sú príčiny nedostatku libida zakorenené v problémoch vo vzťahu, musíte vzájomne komunikovať a vyriešiť ťažkosti, ktoré medzi sebou máte. Buďte k sebe úprimní a zistite, ktoré faktory ovplyvňujú tieto ťažkosti:

  • vaša predčasná ejakulácia alebo erektilná dysfunkcia,
  • vaginálna suchosť partnerky,
  • neschopnosť dosiahnuť orgazmus,
  • pokles dôvery.

💋 Zdieľajte predstavu o sexe s vašou polovičkou, zažívajte s ňou nové zážitky, choďte do spoločnosti, na spoločný víkend, cestujte s priateľmi. Obohaťte váš vzťah a urobte všetko pre nápravu toho, čo vás o libido mohlo pripraviť.

S ohľadom na zdravotný stav

Určite by ste svoje zdravie nemali brať na ľahkú váhu a mali by ste sa aktívne zaujímať o to, čo vám môže brániť sexuálnej motivácií. Konzultácie a preventívne prehliadky u lekára môžu odhaliť aj také príčiny, o ktorých ste ani netušili. Pritom ich riešenie môže byť jednoduché a príčiny straty libida jednoduchšie odstrániteľné.

Prírodné prostriedky na podporu libida

🌿 Pokiaľ vás trápi nedostatočná sexuálna túžba, existujú aj prírodné možnosti, ktoré s ňou môžu pomôcť. Niektoré doplnky na podporu erekcie, sexuálnej vitality alebo predĺženie styku totiž obsahujú prírodné látky, ktoré na libido priaznivo vplývajú:

Výživové doplnky na podporu libida a erekcie

✅ Môžu pomôcť s podporou tvorby mužského pohlavného hormónu testosterónu. Medzi voľnopredajné prírodné prostriedky patrí Zerex Klasik. Obsahuje extrakty z tradičných bylín (kotvičník zemný, maca peruánska, kakaovník), ktoré majú priaznivý vplyv na kvalitu sexuálneho života a výkon muža v posteli.

Prečítajte si viac o priaznivých účinkoch Zerexu

Tabletky pre mužov s rýchlym vyvrcholením

Sú určené pre mužov, ktorých predčasná ejakulácia odrádza od styku, v dôsledku čoho strácajú o sex záujem. Zerex Extralong je prírodné afrodiziakum, ktoré priaznivo vplýva na erekciu a libido, a súčasne na dĺžku pohlavného styku. S obsahom ženšenu (všehoj ázijský), macy peruánskej, l-arginínu a kotvičníka predstavuje prostriedok, ktorý pozitívne ovplyvňuje výdrž a sexuálnu vitalitu.  

Dlhodobá starostlivosť o sexuálnu kondíciu vo forme tabliet

Zerex Ultragold je určený pre mužov rôzneho veku (seniori aj muži snažiaci sa o potomka). Obsahuje:

  • zinok - prispieva k plodnosti, správnej reprodukčnej funkcii a k udržaniu normálnej hladiny mužského pohlavného hormónu v krvi,
  • kotvičník podporuje tvorbu mužského pohlavného hormónu, sexuálnu túžbu, libido a celkový výkon,
  • maca peruánska pomáha udržiavať sexuálnu kondíciu. Má pozitívny vplyv na početnosť a pohyblivosť spermií.

 

Problémy s erekciou netrápia iba zrelých pánov, práve naopak - objavujú sa často aj u mladých mužov či tínedžerov. Prečo je to tak? Prečítajte si nasledujúci článok a zistite viac:



antidepresíva a strata libida príčiny straty libida nechuť na sex v mladom veku
Magazín arrow
Magazín arrow