Magazín

Poctivo pripravované články o tom najdôležitejšom, čo potrebuje každý vedieť o svojom zdraví.

Vyberte si z menu tému, ktorá Vás práve teraz najviac zaujíma.

Krása

Stop štiepeniu: Toto je ultimátny recept na pevné nechty!

Autor článku: redakcia Zerex.sk 23.07.2019 00:00 pevne-nechty

Moje nechty sa lámu. Čo s tým? Ako dosiahnem pevné a zdravo vyzerajúce nechty?

Častý problém znejúci z úst nejednej ženy, ktorej krása nechtov nie je ľahostajná. Čo pomôže lámavým a krehkým nechtom a prečo sa vlastne lámu? Ako sa to dá zmeniť?

Pomoc! Moje nechty sa lámu

Vaše ruky odhalia mnohé o vašom zdraví, najmä pokiaľ ide o nechty. Tie odrážajú nielen stav našej starostlivosti o ne, ale aj celkový zdravotný stav. Za lámavosťou nechtov stoja najmä stres, opotrebovanie pri namáhavej práci, nedostatok živín, ale aj obhrýzanie, infekcie, vystavovanie extrémnym vplyvom alebo choroba.

Často sa však stáva, že k lámaniu a štiepeniu dochádza aj častým umývaním rúk, pod vplyvom chladného alebo horúceho počasia, častým lakovaním, lepidlom na nechty, odlakovávaním alebo prílišným leštením.

Ako na pevné nechty?

Vyvážená strava poskytuje vašim nechtom tie správne vitamíny a minerály, ktoré vaše nechty potrebujú.

Biotín

Poznáme ho aj ako vitamín B7 alebo vitamín H. Nachádza sa vo vajíčkach, orechoch, banánoch, celozrnných potravinách, v mäse, mliečnych výrobkoch, droždí, rybách, avokáde, sladkých zemiakoch. Nedostatok biotínu môže spôsobiť lámavosť nechtov a oslabovať aj vlasy.

Štúdia švajčiarskych vedcov u ľudí s krehkými nechtami zistila, že dopĺňanie biotínu denne počas šiestich týždňov až siedmich mesiacov zmiernilo symptómy u 63 % účastníkov štúdie.

Vitamín B12 a železo

Vitamín B12 hrá úlohu v absorpcii železa a spoločne sú nevyhnutné na udržanie silných a zdravých nechtov. Nedostatok B12 môže mať za následok neprirodzenú pigmentáciu alebo štruktúru nechtov. Prirodzene ho obsahuje mäso, hydina, ryby, vajcia a mliečne výrobky.

Horčík

Znakom nedostatku horčíka v organizme môžu byť práve vertikálne ryhy na nechtoch. Horčík je minerál potrebný na veľké množstvo funkcií v organizme, vrátane syntézy proteínov a tvorbe nových nechtov.

Bielkoviny

Nedostatočné množstvo proteínov môže viesť k lámaniu a krehkým nechtom. Potraviny s vysokým obsahom bielkovín poskytujú kvalitnú výživu podporujúce tvorbu keratínu, bielkoviny, ktorá tvorí naše nechty. Do stravy je preto žiadúce zaradiť ryby, kuracie mäso, hovädzie mäso, hydinu, vajcia a mliečne výrobky.

Voda

Nedostatok hydratácie môže spôsobiť problém nielen s nechtami, ale aj s celkovou imunitou. Pitie dostatočného množstva vody môže pomôcť zabezpečiť, že sa živiny dostanú práve tam, kam potrebujú - a teda do vašich nechtov.

Omega 3 mastné kyseliny

Ak sa nechty ohýbajú alebo lámu, pomôcť môžu aj omega-3 mastné kyseliny. Vyživujú bunky v nechtovom lôžku, obmedzujú zápal a podporujú vstrebávanie živín na podporu zdravého rastu. Výsledkom sú silnejšie, zdravšie a tvrdšie nechty. Ako bonus, omega-3 poskytujú ochranu proti vypadávaniu vlasov a poskytujú ochranu vlasovej pokožky.

Beta karotén

Beta karotén zabraňuje predčasnému starnutiu, keďže pôsobí ako antioxidant (látka, ktorá znižuje poškodenie kyslíkom spôsobené UV žiarením, znečistením a inými environmentálnymi rizikami). Konzumácia adekvátnych hladín betakaroténu dodáva nechtom, pokožke a vlasom prirodzený lesk.

Kedy je potrebné vyhľadať lekára

Pokiaľ zaznamenáte niektoré z týchto príznakov, zvážte vyhľadanie lekárskej pomoci:

  • modré alebo fialové nechty,
  • neprirodzená štruktúra nechtov,
  • horizontálne ryhy,
  • biela farba pod nechtami,
  • bolestivé alebo zarastené nechty.

 

A čo presne sa vie podpísať pod zničené nechty? Odpoveď nájdete v ďalšom článku:



pevné nechty
Magazín arrow
Magazín arrow