Magazín

Poctivo pripravované články o tom najdôležitejšom, čo potrebuje každý vedieť o svojom zdraví.

Vyberte si z menu tému, ktorá Vás práve teraz najviac zaujíma.

Vzťahy a sex

Ste workoholik? Pozor na stratu erekcie

03.10.2018 00:00 strata erekcie

Kto si dobrovoľne prizná, že pracuje viac, ako by mal? Zvyčajne majú workoholici tendenciu venovať nadmerný čas a energiu práci v snahe cítiť sa dôležitejší, kompetentnejší. Workoholizmus však ukrýva riziko straty rodiny, vzťahu, rozpad manželstva, neveru, ale aj stratu erekcie. Je nutné takto riskovať?

Možno sa nazdávate, že si nadbytočnou prácou zabezpečíte lepšiu finančnú situáciu alebo životný štandard. Vedzte však, že si takouto prácou niekedy môžete viac uškodiť ako polepšiť.

Kto je workoholik?

  1. Človek má pocit, že musí robiť, lebo cíti tlak na svoju osobu. Má jednoducho pocit, že musí pracovať.
  2. Ďalším prípadom je človek, ktorý ťažko oddeľuje prácu od súkromia, pričom práca často predstavuje prioritu č. 1.
  3. V neposlednom rade sú workoholici, ktorí chcú postúpiť alebo byť v očiach vedenia nenahraditeľní, pracujú nad rámec toho, čo sa od nich očakáva.
  4. Špecifickým príkladom workoholizmu sú ľudia cítiaci pocit viny, keď nepracujú.

Ak si stále nie ste istí, či do danej skupiny patríte, zodpovedzte si nasledovné otázky:

  • Trávite prácou zvyčajne viac času, ako by ste chceli?
  • Rodina, priatelia, spolupracovníci vás upozornili, že to s prácou preháňate (ale nepočúvali ste)?
  • Keď nepracujete, pociťujete úzkosť, paniku alebo stres?
  • Uprednostňujete prácu pred svojimi koníčkami?
  • Práca ovplyvňuje aj váš zdravotný stav, rodinný a intímny život?

Kedy začína byť workoholizmus zdravie ohrozujúci?

Spánok sa skracuje zo zdravých 8 hodín na 6 a menej. Podľa štúdie Kalifornskej univerzity, ľudia, ktorí pracujú viac ako 50 hodín týždenne namiesto bežných 40 hodín, majú o 29% vyššiu pravdepodobnosť vzniku vysokého krvného tlaku. To stačí na zvýšenie rizika srdcových ochorení a mozgovej príhody.

Príjem potravy sa často obmedzuje na stravu, ktorej konzumácia nezaberie “príliš veľa času”. V súvislosti so stravou a spánkom súčasne sa môže rozvinúť obezita. Prečo? Čím menej spánku, tým viac telo vytvára hormóny hladu. Aby mal človek energiu, potrebuje jesť viac. Preto ľudia, ktorí spia len päť hodín v noci, čelia oveľa vyššiemu riziku rozvoja obezity.

Príjem kofeínu v káve alebo ďalších nápojoch prekračuje zdravý limit 400 miligramov za deň.

Kvôli pracovnému vyťaženiu vznikajú psychologické problémy - úzkosť, depresia, vyčerpanie. Workoholizmu sa venuje aj štúdia z roku 2015 Katedry psychológie, Univerzita Greenville, Severná Karolína, USA. Autori dospeli k záveru, že workoholizmus je významným rizikovým faktorom pre choroby súvisiace so stresom.

Muž sa stretáva s poruchami erekcie čoraz častejšie, sexuálny život sa dostáva na vedľajšiu koľaj. Workoholici egoisticky očakávajú, že sa partnerka prispôsobí ich pracovnému tempu a agende. Uspokojí ich bezprostredné potreby, zmierni ich pracovné napätie. Neskôr však strácajú aj záujem o sexuálny život (na úkor práce). Ani partnerka nie je spokojná - predohra býva často krátka, dokonca nepríjemná. Veľké množstvo partnerských vzťahov s workoholikom stroskotá.

Ako vzniknuté problémy riešiť a zbaviť sa “závislosti od práce”?

Rovnako ako iné závislosti, prekonanie závislosti na práci - workoholizmu, si vyžaduje viac ako len silu vôle.

  1. Zistite skutočný základ problému, prečo ste workoholik. Je to túžba po uznaní? Strach z neúspechu?
  2. Začnite venovať pozornosť vlastnému telu a venujte mu to, čo potrebuje. Či už ide o aktívny oddych alebo dovolenku, naslúchajte, čo vám telo hovorí. Ľudia, ktorí majú dovolenku, sú preukázateľne šťastnejší a majú lepšiu perspektívu. Predovšetkým nezamieňajte nevyčerpanú dovolenku za peniaze, nestoja za to.
  3. Nastavte zdravú rovnováhu medzi pracovným a súkromným životom. Nastavte si harmonogram, aký čas budete venovať práci a aký rodine.
  4. Profesionál v oblasti duševného zdravia - pomôže najmä vtedy, ak sa vo svojom probléme cítite bezmocný, bezradný.
  5. Zaraďte prestávky v práci na jedlo a odpočinok v dostatočnej dĺžke. Ak potrebujete “zvoľniť tempo”, využite meditáciu, relaxáciu, urobte si čaj na ukľudnenie .
  6. Zmeňte spôsob stravovania a jedzte pravidelne. Držte sa hesla “žiadny fastfood”.
  7. Ochráňte svoj intímny život. Problémy s erekciou sa môžu vyriešiť dostatkom spánku, zmenou stravovacích návykov, pomocou výživových doplnkov na podporu erekcie Zerex Klasik alebo čajov na povzbudenie .

Vytvoriť si pravidlá neznamená, že budete teraz horší alebo menej zodpovedný pracovník. Znamená to, že vďaka odpočinku, času na rodinu a intimite s partnerom získate viac energie, sily, harmónie vo svojom živote.



erekcia workoholizmus
Magazín arrow
Magazín arrow