Magazín

Poctivo pripravované články o tom najdôležitejšom, čo potrebuje každý vedieť o svojom zdraví.

Vyberte si z menu tému, ktorá Vás práve teraz najviac zaujíma.

Zdravie

Ste časovaná bomba? Vieme ako na stres, úzkosť a zvládanie emócií

18.10.2022 00:00

Poznáte to všetci. Skoré vstávanie, nedostatok spánku, stresujúca práca, alebo nezastaviteľné neustále vrieskajúce deti. Po práci sa neviete dočkať kedy si vyložíte nohy a nalejete pohár vína. Doma to ale vyzerá ako po výbuchu a z detskej izby sa stále ozýva krik. Šéf v práci vás dnes pekne vytočil a partnerka, či partner sa tvári ako keby mu uleteli včely. Držíte emócie na uzde ale cítite sa ako tlakový hrniec, ktorý čoskoro vybuchne. 

Ako ste na tom vy so zvládaním emócií? Dokážete ich udržať na uzde? Ak vaše telo ovládajú extrémne pocity ako častá podráždenosť, vnútorný nepokoj, či frustrácia, máme pre vás dobré správy. Emócie človeka nie sú problém, ani chyba v systéme, stačí sa s nimi naučiť pracovať. Existuje totiž množstvo spôsobov, ako zabrániť tomu, aby sa hnev hromadil vo vašom každodennom živote. 

Zadržiavaný alebo nevyjadrený hnev

Všetci čas od času zažívame pocit hnevu. Bez ohľadu na to, čo v nás negatívne emócie vyvoláva, najdôležitejšie je, ako ich dokážeme spracovať. 
Čo sa stane, keď hnev prevláda a vy nedokážete nájsť spôsob, ako ho uvoľniť? Odborníci tento stav nazývajú tzv. zadržiavaný hnev, alebo hnev, ktorý bol zadržaný alebo nevyjadrený. Tento typ hnevu dokáže nepriaznivo ovplyvniť duševné i fyzické zdravie. Práve preto je dôležité tieto pocity identifikovať, riešiť a prekonávať.[1]

Hľadajte zdroj stresu a hnevu

Prvým dôležitým krokom ako prekonať hnev a eliminovať stres, je pochopiť ich zdroj, naučiť sa rozpoznať, čo vám stres a hnev spôsobuje. Sústreďte sa preto na ich spúšťače. Zistíte tak, ktorým z týchto vecí sa dá vyhnúť. Následne môžete hľadať spôsoby, ako sa vyrovnať s negatívnymi stresormi, ktorým sa vyhnúť nedá. Postupne sa tak naučíte riadiť úroveň stresu a predchádzať návalom hnevu.[2]

Podľa psychologičky z Providence Saint John’s Child and Family Development Center Kathryn Moore PhD, ak cítite podráždenosť, vnútorný nepokoj, frustráciu, či  smútok, príčinou môže byť pocit nevypočutia, nedocenenia, nedostatočná akceptácia osoby, situácie, alebo nenaplnené potreby.[3]

Psychologička Alisa Ruby Bash, PsyD. odporúča: “Uznanie a prijatie zadržiavaného hnevu je významným krokom, aby ste sa s ním vyrovnali. Pravidelným precvičovaním sa postupne naučíte hovoriť pravdu o tom, čo vo vás vyvoláva negatívne emócie, vyjadrovať svoje pocity a v danej chvíli primerane vyjadrovať hnev.”[4]

Zerex blog: Ste časovaná bomba? Vieme ako na stres, úzkosť a zvládanie emócií

Najlepšie lieky na stres a úzkosť

Zamerajte sa na 7-8 hodín spánku. Ak váš mozog pracuje do neskorých večerných hodín a neviete ho prinútiť vypnúť, skúste napríklad výživové doplnky na zdravý spánok, ktoré pomôžu vylučovať melatonín - hormón spánku.

  • Sústreďte sa na zdravú stravu
  • Pravidelne sa hýbte
  • Minimalizujte užívanie kofeínu a alkoholu
  • Udržiavajte sociálne väzby - stretávajte sa s priateľmi, aby ste mohli získať a poskytnúť podporu
  • Doprajte si čas pre seba - oddych, relax a starostlivosť o vlastné ja je veľmi významným faktorom pri prevencii proti stresu a úzkostným stavom. Zároveň aj najviac podceňovaný.
  • Naučte sa meditačné techniky - napríklad hlboké dýchanie [5]

Tip na záver

Podporiť vašu duševnú pohodu môžete aj vďaka bylinkám. Balzamom na podráždené nervy sú napríklad Medovka lekárska, Mučenka pleťová, či Valeriána lekárska. Užitočné sú aj vitamíny C, B6, magnézium alebo prírodná esenciálna aminokysela L-tryptofán, ktorá sa v ľudskom tele prirodzene premieňa na Serotonín.

Zdroje:

[1] [3] [4] Timothy J. Legg, PhD, PsyD, Ako sa vysporiadať so zadržiavaným hnevom

[2] [5] Timothy J. Legg, PhD, PsyD, Všetko čo potrebujete vedieť o strese

 



stres, lieky na stres a depresiu kvapky na nervy zdravý spánok zvládanie emócií
Magazín arrow
Magazín arrow