Magazín

Poctivo pripravované články o tom najdôležitejšom, čo potrebuje každý vedieť o svojom zdraví.

Vyberte si z menu tému, ktorá Vás práve teraz najviac zaujíma.

Šport

Športový tréning na maximum: 5 rád, ktoré zaručia výsledky

16.11.2020 00:00 sportovy-trening-na-maximum

Skvelé výsledky športových výkonov zahŕňajú okrem samotného cvičenia celý komplex dôležitých činností. Akú úlohu v tréningu zohráva športová výživa a čo okrem nej ovplyvní rozvoj svalov?

Čo podporí tie najlepšie športové výsledky?

Nie je potrebné tráviť cvičením hodiny denne, pokiaľ nie ste vrcholový športovec. Prioritou by sa však mali pre vás stať činnosti, ktoré vás dovedú k tomu najlepšiemu výsledku.

#1 Pravidelná športová aktivita

Azda žiadnym prekvapením nie je informácia, že svalstvo vybudujeme prostredníctvom fyzickej aktivity. Mali by ste mať však dve veci: plán ako na to a realistické očakávania. Požadované výsledky totiž dosiahnete pravidelnou aktivitou, kedy cvičenie neponechávate náhode. Plán zabezpečí, že nevynecháte žiadnu svalovú skupinu a aj to, že každej z nich doprajete čas na regeneráciu.

#2 Regenerácia a dostatočný oddych

Relaxácia a zotavenie po cvičení je rovnako dôležité ako cvičenie. Umožňuje obnovu tkanín, efektívnejší tréning a svalový rast. Po tréningu sa venujte strečingu, doprajte si sprchu so striedaním teplôt, raz za čas oslovte maséra. Dôležitou súčasťou oddychu je spánok. Umožní produkciu dôležitých hormónov vrátane toho rastového.  

#3 Športová výživa

Vhodná strava zabezpečí dostatok energie na cvičenie, umožní podať čo najlepší výkon a predstavuje základ športového úspechu. Čo by mala správna športová výživa pre mužov a ženy obsahovať?

  • 5 porcií ovocia a zeleniny (zdroje vitamínov, minerálov, vlákniny, antioxidantov),
  • celozrnné potraviny,
  • zdravé tuky,
  • dostatok proteínov, ktoré tvoria základ pre budovanie svalov (získate ich z mäsa, vajec, srvátky, orechov, mliečnych výrobkov, rýb alebo prírodných doplnkov výživy).

Tip na kvalitnú športovú výživu: 

Za vyskúšanie stoja aj doplnky určené pre športujúcich mužov a ženy. Napríklad taký čistý srvátkový proteínový izolát, ktorý sa vstrebáva extrémne rýchlo a ľahko. Iso Whey Zero od Biotech USA je vyrobený z čerstvého kravského mlieka. Iso Whey Zero Obsahuje 21 g proteínu v jednej dávke, neobsahuje antibiotiká, chemikálie a iné kontaminujúce látky

Vegáni sa nemusia obávať: 

Na trhu existujú aj kvalitné proteínové doplnky, ktoré nemajú živočíšny pôvod. Biotech USA Vegan Protein predstavuje spojenie ryžových a hráškových bielkovín pre doplnenie optimálneho množstva bielkovín. Navyše je zabalený v papierovom obale pre redukciu množstva plastov. Obsahuje 3 druhy superpotravín bohatých na vitamíny a minerály a 19 gramov proteínov v jednej dávke.

#4 Pravidelnosť a správne načasovanie

Častejšie stravovanie zabezpečí, že nebudete hladovať a telo nebude mať potrebu robiť si zásoby “na horšie časy” v podobe ukadania tukov. Jedlá si vopred naplánujte, ideálne deň vopred. Tým sa vyhnete riziku, že budete mať počas nasledujúceho dňa “vlčí hlad” a siahnete po jedle, ktoré zabije vaše snahy o nárast svalovej hmoty alebo úbytok hmotnosti.

#5 Hydratácia

Obrovské množstvo ľudí podceňuje význam hydratácie. Pritom platí jednoduchá rovnica: slabá hydratácia = slabý výkon, duševný a fyzický. Ovplyvňuje nielen výkonnosť, ale aj spánok, zdravie kĺbov, regeneráciu, fungovanie obličiek, ktoré odvádzajú odpadové látky z tela.  

Pokles vody v tele o 2 % môže spôsobiť malé, ale kritické zmenšenie mozgu, ktoré môže narušiť nervovosvalovú koordináciu, znížiť koncentráciu a spomaliť myslenie. Dehydratácia môže tiež znížiť vytrvalosť, znížiť silu, spôsobiť kŕče a spomaliť svalovú odpoveď (bodybuilding.com). 

Tréning nie je iba o pohybe - to už veľmi dobre viete. Vyskúšajte vyššie uvedené rady a uvidíte, že nebudete ľutovať.



športová výživa
Magazín arrow
Magazín arrow