Magazín

Poctivo pripravované články o tom najdôležitejšom, čo potrebuje každý vedieť o svojom zdraví.

Vyberte si z menu tému, ktorá Vás práve teraz najviac zaujíma.

Jedlo

Šošovica, hruška, brokolica, ... Ktoré potraviny majú najviac vlákniny?

Autor článku: redakcia Zerex.sk 11.12.2016 00:00 vláknina

Usilujete sa jesť pestro a zdravo, len aby ste dodali svojmu telo čo najviac vlákniny? Neviete však, či práve vaša strava je bohatá na dostatok vlákniny? Ani dostatočne pestrá a zdravá strava nemusí ihneď znamenať aj dostatok vlákniny pre telo. Kde sa teda nachádza organickej vlákniny najviac? Ktoré potraviny s vlákninou sa hodia skôr na diétu a ktoré, ak máte problémy s trávením? Čítajte článok až do konca, dozviete sa istotne veľa zaujímavých a prospešných informácií ...

Čo je vláknina?

Na to, aby sme vedeli o nej čo najviac, musíme si ujasniť, čo to tá vláknina je. Vlákninu poznáme rozpustnú vo vode a nerozpustnú vo vode. Vo všeobecosti povedané, vláknina sú komplikované cukry, ktoré ľudské telo nie je schopné stráviť a tak sa z tela dostávajú bez akejkoľvek premeny. Dôležité je poznamenať, že majú energickú hodnotu na úrovni "0". Aj preto má vláknina schopnosť viazať vodu v tele a tým prichádza skôr pocit sýtosti od žalúdka, ako s jedlom bez vlákniny. Práve toto je spôsob, ako sa brániť pred nepríjemným prejedaním sa a tak zvyšovaním hmotnosti. Na druhej strane, ak prijímame veľa potravy bohatej na vlákninu, musíme telu dopriať aj dostatok pitného režimu, inak nám hrozia problémy so zápchou, či dehydratáciou.

Prečo by mala byť v našom tele vo väčšom množstve?

Vláknina má však okrem toho aj množstvo ďalších výhod pre naše telo. Pravdou je, že sa vyskytuje iba v rastlinnej strave, ktorá zväčšuje jej množstvo v ľudskom tele. Podieľa sa na poklese hladiny cholesterolu v krvi, v tele zrýchľuje a zlepšuje trávenie, má uplatnenie pri dietách redukujúcich hmotnosť (takzvaných redukčných diétách). Uplatňuje sa už aj v jedálničku diabetikov (udržiava optimálnu úroveň cukru v krvi), ako aj u ľudí trpiacich hemoroidmi, či zápchou. Má však ešte oveľa viac výhod a priaznivých účinkov na ľudské telo. Najlepšími zdrojmi vlákniny sú strukoviny, obilniny, zelenina a ovocie.

Ako vláknina pomáha črevám?

Ak teda naše telo bude mať dostatok vlákniny a zároveň aj vody v tele, črevá dostanú pravidelnú očistu. Práve vláknina má schopnosť, že skracuje dobu priechodu potravy cez tráviaci systém (až o polovicu). Súčasťou je aj pravidelné a rýchlejšie vyprázdňovanie čriev. Viac vlákniny v tele znamená aj menej škodlivých toxických látok, vrátane karcinogénov. Nie je nič lepšie v rámci prevencie rakoviny hrubého čreva, ako prijímať dostatočné množstvo vlákniny do tela - pravidelne.

Znižuje vznik a tvorbu žlčníkových kameňov, infarktu, podporuje dobrý (znižuje zlý) cholesterol ...

Ďalšou obrovskou pomocou zo strany vlákniny pre naše telo je, že dokonale eliminuje a odvádza z tela von aj žlčové kyseliny, čím sa úplne eliminuje tvorba žlčníkových kameňov. Okrem toho má táto látka schopnosť viazať aj tuky (znižuje ich množstve v tele), čo má za následok zdravšie srdce a cievy a nižšie riziko vzniku infarktu, či ukladaniu tuku na stenách ciev. Skutočnosť je taká, že vláknina podporuje tvorbu dobrého cholesterolu a zároveň znižuje množstvo "nezdravého" zlého cholesterolu v krvi.

Zoznam potravín, ktoré majú najviac vlákniny ...

Následne si povieme viac o potravinách s vlákninou. Ako už bolo povedané v úvode článku, najviac vlákniny nájdeme v potravinách rastlinného pôvodu. K tým najhlavnejším zdrojom rozpustnej vlákniny vode zaraďujeme jablká, hrušky, mrkvu, kapustu, citrusy, banány, atď. . Potravinovú vlákninu zastupuje predovšetkým šošovica, fazuľa, hrach, mak, sušené ovocie a tiež aj cícer. V súčasnosti je známa aj takzvaná kukuričná vláknina, ktorá sa pridáva do cereálneho pečiva a cereálnych produktov. Je veľmi obľúbená v potravinárskom priemysle. Pomerne veľa vlákniny obsahujú aj sójové a ovsené otruby, ako aj pšeničné celozrnné múky.

Je možné ju nájsť aj v tabletkovej forme ...

V súčasnosti nie je nič neobvyklé, ak sa stretneme aj s vlákninou v doplnkoch stravy (výživy) vo forme tabletiek. Je možné si ich zakúpiť v lekárni alebo pokojne aj pohodlne z domu cez internet. Dôležité je však dodržiavať pokyny dávkovania a neprekračovania denného limitu. To pri ovocí alebo zelenine nemusíte dodržiavať, no zase pri doplnkoch stravy máte istotu, že do tela dáte potrebnú dennú dávku tejto veľmi prospešnej látky pre celkové zdravie.



vláknina trávenie
Magazín arrow
Magazín arrow