Magazín

Poctivo pripravované články o tom najdôležitejšom, čo potrebuje každý vedieť o svojom zdraví.

Vyberte si z menu tému, ktorá Vás práve teraz najviac zaujíma.

Zdravie

Hľadáte silný antioxidant? Skúste brusnice. Čím sú ešte výnimočné?

Autor článku: redakcia Zerex.sk 07.04.2017 00:00 Hľadáte silný antioxidant? Skúste brusnice. Čím sú ešte výnimočné?

Brusnice sú chutné a ľahko sa z nich varí – čo však ich vplyv na naše zdravie? S ktorými chorobami si tieto drobné červené bobule poradia?

Chránia pred zubným kazom

Látky, obsiahnuté v tomto zdravom ovocí, zabraňujú baktériám, aby sa prichytili na povrchu zubov. Vďaka tomu hravo predídete nepríjemným kazom a návšteve zubára. Brusnice tiež dokážu zmierniť už existujúci zápal ďasien.

Pôsobia preventívne proti rakovine

Polyfenoly, obsiahnuté v brusniciach, spoločne s kyselinou salicylovou a ďalšími účinnými zložkami, pôsobia ako silný antioxidant a zamedzujú tvorbe a bujneniu zhubných nádorov (predovšetkým v hrubom čreve, pľúcach a prostate).

Brusnice pomáhajú liečiť urologické ochorenia

Brusnice zamedzujú premnoženiu baktérií v močovom mechúri a uľavia vám od zápalu, ktorý by mohol prerásť do nebezpečných ochorení obličiek. Popri konzumácii brusníc nezabudnite zvýšiť príjem tekutín (nesladených). Okrem čerstvých brusníc môžete siahnuť po brusnicovom čaji alebo 100 % prírodných výživových doplnkoch z brusníc.

Látky, obsiahnuté v brusniciach, sú silný antioxidant

Brusnice sú výborná prevencia proti ateroskleróze vďaka tomu, že prirodzene regulujú hladinu cholesterolu v krvi. Ich pravidelná konzumácia vám zabezpečí zdravé cievy a zníži riziko infarktu.

Pomáhajú zabrániť predčasnému starnutiu

Vďaka brusniciam bude vaša pleť vyzerať mladšie. Tieto zázračné bobule však pôsobia aj na mozgovú činnosť – posilňujú pamäť, koncentráciu aj koordináciu, čo ocenia predovšetkým seniori. Vďaka vysokému obsahu vápnika sú tiež skvelou prevenciou proti osteoporóze.

Zdravé smoothie s brusnicami

Zabojujte proti jarnej únave pomocou nápoja, plného vitamínov. Budete potrebovať čerstvé alebo mrazené brusnice, mlieko (klasické kravské, sójové, mandľové alebo iné, podľa toho, čo máte radi), biely jogurt a ľubovoľnú zmes mrazeného alebo česrtvého ovocia podľa vlastného výberu (napr. jahody, maliny, čučoriedky, černice, kiwi). Všetky suroviny dôkladne premiešajte v mixéri a podávajte osladené medom.



antioxidant zdravý životný štýl fenoly močové cesty
Magazín arrow
Magazín arrow