Magazín

Poctivo pripravované články o tom najdôležitejšom, čo potrebuje každý vedieť o svojom zdraví.

Vyberte si z menu tému, ktorá Vás práve teraz najviac zaujíma.

Imunita a energia

Sibírsky ženšen podporí vašu imunitu

Autor článku: redakcia Zerex.sk 29.09.2016 00:00 sibírsky ženšen

O bylinkách podporujúcich imunitu sme si už čo to popísali aj v našom magazíne. Rovnako to platí aj v prípade sibírskeho ženšenu. Dnes sa zameriame skôr na jeho priaznivý vplyv na imunitu respektíve zvýšenie obranyschopnosti organizmu.

Sibírsky ženšen, čo je to za bylinku?

Povedzme si v úvode, o akú to bylinku sa vôbec jedná. Ide o bylinku pochádzajúcu až z ďalekej tajgy východného Ruska. Je možné ho nájsť aj v Japonsku a severovýchodnej Číne. Čínska tradičná medicína ho pozná už dlhé roky. Jedná sa o dvoj až trojmetrový ker a ako už z názvu vyplýva, je podobný pravému ženšenu. Zaraďuje sa do rovnakej skupiny rastlín. Konáriky kríka sú posiate drobnými ostňami a každý list je rozdelený do piatich lístkov. Plody sú čierne a tvoria ich bobule.

V čom je výnimočný?

Tak ako každá bylinka, aj sibírsky ženšen má množstvo priaznivých účinkov na ľudské telo. Už v časoch bývalého sovietskeho zväzu sa sibírsky ženšen preslávil najmä kvôli neobyčajnému adaptogénnemu efektu výťažkov z koreňa eleuterokoku (označovaného aj ako sibírsky ženšen).

Za samotný účinok zodpovedajú takzvané eleutezozidy zo skupiny B, rovnako zo skupín AM a AE. Tieto podporujú obranyschopnosť organizmu, podporujú pamäť a učenie, pôsobia tiež protizápalovo a tiež antidepresívne. Uvedené účinky sú veľmi potrebné najmä pre aktívnych športovcov a kulturistov, no tiež pre bežných ľudí, ktorí sa liečia na zákernú rakovinu chemoterapiou a majú problémy s kostnou dreňou, či pre pacientov liečiacich sa na angínu alebo aj ľudí s nekvalitným spánkom. Sibírsky ženšen a látky obsiahnuté v ňom sú vraj silnejšie ako tie, ktoré sú v klasickom ženšene.

Sibírsky ženšen a imunita

Nie je to iba tak, prečo spomíname práve imunitu v spojitosti s týmto ženšenom. Už sme naznačili aj vyššie, aký môže byť priaznivý vplyv látok obsiahnutých v sibírskom ženšene na ľudskú imunitu. Je dokázané, že ak začneme užívať sibírsky ženšen, podporíme tak zlepšenie fungovania celého svojhoh imunitnému systému. V tomto smere výrazne pomáhajú aj doplnky výživy s výťažkami eleuterokoku, ktoré navyše chránia pred chrípkou a prechladnutím.

Okrem zlepšenej a silnejšej imunity sibírsky ženšen sa osvedčil aj pri zlepšení mentálnej, či fyzickej výkonnosti. A to nie je všetko. O ďalších priaznivých vplyvoch sibírskeho ženšenu na náš organizmus sa dočítate v našom staršom článku v našom magazíne.



imunita
Magazín arrow
Magazín arrow