Magazín

Poctivo pripravované články o tom najdôležitejšom, čo potrebuje každý vedieť o svojom zdraví.

Vyberte si z menu tému, ktorá Vás práve teraz najviac zaujíma.

Zdravie

Sex v tehotenstve. Áno či nie?

Autor článku: redakcia Zerex.sk 28.06.2018 00:00 sex v tehotenstve

Väčšina tehotných žien, najmä prvorodičiek, si kladie mnohé otázky ohľadne sexu. Je bezpečné mať sex v tehotenstve? Nemôže to poškodiť moje dieťa? Tehuľky, ktoré majú normálne tehotenstvo, sa nemusia obávať sexuálnych aktivít, pokiaľ nemajú žiadne komplikácie a lekár to vyslovene nezakazuje. Niektoré ženy dokonca pozorujú, že sex počas tehotenstva im spôsobuje uvoľnenie a viac rozkoše. V každom prípade sex udržuje zdravú intimitu medzi partnermi aj počas tehotenstva.

Najčastejšie otázky

Môže sex počas tehotenstva poškodiť dieťa?

Dieťatku sa nestane nič, keď sa jeho tehotná mamička a jej partner milujú. Počas pohlavného styku penis plodu nijakým spôsobom neublíži.

MUDr. Václav Urbánek, CSc., sexuológ, gynekológ-pôrodník: “K sexuálnej aktivite so svojou tehotnou partnerkou pristupuje muž s obavami hlavne v prípadoch nedostatočnej informovanosti. Zo svojej dlhoročnej praxe viem, že ženy ani muži tento strach či úzkosť nemávajú, pokiaľ sa im včas dostane podrobného sexuálne výchovného poučenia ohľadne miery pripustnosti šetrných aktivít vo vzťahu k rozmanitému priebehu tehotenstva. Súlož a teda koitus obecne zakazujeme, ak je priebeh gravidity závažne chorobný alebo patologický. Pritom krvácanie tehotnej ženy z rodidiel alebo predčasné zreteľné sťahy maternice sú dôvodom k jej bezodkladnému prijatiu do nemocnice. Pokiaľ ženu v minulosti raz alebo viackrát postihol samovoľný potrat alebo predčasný pôrod, tak takéto páry pristupujú k sexuálnym aktivitám v tehotenstve so zvýšenou opatrnosťou alebo sa im radšej vyhýbajú. A koitus v gravidite by som neodporúčal pri známosti náhodnej, kedy dvaja ľudia o sebe vedia len pramálo.”

Nespustia sťahy pri orgazme predčasný pôrod?

Sexuálna stimulácia alebo orgazmus nemôže začať pôrod alebo spôsobiť potrat. Orgazmus môže spôsobiť mierne kontrakcie maternice, tie sú však pre tehotenstvo neškodné. Opačný prípad je, kedy sa mamičkám po termíne pôrodu môže “odporučiť” sexuálny styk. Sťahy maternice môžu byť podnetom na spustenie pôrodu.

Ako ochránim seba a dieťa pred sexuálne prenosnými chorobami?

Ak žijete v monogamnom vzťahu a partner je úplne zdravý, znamená to, že nemáte byť ako vystavená rizikám pohlavných chorôb. Keby ste však mali inú formu vzťahu alebo obavy, môžete použiť latexový kondóm počas každého styku.  

Zmení sa libido počas tehotenstva?

Je úplne normálne, že sa v priebehu tehotenstva sexuálne túžby menia. Nie je to dôvod na obavy, a užitočné bude hovoriť o tom so svojím partnerom. Niektoré páry vnímajú sex počas tehotenstva ako veľmi príjemný zážitok, zatiaľ čo iní jednoducho cítia, že im sex nechýba. Najdôležitejšie je hovoriť o vzájomných pocitoch.

MUDr. Václav Urbánek, CSc., sexuológ: “Mužské smerovanie k otcovstvu nemáva od prírody tak veľkú silu. Pokiaľ manžel pod pokynmi lekára už nevládze, tak práve v tejto chvíli (alebo lepšie s predstihom aspoň dvoch týždňov) môžu u neho ku slovu prísť potravinové doplnky podporujúce jeho sexuálne funkcie vrátane erotickej túžby. Už overené sú napríklad tri modality prípravku Zerex. Ďalej sú dostupné aj výživové doplnky Zerex, napríklad Kotvičník zemný, Maca peruánska, či koreň Ženšenu.” Prečítajte si aj: Letné tehotenstvo? Máme pre vás niekoľko rád, ako prežiť horúčavy

Budem pre partnera v tehotenstve príťažlivá?

MUDr. Václav Urbánek, CSc.: “Pokiaľ medzipohlavná fyzická príťažlivosť vnútri konkrétneho páru fungovala náležite v dobe pred otehotnením, potom tehotenské zmeny ženského tela partnera nijako neodrádzajú.”

Ak je tehotenstvo rizikové, máme nejaké možnosti?

MUDr. Urbánek vysvetľuje: “Vcelku bežné býva, že tehotná, ktorej ošetrujúci gynekológ pri nižšom stupni rizikovosti povolil kľudový režim v domácom prostredí, „sexuálne strádajúceho“ partnera aspoň tu a tam dovedie k ejakulácii svojou rukou alebo ústami.” Žene sa však uspokojenie neodporúča.

Vhodné sexuálne polohy pre tehuľky

Vynechajte polohy, kde by mohol byť vyvíjaný tlak na bruško. Na začiatku tehotenstva by ste ešte mohli “siahnuť” po misionárskej pozícií s mužom na vrchu a vankúšom umiestneným pod zadkom, takže budete jemne naklonená, a nie priamo na chrbte. Muž sa musí opierať tak, aby jeho hmotnosť nebola na vašom brušku. Táto obľúbená poloha sa však pre väčšinu žien stáva nepohodlnou zhruba od druhého trimestra. Aby ste úplne zabránili riziku tlaku na brucho, vymeňte si pozície a buďte to vy, kto bude na vrchu. Kým je muž na chrbte, vy sama si budete určovať hĺbku penetrácie.

Ďalšou vhodnou polohou je poloha pripomínajúca lyžičky - sex v ľahu, kedy partneri ležia, žena je pred mužom. Vhodné je, keď má pod zohnutými nohami vankúše. Aj vďaka tomu zabráni, aby bruško počas sexu bolo vystavené tlaku.

Sex na okraji postele je bezpečný aj vo vysokých štádiách tehotenstva. Kým vy ležíte na posteli so zadkom na hrane/okraji postele, muž kľačí na kolenách a má možnosť držať vás v bokoch a prisúvať si vás.

Na čo si musíte dať pozor

Ak je vám sex nepohodlný, necítite sa pri ňom fyzicky dobre, nájdite iné spôsoby, ako si s partnerom vymeníte nežnosti. Existujú spôsoby orálneho uspokojenia, použitia pomôcok a podobne. O intímne chvíle nemusíte počas 9 mesiacov prísť, každý pár si nájde spôsob, aký mu najviac vyhovuje.

Kedy je potrebné vyhľadať lekára

Je to normálne cítiť trochu kŕče nepohodlia alebo sťahy tesne po pohlavnom styku alebo orgazme. Ak to však neprejde po niekoľkých minútach, alebo ak máte nejaké bolesti či krvácanie po pohlavnom styku, okamžite vyhľadajte lekársku pomoc.  

Kedy je potrebné sexu sa úplne vyhnúť

  • ak je sex bolestivý alebo nejakým spôsobom nepríjemný
  • pri zdravotných komplikáciách (predčasný odtok plodovej vody, krvácanie počas tehotenstva, existujúce hematómy a podobne)
  • ak hrozí, že by ste mohli byť vystavená sexuálne prenosným chorobám



sex v tehotenstve na čo si dať pozor v tehotenstve
Magazín arrow
Magazín arrow