Magazín

Poctivo pripravované články o tom najdôležitejšom, čo potrebuje každý vedieť o svojom zdraví.

Vyberte si z menu tému, ktorá Vás práve teraz najviac zaujíma.

Naše telo

Saw palmetto: Ochrankyňa prostaty a zdravého močového ústrojenstva

17.09.2019 00:00 saw-palmetto-ochrankyna-prostaty-a-zdraveho-mocoveho-ustrojenstva

Saw palmetto, alebo po slovensky serenoa plazivá, bola využívaná ako zdroj potravy domorodými Američanmi ešte predtým, než Kolombus objavil americký kontinent. Poznal ju dokonca aj národ Mayov. Ako využívame jej pozitívne účinky dnes?

Jej vplyv na mužskú potenciu a močové ústrojenstvo využívali lekári už od roku 1880, kedy bola odporúčaná na liečbu močových ciest aj na zvýšenie produkcie spermií a podporu libida. Dnes nájde svoje využitie najmä zmiernenie príznakov benígnej hyperplázie prostaty (nerakovinové zväčšenie prostaty).

Poskytuje úľavu

Saw palmetto je úžasná rastlina, ktorá eliminuje bolestivé močenie a nepohodlie, ktoré sprevádza problémy s prostatou. Poskytuje tiež úľavu pri zápale semenníkov alebo zápale močových ciest. Na základe poznatkov sa jej účinky využívajú aj pri regenerácii vlasov, zdraví prostaty, sexuálnej vitalite.

Potvrdené vedou: Kde všade môže byť saw palmetto prospešná?

Zlepšenie rastu vlasov

V štúdii amerických vedcov z roku 2006 sa ukázalo, že saw palmetto bola účinná pri zlepšovaní rastu vlasov u 60 % mužov postihnutých plešatosťou. Účastníkmi štúdie boli muži vo veku 23 až 64 rokov.

Vypadávanie vlasov spôsobuje tzv. aktívna forma mužského pohlavného hormónu, ktorá vzniká pri jeho rozklade. Saw palmetto môže umožniť stabilizáciu hladiny mužského pohlavného hormónu, čím sa spomalí proces vypadávania vlasov.

Prevencia rakoviny prostaty

Ďalšia štúdia ukázala, že saw palmetto blokuje šírenie a rast buniek rakoviny prostaty tým, že deaktivuje určité prvky zapojené do vývoja rakoviny. Preto sa často objavuje ako súčasť doplnkov výživy určených na starostlivosť o prostatu.

Zmiernenie zápalových procesov

Vďaka bohatému obsahu antioxidantov môže saw palmetto pomôcť zmierniť zápal a chrániť pred rôznymi chronickými ochoreniami. Protizápalové účinky rastliny sú prospešné tak pre mužov ako aj pre ženy. Zerex Prostanax je doplnok výživy, ktorý môže vďaka obsahu saw palmetto, zinku a pŕhľavy dvojdomej prispieť k prevencii zápalov prostaty.

Regulácia hladiny mužského pohlavného hormónu

Po saw palmetto siahajú často muži, ktorí chcú pozitívne ovplyvniť svoje hladiny mužského pohlavného hormónu. S pribúdajúcim vekom jeho hladiny totiž klesajú, čo môže u mužov prispieť k rozvoju rôznych ochorení, ochabovaniu svalstva či problémom s potenciou a prostatou. Saw palmetto môže pomôcť znížiť aktivitu enzýmu, ktorý je zodpovedný za premenu mužského pohlavného hormónu.

Podobným účinkom na možnú reguláciu mužského pohlavného hormónu sa môže pochváliť napr. kotvičník zemný. Patrí medzi najvyhľadávanejšie prírodné afrodiziaká pre mužov i ženy a môže ovplyvniť chuťou na sex či problémy s potenciou.

 

Za problémami s potenciou môže stáť aj prostata. Ako je to môžné? Čítajte ďalší článok:



saw palmetto
Magazín arrow
Magazín arrow