Magazín

Poctivo pripravované články o tom najdôležitejšom, čo potrebuje každý vedieť o svojom zdraví.

Vyberte si z menu tému, ktorá Vás práve teraz najviac zaujíma.

Vzťahy a sex

Rizikové skupiny, ktoré by sex počas tehotenstva nemali skúšať

27.08.2019 00:00 rizikove-skupiny-ktore-by-sex-pocas-tehotenstva-nemali-skusat

Väčšina žien si sex počas tehotenstva užíva a profituje z benefitov, ktoré jej táto príjemná aktivita ponúka. Niektoré ženy sa však sexu na určitý čas musia vzdať. Prečo tomu tak je a čo je toho príčinou?

Hoci dieťa v tele matky nie je počas sexu priamo ohrozené, zdravotné problémy či nepríjemnosti z predchádzajúcich tehotenstiev môžu byť vážnym dôvodom. O ktorých stavoch je reč a ako sa dá sexuálna abstinencia prekonať?

Nevysvetliteľné vaginálne krvácanie

Malé krvácania alebo špinenie počas tehotenstva sa vyskytujú bežne a nemusia hneď signalizovať problém. V prvom trimestri tehotenstva postihuje 15 až 25 percent tehotných žien. To však neznamená, že problém treba ignorovať. Znakom, ktorý už v poriadku nie je, je bolesť alebo krvácanie po prvom trimestri. Ak ho navyše sprevádzajú bolesti, je nutné vyhľadať lekára.

Uniká plodová voda

Plodová voda v maternici spĺňa veľké množstvo funkcií a neustálne sa vytvára. Amniotická tekutina obsahuje hlavne vodu počas prvých 20 týždňov tehotenstva, potom sa pridajú tiež výživné látky, hormóny, protilátky. Keď však začne plodová voda unikať, nejedná sa o bežný stav a môže byť predzvesťou predčasného pôrodu.

Krčok maternice sa začína predčasne otvárať

Pred tehotenstvom je krčok maternice obvykle uzavretý a pevný. S postupujúcim tehotenstvom a prípravou na pôrod sa postupne skracuje a otvára sa. Ak sa však otvára zavčasu, môže byť hrozbou predčasného pôrodu.

Placenta zakrýva otvor krčka maternice (placenta previa)

Ak placenta leží nezvyčajne nízko v maternici, vedľa krčka maternice alebo ho dokonca zakrýva, jedná sa o stav nazývaný “placenta previa”. Za normálnych okolností sa placenta nachádza na vrchu maternice a dodáva dieťaťu výživu cez pupočnú šnúru. Avšak placenta blízko krčka maternice po prvom trimestri môže spôsobiť krvácanie, čo môže viesť k ďalším komplikáciám (aj k cisárskemu rezu).

V minulosti ste prekonali predčasný pôrod

Nepríjemné ťažkosti v minulosti vyústené do predčasného pôrodu, sú pre každú rodičku skúsenosťou, ktorej sa chcú vyhnúť. Za “predčasný” sa označuje taký, ktorý nastane pred 37. týždňom tehotenstva. Dieťa sa rodí s nízkou pôrodnou hmotnosťou a môže byť vystavené väčšiemu riziku zdravotných problémov.

Ako si teda užiť partnerskú intimitu v tehotenstve?

Ak patríte do “rizikovej skupiny” rodičiek, bežná súlož a striedanie rôznych polôh počas tehotenstva nie je to pravé orechové. Možnými “náhradami” môžu byť pre vás menej náročné druhy venovania sa partnerovi. Môžete objaviť benefity orálneho sexu či vyskúšať, ktoré erotické pomôcky súčasnosti by s vašou pomocoumohol vyskúšať váš partner. Vy si užite uvoľňujúce masáže a rôzne formy dotykov, či bozkov, ktoré partner venuje vám.

Akákoľvek sexuálna aktivita počas tehotenstva by mala byť v súlade s vaším stavom a zanechávať vo vás len príjemné pocity z partnerskej intimity.

Tip

Ak ste zatiaľ len v prípravnej fáze a pokúšate sa o bábätko, partner určite ocení výhody prírodných doplnkov výživy na podporu sexuálnej kondície. Zerex Ultragold je určený mužom, ktorí sa s partnerkou snažia o splodenie potomka.

Obsahuje extrakty z tradičných bylín a vitamíny, ktoré prispievajú k udržaniu sexuálnej kondície a vitality v každom veku. Vďaka vysoko koncentrovanému zloženiu účinných látok priaznivo pôsobí na udržanie správnej funkcie reprodukčného ústrojenstva.

 

Ak ste sa nenašli medzi rizikovými skupinami - gratulujeme! Toto sú tipy, ako si najlepšie užijete sex v tehotenstve:

 

 



sex počas tehotenstva
Magazín arrow
Magazín arrow