Magazín

Poctivo pripravované články o tom najdôležitejšom, čo potrebuje každý vedieť o svojom zdraví.

Vyberte si z menu tému, ktorá Vás práve teraz najviac zaujíma.

Zdravie

Radi popíjate víno? Dobre robíte. Resveratrol je unikátnym prírodným antioxidantom. Spoznajte ho viac.

Autor článku: redakcia Zerex.sk 15.01.2015 00:00 resveratrol

    Dnes máme dobré správy pre všetkých, ktorým vonia pasívny a konzumný spôsob života. Nemusíte sa ničoho báť. Prečo? Bude postačovať, ak si svoj jedálniček spestríte o pravidelné popíjanie vínka alebo pojedanie hrozna. Svojmu telu tak zabezpečíte látku, prospešnú a podpornú pre celý organizmus práve vo víne a v hrozne. Jej meno je resveratrol, prírodný antioxidant.  

S popíjaním vínka radšej opatrne ...

       Všade vôkol seba počúvate, aké liečivé je víno. To je skutočná pravda, no pravdou je i to, že to netreba s jeho množstvom preháňať. Časté popíjanie vína môže viesť k vzniku alkoholovej závislosti. Preto je potrebné dávať na to pozor, aby z dobrého úmyslu nezišlo na ten druhý.

     No na druhej strane je víno bohaté na polyfenoly, ktoré sa vyznačujú vynikajúcimi protizápalovými a antioxidačnými vlastnosťami. Z nich vyniká predovšetkým resveratrol, veľmi silný a významný prírodný antioxidant. Takzvaná vínna réva vytvára túto spomínanú látku ako prevenciu pred baktériami, vírusmi a nevhodným počasím. Práve tento ochranný činiteľ môže byť vhodným pomocníkom aj pre nás ľudí, čo je veľmi pozitívna správa. V tomto smere sa zíde uviesť aj to, že odporúčaná denná dávka vínka je u mužov maximálne 3 deci červeného vínka za deň a u žien je to len 2 deci. Červené víno nespomíname náhodou. Vysvetlíme nižšie.

Silnejší ako vitamín C, aj ako betakarotén ...

      Vedeli ste, že z veľkého množstva antioxidantov prospešných pre ľudské zdravie, je práve resveratrol najsilnejším antioxidantom? Je až 20-krát silnejší ako známy vitamín C a tiež aj 5-krát silnejší ako betakarotén. Jeho výskyt možno znásobiť predovšetkým vhodným skladovaním a to konkrétne v tmavých a chladných pivniciach.

Kde ho nájdete najviac?  

     Najviac resveratrolu nájdete práve v červenom víne, ktoré sme spomínali vyššie (v bielom víne ho je menej). Je tomu tak preto, lebo pri fermentácii vína sa využívajú aj šupky z červeného hrozna. A práve tieto šupky sú bohaté na takzvané fenolické látky, medzi ktoré sa zaraďuje aj resveratrol. Okrem hrozna sú  to u nás stále málo sa vyskytujúce granátové jablká, trpké ale zdravé červené grepy, orechy, ríbezle, čučoriedky a rovnako aj pre nás málo známy koreň krídlatky japonskej (rastlina tradičnej čínskej medicíny).

Bohaté účinky resveratrolu ...

  • Ochraňuje srdce a cievy; predovšetkým znižovaním nezdravého LDL cholesterolu v krvi a podporou zdravého HDL cholesterolu;
  • Ochraňuje telo pred nadmernou zrážanlivosťou krvi;
  • Pozitívne vplýva aj na pľúca, najmä v prípadoch problémov s dýchaním (dýchavičnosťou);
  • Úspešne účinkuje proti rastu rakovinotvorných  buniek v ľudskom tele;
  • Podporuje efektivitu boja organizmu proti stresovým a vypätým stavom;
  • Má využitie aj v kozmetickom priemysle, vďaka svojim vlastnostiam udržovať pokožku vláčnu, pružnú, jemnú a zdravú.

     Ako máte možnosť vidieť, pozitívnych vlastností tejto látky je až až. Preto odporúčame aj vám, spestrite si život práve resveratrolom. Pokiaľ neholdujete prírodnej forme tejto účinnej látky, vsaďte na tablety resveratrolu ako prírodného antioxidantu.



antioxidant cholesterol vitamín c betakarotén resveratrol
Magazín arrow
Magazín arrow