Magazín

Poctivo pripravované články o tom najdôležitejšom, čo potrebuje každý vedieť o svojom zdraví.

Vyberte si z menu tému, ktorá Vás práve teraz najviac zaujíma.

Šport

Doprajte organizmu regeneráciu. Telo vám poďakuje

Autor článku: redakcia Zerex.sk 31.07.2017 00:00 Doprajte organizmu regeneráciu. Telo vám poďakuje

Regenerácia po športe, fyzickej aktivite je pre zdravé fungovanie nášho organizmu nevyhnutnosťou. Ak chýba telu dostatočná regenerácia, riskujeme zhoršenie fyzického či psychického stavu, únavu a vyčerpanosť. Čo pomôže zvýšiť energiu a účinne regenerovať svalové tkanivo?  

Strečing naštartuje regeneráciu svalov

  Strečingové cvičenie by sme mali zaraďovať tak pred začiatkom športovej aktivity ako aj na jej konci. Zaistíme si tak lepšie prekrvenie svalstva a zvýšime schopnosť regenerácie. Strečing je aj v dnešnej dobe podceňovaný, pritom predstavuje preventívnu ochranu proti poraneniam oporného a pohybového aparátu pri každom športe.  

Studená sprcha proti svalovej horúčke

 Pri náročnejšom športovom výkone dochádza k poškodzovaniu tkanív svalov a zápalom šliach, ktoré sa neskôr prejaví ako nepríjemná svalová horúčka. Studená sprcha zníži prívod krvi do zapálených svalov a kĺbov a schladí vzniknuté zápaly, čím má na naše telo výrazné regeneračné účinky. 

Spánok ako nevyhnutná regenerácia

  Dostatočný odpočinok umožní organizmu zahájiť proces obnovy tréningom poškodených svalových vláken, teda rast. Dôležitý v tomto procese je kvalitný spánok, ktorý zregeneruje duševné a fyzické sily. Vedci odporúčajú minimálne 8-hodinový neprerušený spánok v noci.  

Ktoré potraviny sú prospešné pre regeneráciu po fyzickej námahe?

  • Losos – superpotravina, obsahuje rýchlo vstrebateľné bielkoviny a zdravý tuk s veľkým množstvom esenciálnych omega-3 nenasýtených mastných kyselín.
  • Orechy – sú vynikajúcim zdrojom energie a skvelé pre nervovú sústavu.
  • Ryža – je hlavný zdroj komplexných sacharidov, ktoré dodávajú energiu.
  • Ovsené vločky – obsahujú vlákninu, vďaka ktorej vločky uvoľňujú energiu postupne do tela.
  • Vajcia – sú ľahko dostupný zdroj bielkovín.
  • Ovocie bohaté na antioxidanty – čučoriedky, granátové jablko, kiwi, ananás.
  • Antioxidanty pomôžu opraviť svalové poškodenia a redukujú zápaly.
  • Citrón – pridajte citrón do vody, zlepšíte pH organizmu.
  • Špenát – nachádza sa v ňom aminokyselina glutamín, ktorá je vysoko dôležitá pre svalový rast, funkciu imunitného systému a tráviaceho traktu.
  • Brokolica – obsahuje antioxidant sulforafan, ktorý má protizápalové vlastnosti, čo zvyšuje zotavenie kĺbov, svalov rovnako ako boj s karcinogénmi.
  • Ženšen – pridá na telesnej i duševnej pohode a zvýši fyzickú výkonnosť. Pomáha regenerovať namáhané svaly, odstraňuje únavu, zlepšuje spánok.  



cvičenie regenerácia svalová horúčka
Magazín arrow
Magazín arrow