Magazín

Poctivo pripravované články o tom najdôležitejšom, čo potrebuje každý vedieť o svojom zdraví.

Vyberte si z menu tému, ktorá Vás práve teraz najviac zaujíma.

Naše telo

Radí sexuológ ako si udržať zdravú sexualitu v každom veku

Autor článku: redakcia Zerex.sk 21.06.2018 00:00 ako si udržať zdravú sexualitu

Mysleli ste si niekedy, že sex v pokročilom veku, povedzme po dosiahnutí päťdesiatky, je tabu? Nemusí to tak byť a v mnohých prípadoch sa jedná o kvalitný plnohodnotný zážitok, prejav zdravej sexuality.

Uznávaný sexuológ MUDr. Václav Urbánek, CSc. objasňuje dôležité aspekty sexuality v pokročilom veku. 

Kedy sa začnú prejavovať zmeny v pohlavných funkciách? Po 40-ke? Po 50-ke?  

“Každý človek je jedinečný, príroda nás naprogramovala rozdielne, takže aj oslabovanie pohlavných funkcií vplyvom starnutia je výrazne individuálne. Nie sú teda prítomné zreteľné predely medzi jednotlivými desaťročiami života. U zástupcov oboch pohlaví dochádza vo vyššom veku k úbytku pohlavných hormónov.”

Majú ľudia vo vyššom veku vôbec sex?

Predstava mladších generácií môže byť úplne rozdielna od reality. Ak sa aj oslabia pohlavné funkcie, nemusí to znamenať úplný koniec sexuálneho života

“Starí ľudia bývajú verejnosťou považovaní za asexuálnych. Mnohokrát mylne. Existujú totiž dvojice, ktoré pri uvážlivej medikamentóznej podpore od svojich lekárov, vrátane sexuológa, uskutočňujú klasické pohlavné styky obojstranne uspokojujúce do skutočne vysokého veku, aj cez osemdesiatku, a to s frekvenciou v priemere dvakrát mesačne. 

Obvykle však po sedemdesiatych narodeninách sexualita býva v prevažnej miere vyjadrená párovými aktivitami nekoitálnymi, teda smerovanými k orgazmu bez vlastného telesného spojenia. “

Je možné zvýšiť pravdepodobnosť fungovania zdravej sexuality aj v pokročilom veku?

“Pravdepodobnosť kvalitného či uspokojivého sexuálneho fungovania pre pokročilý vek zvýšime, ak budeme s predstihom najlepšie mnohých rokov dodržiavať princípy všeobecnej zdravej životosprávy:vylúčenie cigariet a nadbytočnej konzumácie alkoholu, dostatočný telesný pohyb, kvalitná strava s obsahom bielkovín plus ovocie a zelenina, dostatok spoločenských kontaktov a záujmových aktivít, obmedzenie stresu, racionálny spánkový režim.

S vekovými zmenami je nutné sa zmieriť a nepovažovať ich za začiatok konca sexuálneho života. Sexuálnym aktivitám sa ani v prípade úpadku ich kvality nevyhýbať, pretože je potrebné pohlavné orgány udržiavať v činnosti. Kľúčové je nezostať ani v pokročilom veku osamote. Vzrastá aj úloha výživových doplnkov, konkrétne sa stretávam s priaznivými účinkami existujúcich modalít produktu Zerex.

zdravá erekcia

Má sex vo vyššom veku nejaké výhody?

Lepší a kvalitnejší spánok

Povedzme si úprimne, vo vyššom veku mnohí ľudia bojujú proti nespavosti a nočnému bdeniu. Vzrušenie a orgazmus uvoľňujú hormón oxytocín – hormón lásky a znižujú kortizol – stresový hormón. Zatvárajú oblasti mozgu spojené so stresom, strachom a úzkosťou. Takže vďaka sexu sa nielenže lepšie vyspíte, ale budete sa cítiť celkovo šťastnejší. 

Prejaví sa kreativita

Prirodzené je, že sa líši od sexu v dvadsiatke či tridsiatke. Aké sú podstatné fyziologické zmeny? MUDr. Václav Urbánek, CSc., objasňuje:

“U mužov sa skracuje doba nočných erekcií, kratšie je tiež trvanie orgazmu. S vekom erekcia nastupuje pomalšie a je menej pevná, niekedy len čiastočná a mizivá. U žien štatisticky ubúda a slabne telesná túžba a sexuálna vzrušivosť. Pružnosť pošvových stien klesá, pri pohlavnom vzrušení viazne potrebné zvlhčenie pošvy.”

Sex teda nebude len o pohlavnom styku a orgazme. Mnohé erotické zážitky nemusia zahŕňať ani jedno ani druhé, životné skúsenosti vnášajú do nich kreativitu, zábavu.

Lepšia kontrola močového mechúra

Až tretina žien zaznamenáva vo vyššom veku inkontinenciu. Avšak sexuálna aktivita môže byť silnou obranou proti nej. Sex je skvelé cvičenie pre svalstvo panvového dna

Lepší imunitný systém

Ľudia, ktorí majú sex, častejšie majú tendenciu mať silnejší imunitný systém. Majú vyššiu hladinu protilátok, ktoré ich chránia pred vírusmi a baktériami, takže budú trvať menej chorých dní!

Toto o sexualite vo vyššom veku hovoria štúdie

Sex a demencia

Výskumníci z Coventry University urobili štúdiu u 6,800 ľudí vo veku medzi 50 a 89. Názov štúdie je Sex v mozgu. Asociácie medzi sexuálnou aktivitou a kognitívnou funkciou v staršom veku. Účastníci boli podrobení testovaniu pamäte a schopnosti riešiť problémy formou slovných testov. 

Zistilo sa, že sexuálne aktívni ľudia mali vyššie skóre v spomínaných testoch. Sexuálna aktivita môže mať pozitívne účinky na pamäť a riešenie problémov. Sex mal väčší vplyv na kognitívnu výkonnosť mužov. 

Muži, ktorí boli sexuálne aktívni, zaznamenali o 23% lepšie výsledky ako muži, ktorí neboli sexuálne aktívni. Sexuálne aktívne účastníčky zaznamenali o 14% lepšie výsledky ako ich “neaktívne kolegyne”.

Počas sexu sa uvoľňujú hormóny oxytocín a dopamín. Tieto hormóny môžu, okrem iného, pomôcť podporiť učenie a pamäť.

 



erekcia prostata sexualita zdravá sexualita
Magazín arrow
Magazín arrow