Magazín

Poctivo pripravované články o tom najdôležitejšom, čo potrebuje každý vedieť o svojom zdraví.

Vyberte si z menu tému, ktorá Vás práve teraz najviac zaujíma.

Vzťahy a sex

Psychická impotencia: O čo ide a čo vám hrozí?

31.03.2020 00:00 psychicka-impotencia

Opakujúca sa neschopnosť styku s partnerkou je ťaživý a frustrujúci problém, ktorý trápi mnohých mužov. Kde hľadať príčiny a aké sú riešenia podpory potencie? Pomôže cvičenie, terapia alebo čaj na potenciu? 

Aké sú príčiny impotencie?

Jednotlivé príčiny je možné rozdeliť do troch kategórií, ktoré sa môžu navzájom prelínať, aj sa vzájomne ovplyvňovať:

  1. fyzické - týkajú sa zdravotného stavu a prekážok, ktoré môžu brániť erekcii fyzickým spôsobom (vysoký krvný tlak, cukrovka, zanesené cievy - ateroskleróza, nízka hladina testosterónu),
  2. psychologické - emocionálne stavy, ktoré sa môžu vyskytnúť u mužov všetkých vekových skupín (stres, úzkosť, nízke sebavedomie, pocity viny, depresia, problémy vo vzťahoch).

💡 Niektoré problémy sa môžu začať ako fyzický problém a stanú sa psychologickým (Príklad: ateroskleróza zabráni stoporeniu pri styku a nasledujúce pokusy budú neúspešné z dôvodu úzkosti a strachu zo zlyhania). Ovplyvniť ich môžu aj rôzne rizikové faktory životného štýlu ako nadmerná konzumácia alkoholu, fajčenie, ale aj obezita.

Impotenciu môže výrazne ovplyvniť aj fajčenie

Takto zistíte, či je problém fyzický alebo psychologický

💡 Najlepším ukazovateľom toho, o aký typ impotencie ide, je ranná erekcia alebo masturbácia. Ak sa totiž budíte s rannou erekciou a nerobí vám problém dostať penis do pozoru pri masturbácii, znamená to, že váš problém nie je fyzický, ale psychologický

Kedy sa jedná o psychickú impotenciu?

O tomto stave hovoríme vtedy, keď príčinou pretrvávajúcich ťažkostí pri dosahovaní alebo udržiavaní erekcie sú psychologické problémy muža. Štatistiky ukazujú, že až 20 % prípadov má psychologický charakter. Môže sa to stať tak mladým mužom, ktorí začínajú so sexuálnym životom, ako aj zrelým mužom pod tlakom moderného života.

Príčiny psychickej impotencie

⭕ Stres

Očakávania, obavy, tlak, ktorý je na mužov vyvíjaný v práci, domácnosti  - u mužov všetkých vekových skupín je bežné, že v určitom okamihu zažijú opakujúce sa problémy pri dosahovaní alebo udržiavaní erekcie. Problémom môže byť aj pretrvávajúci chronický stres

Horčík a vitamín B6 na podporu psychiky a nervovej sústavy

⭕ Úzkosť

Pocity úzkosti môžu znamenať pocity neschopnosti sexuálne potešiť partnera, alebo negatívne myšlienky ovplyvnené obrazom tela (napr. veľkosťou penisu, stavbou tela). Mladí muži zažívajú na začiatku sexuálneho života najmä pocity úzkosti z dôvodu nervozity a očakávaní. Samotný strach zo zlyhania zvyšuje pravdepodobnosť zlyhania.

⭕ Problémy vo vzťahoch

Často vznikajú nie pri nedostatku sexu, ale pri nedostatku komunikácie medzi partnermi. To spôsobuje priepasť a nezodpovedané otázky pôsobia negatívne aj na potenciu muža. Ženy majú tendenciu obviňovať seba (už nie som dostatočne atraktívna) alebo partnera (má milenku), muži často obviňujú partnerku (najmä pre nedostatok alebo stratu libida).

⭕ Výkonová úzkosť

Obavy z neúspechu ešte pred začiatkom styku môžu spôsobovať neustály problém, ktorý sa opakuje. V tele by to mohlo spôsobiť rôzne príznaky, ako je predčasná ejakulácia, neschopnosť orgazmu alebo celková strata záujmu o sex

Predĺžte pohlavný styk pomocou Zerex Extralong

⭕ Pocity viny

Vina vyplývajúca z mimomanželských afér a mileneckých vzťahov môže byť príčinou psychologickej impotencie. 

⭕ Nízke sebavedomie

U mužov sa pocity nízkej sebaúcty môžu zmeniť na fyzické príznaky akou je impotencia.

⭕ Neschopnosť oplodnenia partnerky

Neúspešné pokusy o splodenie potomka môžu pohnúť aj s najsilnejšími povahami a môžu ovplyvniť potenciu muža. 

✅ Ako na podporu potencie?

Ľudská myseľ môže blokovať prirodzenú potenciu. Vyriešenie problému je možné s pomocou niektorých krokov, ktoré vás môžu priviesť do vytúženého cieľa. 

✅ Pravidelné cvičenie

Venovať sa cvičeniu niekoľkokrát týždenne môže pomôcť s impotenciou. Cvičenie môže pomôcť uvoľniť stres, ale aj odbúrať úzkosť a obavy. Pomôže s lepším sebavedomím. Výskumy konštatujú, že jednoduché 20 až 30 minútové cvičenie niekoľkokrát týždenne môže znížiť úroveň stresu a pomôcť s impotenciou.

Pravidelná fyzická aktivita môže zlepšiť potenciu

✅ Trpezlivosť a úsilie partnera

Pochopenie partnerky a vzájomná komunikácia o probléme môže pomôcť zamerať sa viac na zmyslové zážitky ako na analýzu nepríjemných udalostí a úzkostlivé myšlienky o výkone. 

✅ Bylinky na potenciu

Zvýšiť fyzickú aj duševnú výkonnosť a posilniť tak svoje sebavedomie, môžu pomôcť aj bylinky:

  • kotvičník zemný vplýva na zachovanie optimálnej hladiny mužského pohlavného hormónu, podporuje sexuálnu túžbu a celkovú fyzickú aj duševnú výkonnosť, 
  • pupočník ázijský napomáha udržiavať správnu fyzickú a psychickú aktivitu, udržiava optimálnu obranyschopnosť organizmu, stimuluje prekrvenie mozgu.
  • vres obyčajný priaznivo vplýva na funkciu prostaty, obličiek a močových ciest, prispieva k kvalitnému spánku,
  • damiána priaznivo pôsobí na nervovú sústavu, prispieva k udržiavaniu správnej fyzickej i psychickej aktivity, k zmierneniu úzkosti, dobrej nálade a stimuluje libido,
  • maca peruánska pomáha udržiavať sexuálnu kondíciu, má pozitívny vplyv na početnosť a pohyblivosť spermií.

Silu byliniek v prospech svojej potencie môžete využiť vo forme čaju na potenciu. Dlhodobú starostlivosť o sexuálne zdravie, sexuálnu kondíciu a vitalitu vám môžu pomôcť dosiahnuť aj bylinky v doplnku výživy na potenciu Zerex Ultragold. Ultragold v sebe spája silu kotvičníka, macy peruánskej, zinku, ale aj potrebných vitamínov B2, B6 a B12 tak, aby vám zapezpečil podporu tvorby mužského pohlavného hormónu, potencie a celkovej vitality.

Zerex Ultragold na podporu potencie a dlhodobé reprodukčné zdravie

✅ Terapia pre páry

Spôsobom, ktorý dokáže zmierniť problémy vo vzťahoch a pomôcť tak potencii, môže byť terapia pre páry. 

Niečo z vedeckých kruhov na záver

💡 Zatiaľ čo niektoré Freudove teórie sú dnes už zastarané, mnohé časti jeho práce sa zdajú byť úžasne moderné, dokonca aj vo svetle súčasného neurobiologického výskumu a nedávnych modelov sexuálnej dysfunkcie. Freud bol predovšetkým mimoriadne nadaným pozorovateľom ľudského správania, ktorý nám ukazuje, že sexuálne dysfunkcie v mnohých prípadoch nie sú izolovanými javmi, ale majú korene v biograficky založených intrapsychických alebo medziľudských konfliktoch. (Zdroj: Sigmund Freud a jeho vplyv na naše chápanie mužskej sexuálnej dysfunkcie).

 

V ďalšom článku sa dozviete viac o spôsoboch, pomocou ktorých je možné zvýšiť a zlepšiť mužskú potenciu:



psychická impotencia podpora potencie
Magazín arrow
Magazín arrow