Magazín

Poctivo pripravované články o tom najdôležitejšom, čo potrebuje každý vedieť o svojom zdraví.

Vyberte si z menu tému, ktorá Vás práve teraz najviac zaujíma.

Zdravie

Prvá pomoc pri problémoch s močovými cestami

Autor článku: redakcia Zerex.sk 17.12.2016 00:00 močové cesty

Článok je venovaným všetkým ženám, ktorých často trápia problémy, respektíve zápaly močových ciest, ako aj tým, ktoré sa chcú účinne vyvarovať tomuto nepríjemnému ochoreniu. Ak ste ho už raz mali, isto dobre viete, o aké nepríjemné ťažkosti sa jedná. Platí, že ak zápal močových ciest nevyliečite stopercentne, istotne sa vráti o nejaký čas späť. Preto začnite venovať viac času samotnej liečbe problémov s močovými cestami. Najlepšou liečbou v tomto smere je znova prevencia. Pokiaľ je zápal v prvom štádiu, bez silných bolestí a ťažkostí(bez horúčky), pomôže aj domáca liečba v podobe správnych jedál, byliniek, či zmesí na udržanie zdravých močových ciest.

Základ ochrany močových ciest

Jadro ochrany močových ciest v ľudskom tele tvorí látka nazývaná ako proantokyanid (v skratke PAC). Táto látka má nesmierny význam v tom, že nebezpečné a škodiace baktérie Escherichia coli jednoducho pomáha vyplaviť z tela von a to ešte predtým, aby vznikla v tele nákaza, či infekcia. Preto je dôležité dbať na to, aby sme telo ochránili vždy a za každých okolností pred nebezpečnými baktériami šíriacimi v tele zápal močových ciest. Čo však robiť, ak zápal už vypukol a nastali mierne ťažkosti a bolesti?

Domáca liečba zápalu močových ciest: Ako na to?

Následne si popíšeme tipy, ako doma riešiť liečbu zápalu močových ciest (dôležité je poznamenať, že sa jedná o možnú liečbu, ak problémy len začínajú). Ak by problémy s močovými cestami trvali dlhšie (viac ako dva týždne), je potrebné vyhľadať odbornú lekársku pomoc a konzultovať ďalší priebeh a spôsob liečby s lekárom.

Zázračné bylinky

Pomôcť môžu aj viaceré extrakty z bylín, ktoré majú účinné látky na vzniknutý zápal močových ciest. Ich účinok je najlepší v podobe čajov. Urologické čaje sú močopudné a pôsobia protizápalovo. K dispozícii máme už hotové čaje v lekárňach, no s lepšími účinkami sa javia tie, ktoré si pripravíme doma práve z domácich byliniek. Siahnuť by sme mali po čaji s výťažkami žihľavy dvojdomej, ktorá je silno močopudná, takže močový mechúr bude vďaka nej dôkladne prečisťovaný. Okrem žihľavy má podobné účinky aj ďalšia bylinka - Medvedica lekárska (vhodné je kombinovať ju s jedlou sódou). Skúsiť môžeme aj výluh z Prasličky roľnej, ale tú je vhodnejšie pridať ako prísadu skôr do teplého kúpeľa ako piť z nej čaj. Tieto bylinky je možné popíjať individuálne alebo ich môžeme aj navzájom kombinovať. Pamätať však treba na to, že urologické čaje sa neodporúčajú piť vo veľkom a je dobré ich kombinovať s vodou alebo ovocnými (zeleninovými) čerstvými šťavami.

Dostatočný pitný režim

Netreba asi zvlášť pripomínať, aký dôležitý je pitný režim. Vďaka nemu si zabezpečíte optimálny prietok moču. Existuje viacero spôsobov, ako ho zabezpečiť. Ak sa už objavila infekcia (zápal) močového mechúra, dobré je siahnuť opäť po spomínaných ovocných alebo zeleninových šťavách. Najlepšie je siahnuť po tých, ktoré si vieme pripraviť z domácich druhov a mali by byť vždy čerstvé. Práve čerstvé ovocie a zelenina dodajú telu veľa vitamínov a minerálnych látok eliminujúcich škodlivé látky a aj infekcie. Brusnicová šťava alebo džús víťazí, pretože chráni močové cesty a ich bunky pred baktériami najviac.

Správna strava

Ak hovoríme o problémoch s močovými cestami, musíme spomenúť aj správnu stravu. Tá by mala byť bohatá a pestrá, predovšetkým na vitamíny (z nich najmä na vitamín C; nájdeme ho najmä v citrusových plodoch). Ďalšie dávky vitamínov a minerálnych látok doprajeme telu konzumovaním dostatku čerstvého ovocia a zeleniny. Brusnice v tomto smere určite zaradíme do svojho jedálnička. Dokážu znížiť nebezpečenstvo zápalu močových ciest až o polovicu. Nemusíme až tak dbať na ich podobu, v akej si ich doprajeme. Skúsiť treba aj prírodný doplnok stravy. Všetky druhy brusníc účinkujú rovnako a to preventívne pred vznikom zápalov ako aj eliminujúco už pri prvotných náznakoch zápalu močových ciest.

Čo treba obmedziť?

Ak vás však už premohli problémy s močovými cestami, mali by ste sa správať zodpovedne a vedieť, čo treba obmedziť v takomto prípade. Určite zabudnite na pikantné jedlá a potraviny. Rovnako obmedzte aj pokrmy z polotovarov, tiež množstvo čokolády a syrov. Znížte dávky kofeínu a alkoholu v tele, prestaňte s fajčením, pretože sa váš akútny stav môže zhoršiť. Ak radi popíjate sýtené minerálne vody, znížte ich počet a nahraďte radšej jemne sýtenými alebo nesýtenými. Múčne potraviny a pečivo tiež nebudú vhodnou alternatívou, pretože sú plné tukov a cukrov, ktoré neprospievajú močovému mechúru.

Čo môže však pomôcť?

Pri zápaloch močových ciest môžu rovnako pomôcť aj rozličné alternatívne spôsoby liečby, či prevencie. Určite aromaterapii alebo reflexológia. Oba spôsoby využívajú metódy, ktoré sa osvedčili pri liečbe ako aj prevencii pred zápalmi močových ciest a podpore zdravého močového mechúra. Pomôcť môžu aj obklady, nahrievanie spodnej časti brucha a mechúra. V neposlednom rade treba myslieť aj na vhodné oblečenie. Ak je vonku chladno, dbajte na teplé oblečenie a udržiavanie nôh, chrbta a brucha v teple. Presadzujte skôr voľnejšie bavlnené oblečenie pred tesným oblečením vyrobeným z umelých látok. Práve takto by mala vyzerať "zdravá" prvá pomoc pri problémoch s močovými cestami.



antioxidant detox močové cesty
Magazín arrow
Magazín arrow