Magazín

Poctivo pripravované články o tom najdôležitejšom, čo potrebuje každý vedieť o svojom zdraví.

Vyberte si z menu tému, ktorá Vás práve teraz najviac zaujíma.

Zdravie

Problémy s trávením? Tieto čaje vám určite pomôžu!

Autor článku: redakcia Zerex.sk 05.02.2017 00:00 trávenie

Máte už dosť vašich nepríjemností s trávením? Môžete si pomôcť aj jednoduchšie, ako by sa mohlo na prvý pohľad zdať. Napríklad niektorým z bylinkových čajov. Práve bylinkové čaje majú priaznivý dopad práve na spomínané problematické trávenie. Je to prírodný liek dostupný pre každého. Ale ktoré bylinky a čaje sú v tomto smere najlepším variantom pre trávenie? Bylinky sú na všetko a presviedčame sa o tom čoraz častejšie, aj v našom magazíne. Dnes sme si pripravili zoznam byliniek na problematické trávenie, z ktorých sa oplatí pripraviť si chutný a liečivý čaj. Na ktoré bylinky sa oplatí vsadiť pri ťažkostiach s trávením?

Čaj z mäty priepornej

Top bylinka na lepšie trávenie je práve mäta prieporná. Mäta je výborná na zmiernenie nepríjemných pocitov sýtosti a prejedenia. Keďže mäta pôsobí proti akýmkoľvek zápalom a podporuje aj trávenie, je dobré si čaj z nej pripraviť práve po silnom obede alebo večeri (aby úľava od žalúdka prišla čo najskôr). Narušené trávenie sa vďaka nej dostane veľmi rýchlo do optimálneho stavu. Okrem toho mäta tiež príjemne osviežuje, má skvelú chuť a výborne poslúži aj pri prechladnutí alebo zvýšenej slabosti. Viac o mäte priepornej a jej účinkoch si prečítajte v článku: "Mäta prieporná: Kúzelná bylinka (nielen) do drinkov, ale tiež na lepšie trávenie."

Repíkový čaj

Repík lekársky a čaj z tejto bylinky sa zase osvedčil pri nepríjemnej riedkej stolici a tiež pri nadúvaní. Je potrebné si tento čaj pripraviť veľmi rýchlo pri takýchto problémoch, nechať dlho lúhovať a takto silný čaj čo najskôr vypiť pre čo najskoršiu úľavu. Musíte si však zvyknúť na horkastú chuť (sladiť ho neodporúčame, keďže najúčinnejší je práve neosladený a horký). Ak vám však horkosť prekáža a chceli by ste si repík dopriať aj častejšie v rámci prevencie, pokojne môžete pridať niekoľko lístkov z neho práve do mätového čaju. Nepríjemná chuť repíka bude takto minulosťou.

Kamilkový / harmančekový čaj

Kamilkový (harmančekový) vám tiež účinne poslúži pri ťažkostiach s trávením. Na rozdiel od repíkového čaju je oveľa chutnejší. Pozitíva tejto byliny spočívajú v protizápalových a dezinfekčných vplyvoch. Eliminuje škodlivé bunky v tráviacom systéme. Veľmi účinne tiež potláča nepríjemné kŕče v bruchu (žalúdku) a zmierňuje tieto stavy. Okrem toho bylinka vie tiež efektívne pomôcť aj pri zhoršenom dýchaní a tiež pri problémoch s nervami a stresom. Zlepšuje aj spánok.

Žihľavový čaj

Žihľava je známou bylinkou, ktorá výborne pomáha okrem iného aj tráveniu. Prečo je to tak? Hrubé črevo vďaka účinkom tejto bylinky bude zdravšie a bude lepšie fungovať, čo sa týka trávenia potravy a vyprázdňovania. V neposlednom rade eliminuje celkové ťažkosti s črevami a trávením. Bez problémov si môžete dopriať tento druh čaju počas dňa aj viac ako raz, no lepšie v menších množstvách. Žihľavový čaj má okrem iného aj vysoké množstvo minerálnych látok (najmä však železa) a vitamínov. Okrem zlepšenia trávenia žihľava priaznivo vplýva aj na obranyschopnosť a čistí od škodlivých látok v tele. Prečo by ste si mali žihľavu dopriať viac a čoraz častejšie, sa môžete dočítať v článku "Žihľava: Jedzte jej viac kvôli jej účinkom."

Šípkový čaj

Nebojte sa piť pri ťažkostiach s trávením aj starý známy šípkový čaj. Jeho pravidelné pitie má hneď viacero pozitív pre nás a naše telo. Predovšetkým je potrebné spomenúť vysoký obsah vitamínu C. Jeho silu oceníme najmä v rámci prevencie proti zápalom (nielen tým v žalúdku), ale tiež pred prechladnutím.

Ďalšie bylinky a čaje

Ak by ste hľadali ďalšiu pomoc na trávenie v radoch prospešných byliniek, rozhodne môžete vsadiť aj na zázvorový čaj. Od ťažkostí žalúdka je prospešná aj medovka či šalvia lekárska. Obe bylinky majú silný antibakteriálny účinok. Okrem nich treba spomenúť aj klinček, saturejku, bazalku, či skôr len pri varení využívajúcu rascu. Dávny liek našich starých materí na problematický žalúdok alebo trávenie spočíval v užití medu so škoricou (výborný liek aj proti vzniku nepríjemných žalúdočných vredov). Pamätajte si: Pri všetkých bylinkách však treba dávať pozor na optimálne dávkovanie a na celkovú dĺžku ich popíjania. Neodporúčame piť ich dlhodobo a vo vysokých dávkach. Aj pri nich platí, že menej je viac!

Čo ešte pomôže okrem čajov?

Okrem čajov si môžete zlepšiť trávenie aj napríklad prírodnými doplnkami stravy na zlepšenie trávenia v tabletkách.. Takto máte zaručenú optimálnu dávku všetkých bylín. Preto je bezpečné ich užívať hoci aj každý deň. Stačí sa len riadiť pokynmi na príbalovom letáku daného produktu. Mohla by vás tiež zaujímať aj niektorá z iných tém v našom magazíne: "Potraviny, ktoré liečia pankreas a podporujú tráviace enzýmy", "Pevnejšia imunita, lepšie trávenie", "Tipy na ovocie zlepšujúce trávenie", "Tabletky na trávenie pomáhajú aj pri detoxe".



trávenie
Magazín arrow
Magazín arrow