Magazín

Poctivo pripravované články o tom najdôležitejšom, čo potrebuje každý vedieť o svojom zdraví.

Vyberte si z menu tému, ktorá Vás práve teraz najviac zaujíma.

Zdravie

Problémy s prostatou majú vplyv aj na výkon muža v posteli

Autor článku: redakcia Zerex.sk 25.07.2018 00:00 problémy s prostatou

V momente, keď sa u muža ozve prostata a ozýva sa čoraz častejšie, môže to ovplyvniť kľudný spánok, problémy s močením ale aj intímny život. Problémy s prostatou neovplyvňujú iba pohodu a komfort muža samotného, ale aj jeho partnerku. Problémy sa tiež dotýkajú tvorby dôležitého (a azda najdôležitejšieho) mužského hormónu - testosterónu. Ako predchádzať si udržať zdravú prostatu? Neschopnosť dosiahnuť alebo udržať erekciu a zväčšenie prostaty (nerakovinového pôvodu) sú dva samostatné problémy. Majú však niekoľko spoločných čŕt, ktoré ich vzájomne spájajú: riziko, že nimi bude muž trpieť, sa zvyšujú s vekom a môžu sa tiež navzájom ovplyvňovať.

O aké problémy s prostatou sa môže jednať?

Benígna prostatická hyperplázia - prostata je zväčšená, ale nie je rakovinového pôvodu. Zväčšená prostata môže veľmi komplikovať močenie,  ktoré zahŕňa potrebu močenia často, najviac v noci. -

Akútna a chronická bakteriálna prostatitída - zvyčajne začína náhle z bakteriálnej infekcie. Môže spôsobiť horúčku, zimnicu alebo bolesti. Ak náhle pociťujete závažné ťažkosti pri močení alebo môžete vidieť krv v moči, okamžite navštívte svojho lekára.

Chronická prostatitída (nebakteriálna) - je infekcia, ktorá sa znova a znova objavuje. Je to zriedkavý problém, ktorý sa dá ťažko liečiť. Niekedy pomôže dlhodobé užívanie antibiotík.

Rakovina prostaty - je častá u mužov nad 50 rokov, najmä u Afroameričanov a u mužov, ktorí holdujú nezdravému stravovaniu (predovšetkým jedlám s vysokým obsahom tuku) alebo majú v rodine niekoho (otca alebo brata) s rakovinou prostaty.

Týchto mužov problémy s prostatou postihujú

Počas života sa prostata zväčšuje - rastie. To je aj hlavným dôvodom, prečo páni po dosiahnutí veku 50 rokov zaznamenávajú ťažkosti. Neschopnosť dosiahnuť alebo udržať erekciu môže byť spôsobená ochoreniami srdca, nízkou hladinou testosterónu, cukrovkou, ale aj psychologickými problémami. Štúdie ukázali spojitosť medzi ochorením benígna prostatická hyperplázia a erektilnou dysfunkciou.

Varovné signály alebo príznaky problémov s prostatou

Ako sa môžu jednotlivé príznaky prejavovať?

  • Časté nutkanie na močenie
  • Potrebujete vstávať mnohokrát počas noci na močenie
  • Krv v moči alebo v sperme
  • Bolestivé alebo pálivé močenie
  • Úplná neschopnosť močiť
  • Bolestivá ejakulácia
  • Častá bolesť alebo stuhnutosť v dolnej časti chrbta, bokov, oblasti panvy alebo konečníka alebo horných stehien
  • Driblovanie moču
  • Znížená chuť na sex
  • Problémy s udržaním erekcie
  • Menej sexuálnej spokojnosti

Takto možno zamedziť alebo predísť problémom s prostatou

  1. Prevencia
  2. Rýchla identifikácia problémov prostaty
  3. Zmena životného štýlu

Prevencia

Tá je na mieste za každých okolností. Môže sa zdať obtiažne, postarať sa o malú žľazu, ktorá sa nachádza v útrobách tela. Nie je to však nemožné, účinné a výskumom potvrdené výsledky dosahujú tieto prírodné zložky:

Saw palmetto (Serenoa plazivá) je palma nízkeho vzrastu, ktorej plody priaznivo pôsobia na správnu funkciu prostaty, močového ústrojenstva, na zachovanie reprodukčnej schopnosti. Súčasne podporujú rast vlasov. Serenoa pozitívne ovplyvňuje mužské pohlavné hormóny a v prispieva k prevencii zápalov prostaty.

Pŕhľava dvojdomá (Urtica dioica), ľudovo “žihľava”, je liečivá rastlina širokého využitia. Môže sa pýšiť vysokým obsahom vitamínu C. Pôsobí protizápalovo a pozitívne ovplyvňuje vylučovaciu funkciu obličiek ako aj funkciu močového ústrojenstva. Extrakt z koreňa má močopudný a dezinfekčný účinok na močové cesty, vďaka čomu býva súčasťou urologických čajov. Pŕhľava stimuluje krvný obeh, podporuje tvorbu červených krviniek, znižuje hladinu glukózy v krvi.

Zinok je dôležitá zložka pre udržanie prostaty v správnej kondícii. Napomáha pri blokovaní testosterónu na dihydrotestosterón, čo má vplyv na spomalenie rastu buniek prostaty. Serenoa spoločne so zinkom a Pŕhľavou, je súčasťou výživového doplnku určeného na starostlivosť o prostatu Prostanax. Priaznivo pôsobí na normalizovanie prostaty, optimálne fungovanie močovej sústavy a reprodukčnú schopnosť.   

Rýchla identifikácia problémov prostaty

je spôsob, ako obmedziť budúce problémy s prostatou. Akonáhle sa muž stretne  s príznakmi zahŕňajúcimi časté močenie, krv v moči, bolestivé močenie, prerušované močenie, neschopnosť močiť, bolestivá ejakulácia a bolesť v oblasti chrbta, bokov, stehien, panvy a konečníka.

Zmena životného štýlu

Niektoré rizikové faktory ohrozujú prostatu a súčasne aj erekciu, jedná sa napríklad o srdcové ochorenia a diabetes,. Obmedziť závažné zdravotné dôsledky nezdravého životného štýlu môže muž nasledovne: a) byť aktívny a zaradiť športové aktivity do svojho denného programu b) zamerať sa na výživu s vysokým obsahom ovocia, zeleniny, celozrnných potravín (teda na potravu s vysokým obsahom vitamínov, bielkovín, vlákniny). c) vzdať sa tučných jedál s vysokým obsahom tuku d) vzdať sa legálnych drog, ktoré poznáme vo forme cigariet, alkoholu e) obmedziť príjem kofeínu (optimálne na max. 4 kávy denne) f) absolvovať včas preventívne lekárske prehliadky a neignorovať signály, ktoré telo vysiela Vďaka týmto zásahom vám nepoďakuje len zdravšie srdce, ale aj partnerka, ktorá ocení výkonnejšieho milenca. Prečítajte si aj: Frigidita je čoraz častejší problém mužov

 



prostata problémy s prostatou starostlivosť o prostatu prostanax
Magazín arrow
Magazín arrow