Magazín

Poctivo pripravované články o tom najdôležitejšom, čo potrebuje každý vedieť o svojom zdraví.

Vyberte si z menu tému, ktorá Vás práve teraz najviac zaujíma.

Naše telo

Problémy s prostatou - ako sa im vyhnúť?

31.12.2019 00:00 problemy-s-prostatou

Večná téma týkajúca sa zdravia mužov - prostata. Ktoré ťažkosti ju môžu postihovať a ako sa im môžeme vyhnúť?

Riziká problémov s prostatou sa zvyšujú vekom. V tomto článku sa zameriame na vhodnú prevenciu, vplyv nevhodných potravín či domáce lieky na prostatu.

Aké problémy súvisiace s prostatou môžu mužov postihnúť?

Prostata sa podieľa na produkcii tekutiny, ktorá je súčasťou ejakulátu. Keďže je umiestnená pod močovým mechúrom a obklopuje močovú trubicu, jej zväčšenie môže mužom spôsobovať nepríjemné ťažkosti. 

💡 Najčastejším problémom mužov súvisiacim so zvyšujúcim sa vekom je benígna hyperplázia prostaty. Samotné zväčšenie prostaty spôsobuje ťažkosti pri močení (problémy pri močení, nočné vstávanie), ale môže nepríjemne zasiahnuť aj kvalitu sexuálneho života (napr. slabá erekcia).

Prostatu často postihujú aj zápaly. Zápal prostaty je frekventovaný problém, ktorý postihuje najčastejšie mužov vo veku 30 - 50 rokov. Prejavuje sa bolesťami v slabinách, panvovej oblasti, či na genitáliách, bolestivým a častým močením. 

💡 Jedným z najbežnejších typov rakoviny, ktorým trpia muži, je práve rakovina prostaty. Zvyčajne sa rozširuje pomaly a nepotrebuje žiadnu liečbu. Lekári “len” pozorujú jej priebeh a rozsah. Muži na ňu prídu vtedy, keď pozorujú nepohodlie v driekovej oblasti, krv v ejakuláte, bolesti kostí, erektilnú dysfunkciu

Ako sa vyhnúť problémom s prostatou?

Starostlivosť o zdravie prostaty nie je práve téma, ktorej sa v spoločnosti venuje pozornosť, hoci jej ťažkosti postihujú väčšinu mužov. Zdravie prostaty môžu ovplyvniť, a to v pozitívnom aj v negatívnom zmysle slova, pohyb, bylinky, káva či nevhodné potraviny. 

Telesný pohyb a prostata

Pasivita a nečinnosť môžu prispievať k zväčšovaniu prostaty a následným ťažkostiam. Mužom sa preto odporúča zostať aktívni a venovať sa cvičeniu, prípadne ďalším pohybovým aktivitám (napr. turistika)

Prostata a bylinky

Existujú rastliny, ktoré majú na prostatu vedou podložený pozitívny vplyv: serenoa plazivá, pŕhľava dvojdomá. Majú protizápalové a diuretické vlastnosti, pozitívne ovplyvňujú vylučovaciu funkciu obličiek. 

✅ Spoločné sily týchto byliniek sú obsiahnuté aj v prostriedku na normalizovanie funkcií prostaty Prostanax. Okrem byliniek obsahuje aj zinok, ktorý podporuje udržanie prostaty v správnej kondícii. 

Káva a prostata

Obmedzenie príjmu kofeínu a alkoholu na minimum je ďalšie z dôležitých odporúčaní. Spôsobujú totiž častejšie nutkanie na močenie a môžu negatívne vplývať na prostatu. Káva a prostata nie sú práve najlepšie kamarátky.

Príjem tekutín pred spaním

Zníženie množstva prijatých tekutín pred spaním zabráni množstvo nočných “výjazdov” na toaletu. 

Nevhodné potraviny a prostata

❗ Medzi nevhodné potraviny, ktoré môžu v značnej miere negatívne vplývať na zdravie prostaty, patria najmä:

  • nasýtené tuky a jednoduché cukry, 
  • mliečne výrobky s vysokým obsahom tukov (plnotučné syry, jogurty, smotana) a veľké množstvo mlieka všeobecne,  
  • červené a spracované mäso,
  • alkohol a jeho nadmerná konzumácia.

 

Prečítajte si aj o spôsoboch, ktoré vedia pomôcť pri zvýšení a zlepšení potencie:



prostata a nevhodné potraviny káva a prostata prostata bylinky
Magazín arrow
Magazín arrow