Magazín

Poctivo pripravované články o tom najdôležitejšom, čo potrebuje každý vedieť o svojom zdraví.

Vyberte si z menu tému, ktorá Vás práve teraz najviac zaujíma.

Zdravie

Príznaky menopauzy môžu byť minulosťou

Autor článku: redakcia Zerex.sk 28.05.2018 00:00 Príznaky menopauzy

Kedy sa začína u ženy menopauza? Aj keď neexistujú presné časové body, ktoré by určovali jej presný začiatok a koniec. Aké sú sprievodné príznaky menopauzy a ako s nimi zatočiť? Poradíme vám ako na to! Mnoho žien má počas menopauzy určité fyzické a emocionálne príznaky spôsobené hormonálnou nerovnováhou. Začína s nepravidelnými periódami vedúcimi k trvalému ukončeniu menštruácie. Nasledujú návaly horúčavy, vaginálna suchosť, poruchy spánku, či výkyvy nálad. Tieto nepríjemné dôsledky meniacej sa hladiny estrogénu v tele ženy je však možné v súčasnej dobe ovplyvniť.

Kedy možno pozorovať prvé príznaky?

Zvyčajne žena začne prejavovať prvé symptómy menopauzy v polovici 40. rokov. Fáza postupne klesajúcich a kolísajúcich hladín hormónov sa nazýva perimenopauza.

Najčastejšie príznaky menopauzy a ako si pomôcť

Návaly horúčavy

Prejavuje sa náhlym pocitom šíriacim po celej tvári a hornej časti tela, prechodnými pocitmi tepla, začervenaním, ktoré je viditeľné na tvári a hornej časti tela. Skúsenosti s návalmi má 75 - 85% žien. Je to prirodzená reakcia tela na zníženú tvorbu estrogénu v tomto období. Cvičenie môže pomôcť zmierniť návaly horúčavy, preto sa odporúča venovať sa mu aspoň trikrát týždenne. Cvičenie pomáha spomaliť stratu kostnej hmoty po menopauze a udržať Vašu váhu pod kontrolou. To tiež zvyšuje prírodné endorfíny, ktoré by mohli pomôcť pri zmenách nálady a podráždenosti. Takisto by ste sa mali vyhýbať spúšťačom, ktoré môžu spôsobovať zvýšené telesné teplo: horúcim nápojom, koreneným jedlám, alkoholu a podobne. Oblečte si viac vrstiev (v prípade potreby počet vrstiev znížite) a vodu majte vždy pri sebe, aby ste ju mohli neustále dopĺňať.

Nepravidelná, neskôr chýbajúca menštruácia

Akékoľvek zmeny v menštruácií môžu byť príznakom príchodu menopauzy: nepravidelnosť, krátke alebo naopak veľmi dlhé obdobia menštruácie, krvácanie uprostred cyklu a podobne. Rovnako ako návaly tepla alebo nočné potenie, je to bežným príznakom hormonálnej nerovnováhy. Pomôcť s hormonálnou rovnováhou môže Maca peruánska. Medzi obrovské množstvo možností jej využitia patrí aj schopnosť podieľať sa na fungovaní ženského hormonálneho systému. Rovnako sa podieľa na udržaní fyzickej výkonnosti a povzbudzuje unavený organizmus.

Nočné potenie

Bežné príznaky menopauzy, ktoré sa vyskytujú počas spánku, sú pomerne intenzívne “záchvaty” potenia, tiež známe ako "hyperhidróza spánku". Časté nočné budenie sa v dôsledku potenia môže byť vážnym problémom. Narúšanie spánku môže u žien spôsobovať podráždenosť a stres počas bežného dňa.

Znížená úroveň libida

U žien v menopauze je hlavnou príčinou zníženej chuti na sex opäť hormonálna nerovnováha. Strata libida môže byť tiež spôsobená aj inými symptómami menopauzy: vaginálna suchosť alebo depresia. S problémom nedostatočnej chuti na sex pomôžu prírodné afrodiziaká, napríklad Kotvičník zemný, Maca či ženšen. K jeho širokému spektru pozitívnych vplyvov patrí aj potlačenie nespavosti, napätia, depresie, návalu horúčav, náladovosti a stavu podráždenosti v tomto období.  Podobne ako Maca peruánska aj on pozitívne vplýva na optimálnu hladinu hormónov. Prečítajte si aj: Prírodné afrodiziakum – nepodceňte výber

Znížená úroveň energie a pretrvávajúca únava

Únava je jedným z najčastejších príznakov menopauzy. Sprevádza ju pocit slabosti, únavy, ospalosť, podráždenosť a znížená pozornosť. Takýto typ únavy môže spôsobiť, že žena nie je schopná pokračovať vo svojej činnosti. Môže to mať negatívny na každodenný život: ovplyvniť vzťahy, produktivitu práce a celkovú kvalitu života. S týmito problémami si môžu ženy pomôcť meditáciou a vyváženou stravou bohatou na vitamíny a minerály. Meditačné techniky dokážu eliminovať stres a vyvažujú biochemický aspekt tela. Meditácia je jednou z najlepších prírodných “liekov” na menopauzu. Zároveň obohacuje vnútorný život a prináša väčšiu spokojnosť, energiu. Pomáha počas tejto doby zmeny zastaviť sa a vydýchnuť. Nápomocné môžu byť aj prírodné produkty s vysokým obsahom dôležitých minerálov horčíka, vápnika a tiež dôležitých vitamínov B6, C, D. S výživovými doplnkami na energiu a vitalitu si doprajete dávku čistej energie. Navyše efektívne podporíte proces odkyslenia organizmu, regeneráciu a odolnosť proti chronickej únave.

Strata svalov a prírastok tuku

Ženy môžu stratiť svalovú hmotu a získať nadbytočné kilogramy. Pomôže spomínané cvičenie a dodržiavanie zásad správnej životosprávy spolu s dopĺňaním dostatočného množstva tekutín.

Inkontinencia v dôsledku stresu

Niektoré ženy majú tendenciu k úniku moču pri kýchnutí alebo pri cvičení. Estrogén chráni zdravie močového mechúra a močovej trubice a ako tento hormón klesá, má to vplyv aj na schopnosť zadržiavať moč. Účinnou pomocou je vykonávanie Kegelových cvikov, ktoré slúžia na posilňovanie svalov panvového dna. Zábavnou formou, ktorá urobí rovnakú službu, je navštevovanie hodín orientálnych (brušných) tancov. Pohyby slúžia ako cvičenie aj tanec súčasne, navyše posilníte také svaly, ktoré nedokážete posilňovať bežným cvičením. Mohlo by vás zaujímať aj: Hormonálna rovnováha – majte telo pod kontrolou

Zaujímavosti o menopauze

Fajčiarky prichádzajú k menopauze v priemere o dva roky skôr ako nefajčiarky. Problémy, ako napríklad fibroidy a endometrióza, sa môžu vyriešiť práve menopauzou. Minulosť ženám v menopauze nepriala. Ženám sa na rozdiel od súčasnosti nedostalo dostatočnej starostlivosti ani pomoci, množstvo informácií bolo mizivé. Bohužiaľ, ženy sa často stávali obeťami nebezpečných experimentov a liekov.   Menopauza bola považovaná za ochorenie, ktoré bolo prvýkrát “predstavené” v roku 1710. Počas 18. a začiatkom 19. storočia bola považovaná za najhoršie, čo sa môže žene počas života stať. Efektívnu pomoc od príznakov menopauzy bude vždy vďačne prijímať väčšina žien. Avšak v minulosti sa používali, povedzme nie príliš príjemné metódy. Gruzínski lekári (muži) používali na “liečbu” menopauzy napr. pijavice do genitálií a krčka maternice, chýbajúcu menštruáciu sa snažili všemocne vyvolať pomocou kúpeľov, či bankovania.



perimenopauzy hormonálna rovnováha menopauza
Magazín arrow
Magazín arrow