Magazín

Poctivo pripravované články o tom najdôležitejšom, čo potrebuje každý vedieť o svojom zdraví.

Vyberte si z menu tému, ktorá Vás práve teraz najviac zaujíma.

Zdravie

Chcete sa cítiť mladšie? Vyskúšajte prírodné antioxidanty

Autor článku: redakcia Zerex.sk 29.09.2016 00:00 antioxidanty

Dnes sa pozrieme viac na to, ako nášmu telu pomáhajú prírodné antioxidanty. Tie majú význam, najmä čo sa týka ochrany nášho tela pred voľnými radikálmi. Vytvárajú akýsi ochranný systém pred všetkými škodlivými látkami v našom tele. Navyše antioxidanty pôsobia aj na celkové zlepšenie zdravotného stavu, vďaka čomu sa môžeme cítiť lepšie.

Počúvame o nich len samé chvály všade vôkol seba. Že, aké sú prospešné, významné a aký priaznivý vplyv majú pre ľudské telo. Ale vieme o nich skutočne všetko? Prírodné antioxidanty dokážu toho oveľa viac a o niektoré z nich si práve predstavíme v nasledujúcich riadkoch tohto článku...

Antioxidanty, čo by sme mali o nich vedieť?

Antioxidanty sú látky rastlinného pôvodu, ktoré sú schopné ničiť voľné škodlivé látky (radikály). Sú to prospešné, neutralizačné a obranné látky nachádzajúce sa v našom tele. Ich hlavnou úlohou je vyvažovať škodlivé látky v tele. Antioxidantmi sú napríklad bielkoviny, minerálne látky, vitamíny, či enzýmy. Práve tieto látky zohrávajú dôležitú funkciu v boji proti viacerým chronických chorobám, ako sú napríklad slabá imunita, rakovina, srdcové, či cievne choroby alebo aj Alzheimerova choroba. Antioxidanty vlastne ochraňujú zdravé bunky v tele pred ich poškodením práve väčším množstvom nezdravých látok v organizme. Ideálne je, ak sú antioxidanty a voľné radikály v našom tele v rovnováhe. Ak dôjde k narušeniu rovnováhy, vzniká takzvaný oxidačný stres.

Zdroje antioxidantov

K antioxidantom s najväčším antioxidačným potenciálom zaraďujeme vitamín C, vitamín E, selén a tiež aj betakarotén. Do skupiny efektívnych "prírodných" ochrancov prináleží aj ďalšia tisícka rastlinných látok nachádzajúcich sa v častiach rastlín, či byliniek. Preto je potrebné tie pravé rastlinky respektíve potraviny konzumovať čo najviac, najlepšie v čerstvom stave, alebo minimálne upravené teplom. Niektoré z nich si predstavíme nižšie...

Potraviny bohaté na antioxidanty

Cibuľa

Kto by ju nepoznal. Už v minulosti boli známe jej liečivé účinky. Cibuľa má antibakteriálne a protizápalové účinky. Pomáha ničiť mnohé druhy nákaz. Prináša pozitívne výsledky aj čo sa týka jej vplyvu na tráviaci systém. Eliminuje baktérie zhoršujúce fungovanie hrubého čreva. Okrem toho cibuľa má množstvo ďalších pozitívnych vplyvov na ľudské telo, napríklad lieči aj astmu, bronchitídu, kašeľ, angínu a potláča aj rozličné problémy s dýchaním. Cibuľa obsahuje aj viacero vitamínov, predovšetkým vitamín A, B, C a E. Niet sa čo čudovať, že sme cibuľu zaradili ako prvú do rebríčka účinných prírodných antioxidantov.

Cesnak

Do rodiny zdravých "antioxidačných" cibuľovín patrí aj cesnak. Cesnak sa už dlhé stáročia považuje za najúčinnejšie prírodné antibioatikum. Dodáva telu vitamíny typu B a C a zároveň aj minerálne látky ako draslík, jód, sodík a železo. Cesnak je známy aj tým, že ničí vírusy, najmä v chladnejšom prechodnom období, kedy býva podlomená naša imunita najviac. Je zrejmé, že tento prírodný antioxidant musí mať zastúpenie aj v našom rebríčku.

Zázvor (ďumbier)

Ďumbier je silný antioxidant a liečivá korenina zároveň. Je pre svoju špecifickú chuť veľmi obľúbený. Využíva sa z neho len koreň, najmä na prípravu čajov, či aj ako prísada do rôznych pokrmov. Ale jeho význam rastie najmä kvôli jeho liečivým účinkom. Má výborný antibakteriálny účinok a je vhodný aj ako liek chrániaci naše telo pred prechladnutím.

Tmavá čokoláda

Tmavá čokoláda je účinná a zdravá vďaka vysokému obsahu kakaa. To obsahuje okrem iného aj veľa vitamínu E, čo je silný antioxidant. Ďalšími prospešnými látkami sú katechíny (ochrancovia srdca), fenyletylamín (látka zlepšujúca náladu a vyvolávajúca aj eufóriu) a meď (stopový prvok). Zistilo sa tiež, že jedenie tmavej "horkej" čokolády s vyšším obsahom kakaa podporuje vylučovanie hormónov šťastia (známych ako endorfíny). Preto je dôležité dbať na vyšší obsah kakaa, ale nižší obsah cukru. Znamená to, že optimálne množstvo čokolády musí byť dodržané, aby nenastal opačný efekt čo sa týka zdravej konzumácie.

Červené víno

Na záver ešte jedna potravina, ktorá je bohatá na prírodné antioxidanty. Je ňou červené víno. To obsahuje veľmi prospešnú a ochrannú látku - resveratrol, ktorá ochraňuje naše srdce a cievy. Rovnako pôsobí preventívne aj voči vzniku a šíreniu nádorových buniek v tele. Jednoducho povedané, resveratrol má antioxidačný účinok a je schopný eliminovať procesy, v rámci ktorých dochádza k premene zdravej bunky na nádorovú (rakovinovú). Je 20-krát silnejší ako vitamín C, 5-krát silnejší ako betakarotén a má 50-krát vyšší antioxidačný vplyv ako vitamín E.

Dnes si však prírodné antioxidanty môžeme ľahko dopriať aj v podobe tabletiek, ak nemáme možnosť užiť ich v strave v podobe niektorej z uvádzaných potravín. Jedná sa o prírodné antioxidanty zdravej medicíny. Na výber je hneď niekoľko produktov. Vyberajte podľa toho, čo vás trápi najviac.



antioxidant
Magazín arrow
Magazín arrow