Magazín

Poctivo pripravované články o tom najdôležitejšom, čo potrebuje každý vedieť o svojom zdraví.

Vyberte si z menu tému, ktorá Vás práve teraz najviac zaujíma.

Zdravie

Na čo všetko vplýva zlá hladina pH v tele?

Autor článku: redakcia Zerex.sk 23.08.2017 00:00 Na čo všetko vplýva zlá hladina pH v tele?

Prekyslený organizmus je téma, ktorou sa zaoberá množstvo časopisov o zdraví. Určite ste už počuli o diéte, ktorá zahŕňa veľa zásadotvorných potravín. Tento pohľad je však pomerne jednostranný a obmedzený. Optimálna hladina pH v tele nie je rovnaká pre všetky telesné tekutiny. Ako je to teda s hladinou pH a ako vplýva na naše zdravie?

Normálna hladina pH v tele

Neutrálna hodnota pH má číslo 7 – takéto pH má čistá voda. Hodnota pH, ktorá je vyššia ako 7, je zásaditá a číslo menšie ako 7 je kyslé pH. Optimálne pH krvi sa pohybuje medzi  7,34 – 7,45, kým moč má pH 5,5 – 7,0. Prostredie žalúdka je kyslé – žalúdočná šťava má pH 1,0 – 1,5 a žlč je zásaditá (má pH  8,0 – 8,5). Normálne pH slín, ktoré najčastejšie slúžia na meranie tejto hodnoty, je 6,5 – 7,5. Neexistuje teda niečo ako „všeobecná hladina pH v tele“. Pre celkové zdravie človeka je smerodajný najmä údaj o pH krvi, ktorý sa zisťuje laboratórnym testovaním.

Čo všetko môže spôsobiť nesprávne pH krvi?

Pri prudko zníženom pH krvi nastáva stav, ktorý sa nazýva acidóza – deje sa tak predovšetkým v prípade zlyhania obličiek alebo akútnych tráviacich ťažkostí v dôsledku otravy. Takýto stav môže byť sprevádzaný hnačkou alebo zvracaním, ktorými sa telo zbavuje kyselín. Mierne prekyslenie krvi môže nastať aj ako dôsledok cukrovky či po väčšom fyzickom výkone, keď je v tele priveľa kyseliny mliečnej. Opačným stavom je zvýšenie pH krvi, teda alkalóza. Tento stav je veľmi zriedkavý a nebezpečný – v prípade, že človek nedostane okamžitú odbornú pomoc, môže viesť až k smrti.

So stravou experimentujte opatrne

Nášmu organizmu sa vo väčšine prípadov úspešne darí udržiavať acido-bázickú rovnováhu, vďaka samoregulačným mechanizmom obličiek, pečene a pľúc. Nadbytočné kyseliny môže telo vylúčiť pomocou tráviacich procesov, dýchania alebo v moči. Ak sa teda napríklad rozhodnete pre diétu, plnú prirodzene kyslého ovocia, môžete narušiť rovnováhu medzi minerálmi (horčík, draslík, vápnik..) čo sa môže prejaviť napríklad ako zhoršené trávenie, znížená vitalita a energia, zvýšený tlak alebo bolesti hlavy. Je preto lepšie, ísť zlatou strednou cestou a zamerať sa na klasickú pestrú stravu, bohatú na vitamíny, minerály a dôležité aminokyseliny.

P.S.: Ak chcete mať istotu, že vaše telo dostáva všetky minerály a vitamíny, ktoré potrebuje pre svoje zdravé fungovanie, pravidelne užívajte doplnky výživy na prírodnej báze.



prekyslený organizmus hladina ph v tele
Magazín arrow
Magazín arrow