Magazín

Poctivo pripravované články o tom najdôležitejšom, čo potrebuje každý vedieť o svojom zdraví.

Vyberte si z menu tému, ktorá Vás práve teraz najviac zaujíma.

Imunita a energia

Pred tabletkami na upokojenie skúste najprv tieto triky

Autor článku: redakcia Zerex.sk 03.10.2016 00:00 upokojenie

V dnešnej dobe nie je nič neobvyklé, ak nás trápi nespavosť, zvýšený stres alebo napätie. Tieto stavy postupne zasiahnu každého, či sa nám to páči alebo nie. Nikdy nemôžeme tvrdiť, že nás sa to netýka. K tomu častokrát dopomôže aj prechodné obdobie, ktoré je už tu. Kratšie dni a viac pochmúrnejších období, čo sa negatívne podpíše aj na našej nálade. Aj keď nás už tieto nepríjemné stavy zasiahnu, nie je najšťastnejším riešením utekať hneď do lekárne kupovať umelé lieky na upokojenie. V článku vám prinesieme rady, ako sa upokojiť bez umelých liekov - zdravšie a bez vedľajších účinkov... Dnešná doba je typická aj tým, že všetko sa snažíme vyriešiť rýchlo a pohodlne pomocou rozličných chemických a umelých liekov. Zvýšený stres, napätie, depresie, či stavy úzkosti, nie sú vôbec výnimkou v živote nás všetkých. Ale kde sa skutočne vzali také stavy, ktoré nás dostávajú do nepohody? Zisťovali sme za vás, aké sú najčastejšie príznaky zvýšeného stresu, napätia, nespavosti, depresie, či stavov úzkosti...

Aké sú najčastejšie príznaky stavov "nepohody"?

K najbežnejším a najčastejšie sa opakujúcim príznakom stavov nervovej nepohody sú napríklad:

  • bolesti svalov respektíve svalová stuhnutosť,
  • zrýchlený tep srdca,
  • neschopnosť dokonalého sústredenia sa,
  • škrabanie v hrdle, sucho v ústach, zhoršené pregĺganie,
  • nadmerné potenie, triaška a chvenie,
  • nepríjemné pocity od žalúdka.

Upokojenie bez umelých liekov...

Pravda je však taká, že dnes sa dá upokojiť aj inak, ako len klasickými umelými liekmi z lekárne. Na každého vplýva niečo iné, rovnako to bude aj s účinkami na zvýšenú nervozitu alebo stresový stav. Niekomu pomôže čaj, inému zase spánok, dobré jedlo. Ale poďme pekne po poriadku a prezraďme si menej agresívne spôsoby upokojenia sa:

Horúci kúpeľ

Pozitívny vplyv teplej horúcej vody na ľudské telo je už dávno známy. Ale vedeli ste, že horúci kúpeľ má priaznivé uvoľňujúce vplyvy nielen na telo, ale aj na myseľ a psychiku? Samotný účinok horúceho kúpeľa zvyšuje ešte oveľa viac aj pár kvapiek vonných olejov do kúpeľa.

Pokojná relaxačná hudba

S relaxom v horúcej vode úzko súvisí aj ďalší náš tip na uvoľnenie. Skúste relaxovať pri pokojnej relaxačnej hudbe. Hudba vie rovnako zapôsobiť a to veľmi silne. Je dobré voliť žáner podľa aktuálnej emocionálnej nálady. Najlepšie je siahnuť po pomalšej a jemnejšej hudbe, ktorá lepšie upokojuje.

Kúsok čokolády

Máte radi sladké? V tomto prípade vám vie pomôcť aj kúsok čokolády. Čokoláda nie je len účinným afrodiziakom, ale aj prostriedkom na upokojenie. Uprednostňujte tú s vyšším obsahom kakaa. Je zdravšia, obsahuje viac draslíka a horčíka a vďaka vyššiemu podielu kakaa upokojí skôr. Vždy však myslite aj na to, že každý kúsok čokolády dodá telu aj ďalšiu dávku energie a tým aj viac kalórií, ktoré sa po čase môžu negatívne prejaviť na vašej celkovej hmotnosti.

Masáž

O blahodárnych účinkoch masáže netreba nijako zvlášť veľa písať. Je však potrebné pripomenúť, že okrem príjemného odpočinku, masáž ponúka aj blahodárne uvoľnenie napätým nervom. Po každej masáži sa človek bude cítiť uvoľnený, plný energie a elánu do ďalších dní. Stres, napätie a depresia odídu preč, ako aj bolesť svalov.

Prírodné tabletky na upokojenie

Psychika človeka je veľmi citlivá a v prípade, že začneme byť nervóznejší, v niektorých prípadoch postačí siahnuť po bylinkách, z ktorých si pripravíme chutný a upokojujúci čaj. Buď si tieto bylinky nazbierate sami (ak máte čas a radi sa prechádzate po lese), alebo si ich jednoducho kúpite v lekárni. A ktoré sú tie najúčinnejšie na vyššiu nervozitu, stres, či nespavosť? Odporúčame siahnuť najmä po bylinke menom ľubovník bodkovaný, tiež po medovke lekárskej alebo po harmančeku (kamilkách). Pokiaľ však hore uvedené rady nijako nepomáhajú, ani čaj z týchto byliniek, odporúčame vám použiť ako alternatívu za klasické umelé lieky od lekára, prírodné tabletky na upokojenie. Z nich sa osvedčil najmä Všehoj ázijský v tabletkách, známy tiež pod názvom Ženšen pravý. Jedná sa o čisto prírodný produkt zdravej medicíny, ktorý je vhodné užívať predovšetkým pri zvýšenom strese na jeho elimináciu a rovnako podporuje psychickú rovnováhu. Okrem toho má aj ďalšie priaznivé účinky na naše telo.



zdravý životný štýl relaxácia spánok depresia stres
Magazín arrow
Magazín arrow