Magazín

Poctivo pripravované články o tom najdôležitejšom, čo potrebuje každý vedieť o svojom zdraví.

Vyberte si z menu tému, ktorá Vás práve teraz najviac zaujíma.

Krása

Prečo vlasy rednú? Takto zastavíte ich vypadávanie!

Autor článku: redakcia Zerex.sk 29.11.2018 00:00 ako zastaviť vypadávanie vlasov

Hoci rednutie vlasov sa obvykle pripisuje pánom, bežné je aj u veľkého množstva žien. Dôvody sú rôzne. Môžeme teda jednoznačne určiť, ako zastaviť vypadávanie vlasov?

Možno už máte po krk hrebeň plný vlasov po česaní alebo upchatý odtok hneď po tom, čo si umyjete vlasy. Pripravili sme pre vás prehľad príčin, ktoré môžu stáť za vypadávaním vlasov a spolu s nimi aj riešenia, ktoré vám dopomôžu k opäť hustej a prirodzene krásnej korune krásy.

Stres, stres, stres

Jedným z najbežnejších dôvodov vypadávania vlasov je nebezpečný nepriateľ, ktorého si však denne púšťame k telu viac, ako by sme mali. Dostať sa do stresujúcej situácie je možné kedykoľvek. Ale zotrvávať v dlhodobom napätí neprospieva ani celkovému zdraviu, ani samotnému vlasovému porastu.

Riešenie

Možno ste už tisíckrát počuli vetu “vypni, oddýchni si, spomaľ”, no zatiaľ ste nenašli dostatočne dobrý dôvod na to, aby ste to skutočne realizovali. V prípade, ak sa chcete dožiť úctyhodného veku a nepoužívať v budúcnosti parochňu, poslúchnite. Naučte sa relaxovať, použite meditáciu, zaraďte do svojho programu cvičenie. Jednoducho, na okamih vypustite povinnosti z hlavy a nechajte si ju prevetrať. To je prvý krok k tomu, aby ste nielen zastavili vypadávanie vlasov, ale aj zlepšili vašu celkovú duševnú pohodu.

Tehotenstvo

Búriace sa hormóny v období radostného očakávania sú pre ženy tiež určitou formou stresu a môžu spôsobiť na hlave niekoľko rozdielnych situácií:

  1. vlasy sú hustejšie, viac lesklé, zdravšie,
  2. vlasy vypadávajú, sú matné a bez života, nech robíte čokoľvek,
  3. neudeje sa žiadna zmena.

Ak sa nachádzate v skupine jedna, úprimne vám gratulujeme a v dobrom závidíme. Gény, dostatok vitamínov a minerálov potrebných v tehotenstve, aj prívetivé hormóny vám to skvele zariadili. Ženy v skupine dva, vedzte, že tento jav nie je neobvyklý a s príchodom dieťatka sa väčšinou dostanete “do normálu”.

Zmena hormonálnej rovnováhy v počas menopauzy

Rovnako ako tehotenstvo, aj menopauza je obdobím, kedy si nás hormóny dokážu “vychutnať”. Niekedy nám dožičia kokteil meniacich sa nálad, striedajú pocitové teploty z minúty na minútu a postarajú sa aj o katastrofu na hlave. Príznaky menopauzy citeľne ovplyvňujú bežný život ženy.

Harvard Health Publishing vo svojom článku Liečba ženského modelu vypadávania vlasov uvádza, že až dve tretiny žien v menopauze sa s potýkajú s problémom vypadávania vlasov.

Riešenie

Na hormonálne výkyvy a na zastavenie vypadávania vlasov pri menopauze môže pomôcť napríklad cvičenie či maca peruánska, ktorá sa podieľa na udržaní zdravého fungovania ženského, ale aj mužského hormonálneho systému. Maca peruánska je extrakt z koreňa žeruchy peruánskej. Ten sa stará o zvýšenie energie a o tak potrebnú regeneráciu psychiky. Bohužiaľ, maca nie je vhodná pre tehotné a dojčiace ženy - (nielen) pre ne by malo byť samozrejmosťou prijímanie pestrej a plnohodnotnej stravy a dostatok tekutín.

Nedostatok vitamínov a minerálov v dôsledku diét alebo drastického chudnutia

Kto by nechcel mať za krátku dobu krajšiu postavu? Pravdepodobne každý. Avšak nesmieme zabúdať na to, že so stratou hmotnosti môžeme prísť aj o niečo iné. O vitamíny a minerály - tie sú dôležitým predpokladom, aby ľudské telo fungovalo presne tak, ako má, a týka sa to, prirodzene, aj vlasov.

Riešenie

Nie je žiadnou novinkou to, že dôležitou súčasťou denného jedálnička by mali byť aj vitamíny a minerály podporujúce zdravý vzhľad vlasov. Drahý šampón a množstvo skrášľujúcich výrobkov vám totiž budú na nič, pokiaľ nezačnete vlasy vyživovať zvnútra. Len tak sa vám podarí naozaj účinne zastaviť vypadávanie vlasov.

Výživa pre vlasy

Výživa by mala pozostávať z vitamínu C, zinku, beta-karoténu a ďalších prírodných zložiek, ktoré ovplyvnia kvalitu vlasov a vlasovej pokožky .

Serenoa plazivá je jednou z rastlín, ktoré môžeme považovať za tradičné rastliny v starostlivosti o krásne vlasy, ale aj nechty a pokožku. Vďaka obsahu minerálov ju obsahuje aj veľké množstvo prípravkov proti vypadávaniu vlasov.

Rovnako veľké množstvo výrobkov aj doplnkov obsahuje pŕhľavu dvojdomú. Proti vypadávaniu vlasov sa využívala už v minulosti a nestratila na popularite. Je rovnako účinnou bylinou , ktorá má aj protizápalové účinky a podporuje tiež boj proti lupinám.

Tieto blahodárne účinky zabezpečujú zložky - serenoa plazivá, pŕhľava dvojdomá, vitamín C (kyselina L-askorbová), praslička roľná, zinok, beta-karotén a mnoho ďalších.

Na záver

Krásne vlasy nemusia byť len výsadou modeliek na stránkach časopisov či dám, ktorým príroda dopriala hustú a bohatú korunu krásy. Nemusíte celý život zháňať tipy na to, ako zastaviť vypadávanie vlasovSprávna starostlivosť a tipy spomenuté v článku vám napomôžu ku vysnívanej (a zaslúženej) korune krásy!



ako zastaviť vypadávanie vlasov
Magazín arrow
Magazín arrow