Magazín

Poctivo pripravované články o tom najdôležitejšom, čo potrebuje každý vedieť o svojom zdraví.

Vyberte si z menu tému, ktorá Vás práve teraz najviac zaujíma.

Jedlo

Prečo jesť mäso? Máme pre vás 5 dobrých dôvodov

27.04.2021 00:00 preco-jest-maeso-mame-pre-vas-5-dobrych-dovodov

21. storočie so sebou prinieslo globálny trend vegetariánstva a vegánstva. Mnoho ľudí sa rozhodlo vylúčiť mäso so svojho jedálnička a nahradiť ho napríklad sójou. Sú však aj takí, ktorí sa šťavnatej pochúťky nedokážu vzdať. Ak medzi nich patríte aj vy, nepodľahnite výčitkám a nezúfajte. Máme pre vás totiž 5 dobrých dôvodov, prečo jesť mäso.

#1 Zdroj bielkovín 

Možno ste si aj vy všimli, že jednou z prvých vecí, ktorú väčšina z nás urobí na začiatku cesty za zdravým životným štýlom, je obmedzenie alebo úplné zrušenie príjmu mäsa. Dôvodom sú často informácie spájajúce vysokú konzumáciu mäsa so zvýšeným rizikom kardiovaskulárnych ochorení. Čo je však na týchto tvrdeniach pravdy? 

Fyziológ Jim White RDN, ACSM v rozhovore pre online magazín o zdraví Healthline.com uviedol, že “Mäso samo o sebe je vynikajúcim zdrojom bielkovín, hémového železa a mikroživín, ako sú napríklad vitamín B12, zinok a selén.“

Napríklad také kuracie alebo morčacie prsia sú najmä medzi športovcami jedným z najvyhľadávanejších živočíšnych zdrojov bielkovín. Pre lepšiu predstavu, 250 gramov vareného bieleho morčacieho mäsa bez kože má približne 72 gramov bielkovín, zatiaľ čo 100 gramov kuracích pŕs môže obsahovať až 31 gramov bielkovín.

#2 Vitamíny, ktoré potrebujete

Okrem bielkovín mäso poskytuje širokú škálu ďalších výživných látok, ktoré naše telo potrebuje, keďže ich využíva ich na rast, údržbu orgánov a opravu poškodených buniek. 

Mäso je zároveň najväčším zdrojom jedného z najdôležitejších vitamínov skupiny B, vitamínu B12.

Nazývaný aj kobalamín, tento vitamín vytvárajú takmer výlučne baktérie, čo znamená, že jeho využiteľným zdrojom pre ľudský organizmus sú len potraviny živočíšneho pôvodu. Nedostatok kobalamínu sa prejavuje pocitmi únavy, slabosti, dýchavičnosťou či poruchami trávenia, pričom tieto zdravotné problémy môžu prerásť v závažnejšie psychické poruchy, alebo aj celkové poškodenie mozgu a nervov

Ďalšími dôležitými vitamínmi obsiahnutými napríklad v morčacom a kuracom mäse B6 a B3.

Vitamín B3, známy aj ako niacín, je nevyhnutný pre tvorbu energie v bunkách. Okrem toho je veľmi dôležitý pre zabezpečenie správnej srdcovej, nervovej a svalovej činnosti, pričom zaručuje aj správne fungovanie tráviaceho traktu

Prečo jesť mäso? Prinášame 5 dôvodov, prečo má konzumácia mäsa zmysel.

NÁŠ TIP:

Ak vám príde príprava morčacieho mäsa príliš zdĺhavá, vyskúšajte ho vo forme sušeného mäsa. Okrem toho, že ju môžete vziať všade so sebou, má táto chutná desiata aj ďalšie výhody, ako napríklad nízky obsah kalórií a vysoký obsah bielkovín. To znamená, že vám bude asistovať nielen pri rozvíjaní rastu svalovej hmoty, ale vás aj dlhodobo zasýti a pomôže tak predísť neskoršiemu večernému prejedaniu sa pri telke. 

#3 To správne železo

Železo je pre správne fungovanie organizmu absolútne nepostrádateľné, keďže umožňuje bunkám dýchanie aj prenos kyslíka, a zároveň chráni telo pred voľnými radikálmi.

Tento minerál sa v strave vyskytuje v takzvanej hémovej (hemoglobín, myoglobín) a nehémovej (enzýmy, transportné bielkoviny) forme

Vedecká štúdia publikovaná v National Library of Medicine dokázala, že pre naše telo je výhodnejšie prijímať železo v hémovej forme, ktorá organizmu umožňuje plne absorbovať a využiť až 40% z jeho celkového prijatého množstva

Výskum robený inštitúciou Food and Nutrition Board of Medicine stanovil mieru odporúčanej dennej dávky príjmu železa pre dospelého človeka na 7–18 miligramov.

Najlepším zdrojom hémového železa je práve mäso

Podľa USDA National Nutrient Database 100 gramov sušeného hovädzieho mäsa obsahuje až 30% odporúčanej dennej dávky železa.

Hovädzie mäso je však bohaté nielen na železo a vitamín B12, ale aj na kreatín, ktorý podporuje rast svalov. Výhodnou voľbou je napríklad v USA veľmi populárne sušené hovädzie mäso, zvané aj beef jerky. Neobsahuje totiž žiadny lepok, glutamány či farbivá, a už vôbec nie konzervačné látky. Pokiaľ ide o výber zdravej a zároveň výživnej desiatej, Lordy Jerky predstavuje múdru voľbu. Vzhľadom na svoj vysoký obsah bielkovín a žiadny cukor, má toto mäso výlučne z českého chovu zdravšie výživové zloženie ako mnohé iné desiatové maškrty, pričom je vhodné ako pre ľudí s paleo diétou, tak aj pre diéty s nízkym obsahom cukru. Navyše je spratné a má dlhú životnosť. 

#4 Selén a Zinok

Ďalšími pre organizmus dôležitými látkami ukrývajúcimi sa v mäse sú zinok a selén. Zinok je zodpovedný za správny rast a vývoj, hojenie rán a hrá dôležitú úlohu pri vývoji a funkcii buniek imunitného systému. Selén je zasa silný antioxidant, ktorý navyše pomáha znižovať hladinu zlého LDL cholesterolu v krvi. 

Aj tieto minerály nájdete v sušenom hovädzom mäse, a to v celkom prekvapivom množstve. V jednom 50 gramovom balení Lordy Jerky sa nachádza až 37,5% odporúčanej dennej dávky zinku a 9% odporúčanej dennej dávky selénu. 

#5 Všetko s mierou

Ako hovorí stará ľudová múdrosť, všetkého veľa škodí. Rovnako je to aj s mäsom a preto by sme mali mať jeho konzumáciu pod kontrolou. Odborníci upozorňujú, že tí, ktorí denne skonzumujú viac ako 90 gramov spracovaného a červeného mäsa, by mali jeho príjem obmedziť. Odporúčaná spotreba mäsa sa teda pohybuje v rozmedzí okolo 21-50 gramov za deň. V tomto množstve organizmu ani tráviacemu traktu neuškodí, ale naopak prospeje. Stráviteľnosť mäsa je totiž pre tráviaci systém jednoduchšia ako napríklad stráviteľnosť ovocia, zeleniny, alebo obilnín. Tieto potraviny obsahujú vlákninu, ktorá aj keď je zdraviu prospešná, pretože prečisťuje črevá, je pre ľudský tráviaci trakt nestráviteľná. Podľa výskumov ju telo dokáže spracovávať od 38 až do 61 hodín, pričom ju napokon nestrávenú vylúči von. 

Takže naďalej platí, že zdravá diéta pozostáva z pestrej a vyváženej stravy, obsahujúcej ako mäso, tak aj vlákninu. 

Prinášame vám 5 dôvodov, prečo sa oplatí (rozumne) konzumovať mäso.

Napríklad bravčové mäso je výborným zdrojom bielkovín, tiamínu (vitamínu B1) a zinku

Jeho prílišná konzumácia však môže spôsobiť zvýšenie hladiny zlého cholesterolu v krvi. Preto je dobré k nemu jesť prílohy bohaté na vlákninu (kel, fazuľa), ktorá pomáha zlý LDL znižovať. 

A ak nemáte čas na prípravu prílohy, môžete opäť siahnuť po jednoduchšej a rovnako výživnej variante, akou je bravčové sušené mäso Lordy Jerky



Magazín arrow
Magazín arrow