Magazín

Poctivo pripravované články o tom najdôležitejšom, čo potrebuje každý vedieť o svojom zdraví.

Vyberte si z menu tému, ktorá Vás práve teraz najviac zaujíma.

Zdravie

Prečo je olivový olej taký výnimočný?

Autor článku: redakcia Zerex.sk 01.09.2014 00:00 olivový olej

Patríte k tým, ktorí olivový olej majú radi a často ho konzumujú? Ale ako je to skutočne s jeho zázračnými účinkami na ľudský organizmus?

Olivový olej je veľmi zdravý...

Olivový olej je známy už veľmi veľa rokov, dokonca sa objavuje a spomína už v dávnej gréckej mytológii. Hlavnou a dôležitou správou pre vás je to, že je nesmierne zdravý. Bežné využitie olivového oleja je prevažne v kuchyni. Avšak v poslednej dobe začína mať využitie aj mimo nej, napríklad aj v kúpeľni. Je dokázané, že olivový olej je dobrý nie iba z vnútra tela, ale pomôcť dokáže aj zvonka. Je to nesmierne vzácna vlastnosť tohto oleja.

V čom spočíva zvláštnosť olivového oleja...

Čo robí olivový olej takým výnimočným? Obsahuje veľké množstvo antioxidantov, tiež minerálnych látokvitamínov (predovšetkým vitamín A, D a E). Pokiaľ ho budete bežne zaraďovať do svojho jedálnička, pomôžete nielen svojmu srdcu, ale i mozgu, hrubému črevu a v konečnom dôsledku zabránite rozširovaniu rakovinových buniek. Podporíte si ním aj samotné cievy. Znížite si s ním nezdravý cholesterol vo vašom tele. Podporuje tiež aj zdravý rast kostí. Navyše nenasýtené mastné kyseliny obsiahnuté v olivovom oleji napomáhajú účinne predchádzať rôznym srdcovo-cievnym chorobám, ktoré sú v dnešnej dobe veľmi rozšírenými.

Dbajte na kvalitu olivového oleja...

V dnešnej dobe dávajte pozor predovšetkým na kvalitu olivového oleja, čo konzumujete. Nie každý olivový olej je originálnym a hodnotným pre zdravie. Vždy si radšej priplaťte, ak si chcete zadovážiť prvotriednu kvalitu a priaznivé účinky vďaka olivovému oleju. Vo všeobecnosti platí, že najkvalitnejším je takzvaný „extra vigin“ (panenský) olivový olej, ktorý bol vyrobený a získaný lisovaním za studena. Lisovaním za studena si olej udrží vo fľaši najvyššie množstvo cenných prvkov. Dbajte na to, aby ste kupovali a konzumovali olivový olej v tmavej fľaši a aby ste ho skladovali v tmavších a chladnejších priestoroch s teplotou maximálne do 15 ˚C a minimálne 10 ˚C.

Výborný tip na konzumáciu olivového oleja...

Pokiaľ olivový olej nekonzumujete pravidelne, máme pre vás výborný tip. Využite letný čas a dostatok zeleniny. Doprajte si zeleninový šalát z papriky, paradajok, pažítky, či čerstvej bazalky, tvrdého syra a niekoľkých kvapiek olivového oleja. K tomu už len kúsok suchára a máte výborné raňajky, či chutnú zdravú a ľahkú večeru. Dávajte však pozor, aby ste panenský olivový olej využívali len za studena. Pri vyššej teplote stráca postupne svoju kvalitu a výživné hodnoty. Ak sa chystáte variť a chcete olivový olej, vtedy radšej siahnite po rafinovanom olivovom oleji, ktorý má charakteristickú žltú farbu a je vyrábaný z olivových zvyškov.

Výborný tip na aplikáciu olivového oleja...

Nezabúdajte olivový olej používať aj na vaše telo. Skúste si ho votrieť do pokožky, ak ju máte veľmi vysušenú, či popraskanú predovšetkým na lakťoch, kolenách, či na dlaniach. Okrem iného panenský olivový olej je výborným pomocníkom taktiež pri liečení jaziev, popálenín, či vyživuje dôkladne aj „kožičku“ vôkol nechtov. Výborným je zábal z olivového oleja pre vaše vlasy ešte večer pred spaním. Zabaľte si vlasy do uteráka a ráno po prebudení si olej z vlasov zmyte bežným spôsobom. Sami uvidíte ten zázrak, čo vás čaká. Vaše vlasy „doslova“ ožijú. Tak ešte stále podceňujete význam olivového oleja? Snáď sme vás presvedčili o tom, že sa oplatí ho mať vždy po ruke vo svojej domácnosti.



antioxidant olivový olej cholesterol
Magazín arrow
Magazín arrow