Magazín

Poctivo pripravované články o tom najdôležitejšom, čo potrebuje každý vedieť o svojom zdraví.

Vyberte si z menu tému, ktorá Vás práve teraz najviac zaujíma.

Zdravie

Prečo by ženy mali jesť hrozno? Tu je 5 dôvodov

Autor článku: redakcia Zerex.sk 18.11.2016 00:00 hrozno

Jeseň je už v plnom prúde a s ňou je už odjakživa spájané oberanie chutného hrozna. Možno to vaše vinobranie sa už skončilo, možno prebieha práve teraz alebo vás ešte len čaká. A možno, že hrozno z času na čas kúpite v rámci svojho nákupu na vašom blízkou trhu. Máte radi modré, fialové, zelené, či ružové? Pravda je taká, že každý druh hrozna je veľmi zdravý, obsahuje veľa prospešných látok a aj preto má veľa priaznivých účinkov na naše telo. Najmä ženy by hrozno mali konzumovať čo najčastejšie, najlepšie počas celého roka. Prečo je hrozno prospešné práve pre ženy? Prečítajte si 5 dôvodov, prečo by ženy mali vsadiť práve na tento druh ovocia. Priaznivé vplyvy hrozna sú dané najmä množstvom kyseliny listovej, stopových prvkov a minerálnych látok (predovšetkým draslíka, kremíka, vápnika, fosforu, medi, železa, mangánu, či sodíka), tiež vlákniny (ukrytej najmä v šupke hrozna) a rovnako aj vitamínov hrozna (najmä vitamíny skupiny B, vitamín C, provitamín A a vitamín E). Nemožno zabudnúť ani na množstvo prospešných antioxidantov (flavonoidov), ktoré sú v hrozne ukryté.

1. Zlepšuje pleť, kvalitu vlasov a odstraňuje vrásky ...

Lepšia pleť, bez vráskov a kvalitnejšie vlasy? Čo viac si každá žena môže priať? A vedeli ste, že práve konzumovanie hrozna vám zabezpečí toto všetko? Najmä kvôli vysokému obsahu kremíka, ktorý skvalitňuje stav nechtov a vlasov. Okrem toho kremík poskytuje pokožke dostatočnú elasticitu a silu, čoho výsledkom je pleť s menším počtom vráskov (niektoré štúdie hovoria aj o znížení celulitídy v dôsledku častej a pravidelnej konzumácii hrozna). Vitamín C zase zlepšuje celkový výzor.

2. Potláča migrény a bolesti hlavy ...

Okrem toho hrozno potláča príliš časté migrény a bolesti hlavy. Každá žena by vedela hovoriť o týchto problémoch. V neposlednom rade odbúrava aj depresívne stavy a stavy napätia a úzkosti.

3. Podporuje chudnutie ...

Túžite byť štíhla a krásna po celý čas? Preto ste vyradili všetko ovocie zo svojho jedálnička, len aby ste nedostali do tela zbytočné cukry? Áno, máte pravdu, aj hrozno obsahuje hroznový cukor a kvôli tomu je potrebné sa mu vyhýbať, lebo jeho konzumácia by vám nepomohla udržať štíhlu líniu a optimálnu telesnú hmotnosť. Je na čase prestať sa riadiť podľa niečoho, čo ste počuli niekde medzi známymi. Riaďte sa overenými faktami. Nie je žiadny dôvod báť sa konzumovať hrozno. Hroznový cukor v porovnaní s bielym (rafinovaným) cukrom uvoľňuje energiu postupne a nerobí zásoby na miestach, kde si to nebudete priať. Preto aj keď diétujete alebo túžite len po štíhlej línii a to dlhodobo, môžete si pokojne dopriať aj strapec hrozna (má len niečo cez 400 kJ). Napríklad 100 gramov čerstvého hrozna obsahuje asi niečo cez 60 kalórií. Lepšie bude dopriať si hrozno ale skôr počas dňa, ako vo večerných hodinách (napríklad najlepšie na desiatu v doobednajších hodinách alebo tesne po obede). A ktorá forma je najzdravšia? Najzdravšie a najmenej kalorické je teda čerstvé hrozno. Jedine, čomu sa vyhnite, je sušené hrozno. Toto je kalorická bomba, čo skutočne neprospeje vašej línii. Ale v konečnom dôsledku čerstvé hrozno podporuje nielen zdravú a štíhlu líniu, ale znižuje aj nezdravý cholesterol a ochraňuje aj cievy v ženskom tele.

4. Proti rakovine prsníka ...

Počuli ste o tom, že hrozno je výbornou voľbou aj v rámci prevencie pred vznikom rakoviny prsníka? Je to skutočne dobrá správa pre všetky ženy v období, kedy počuť z každej strany nové prípady tejto zákernej choroby. V tomto smere je prospešné konzumovať práve fialové hrozno. Konkrétne pitie hroznovej šťavy tohto druhu napomáha v oblasti prevencie rakoviny prsníka. Značne eliminuje zdraviu škodlivé bunky v prsníkoch (okrem toho viaceré štúdie potvrdili aj priaznivý vplyv hroznovej šťavy na mozog a zrak vo vyššom veku).

5. Podporuje zdravie matky aj dieťaťa po pôrode ...

Hrozno je vhodnou potravinou pre ženy aj po pôrode. Je to druh ovocia, ktorý môžu ženy s pokojom konzumovať. Práve v tomto období si ženy musia dávať veľký pozor, aký druh vocia zjedia. Hrozno je ale dovolené určite, pretože jeho konzumáciou sa do tela matky a zároveň aj dieťatka (prostredníctom materského mlieka) dostáva veľa vitamínov, minerálnych látok a stopových prvkov. Ktoré konkrétne sú to sme v úvode tohto článku vymenovali detailnejšie. Milé dámy, ešte stále sa nájdu medzi vami také, ktoré budú zatracovať toto chutné a zároveň čarovné ovocie? Dobrú chuť!



antioxidant vitamíny vitamín c
Magazín arrow
Magazín arrow