Magazín

Poctivo pripravované články o tom najdôležitejšom, čo potrebuje každý vedieť o svojom zdraví.

Vyberte si z menu tému, ktorá Vás práve teraz najviac zaujíma.

Jedlo

Prečo by ste mali konzumovať pravidelne "červenú repu".

Autor článku: redakcia Zerex.sk 31.10.2014 00:00 červená repa

Poznáme ju aj pod názvom cvikla alebo červená repa. Ale to, že ju iba poznáme nestačí. Je potrebné ju aj konzumovať a to pravidelne. Pýtate sa prečo? Je „červená repa“ (cvikla) naozaj taká zdravá a prospešná nášmu telu? To, prečo by sme ju mali jesť pravidelne a najlepšie každý deň, priblížime v nasledujúcich riadkoch nášho článku.

Pomoc pri liečbe a uzdravovaní

Nehovorí sa iba tak, že červená repa je zdravá. Sú v nej obsiahnuté rôzne významné minerály, to predovšetkým kremík, horčík, draslík, jód, železo, mangán, zinok. Okrem toho má veľké množstvo vitamínov E a C  a tým sa je z nej stáva silný antioxidant. Okrem iného má červená repa i ďalšie výhody a pozitíva pre naše telo a zdravie:

  • Zmierňuje, znižuje krvný tlak - už pri vypití 2 šálok jej šťavy denne.
  • Povzbudzuje imunitu a obranyschopnosť organizmu.
  • Oživuje aktivitu žalúdka a vznik žlče.
  • Podnecuje srdcovo-cievny systém - červené farbivo zväčšuje tepny a posilňuje samotné vlásočnice.
  • Vzbudzuje lepšiu náladu.
  • Podporuje zdravší vzhľad vlasov, pleti a nechtov.
  • Priaznivo vplýva aj na oči a celkové videnie.
  • Napomáha pri vzniku aterosklerózy - ochorení tepien, pri ktorom sa do poškodenej cievnej steny ukladajú tukové látky, predovšetkým cholesterol – prospieva pitie 50 až 100 ml surovej šťavy každý deň.
  • Odstraňuje z čriev toxické látky a eliminuje zápchu.

Pomáha tehotným ženám

Význam červenej repy pre tehotné ženy je v tom, že samotná šťava z nej obsahuje vysoký podiel kyseliny listovej (približne až 35 % odporúčanej dennej dávky). Význam tejto kyseliny je najmä v tom, že je účinná pri znižovaní vrodených chýb ešte u nenarodených detí, rovnako podporuje správny vývoj mozgu u novorodencov.

Účinne bojuje proti rakovine

Rovnako je červená repa vhodná v boji proti zákernej rakovine a jej vznikajúcim bunkám. Je vhodná aj pri doliečovaní sa po samotnej liečbe rakoviny. Vhodné je piť pravidelne počas dňa 2 až 3 menšie dávky šťavy z červenej repy. V rámci účinnej prevencie vám bude postačovať popíjanie jedného pohára šťavy za týždeň, respektíve každé dva týždne a to pravidelne.

Nie je vhodná pre diabetikov!

Pozor! Červená repa vhodná každému. Ak ste vy alebo niekto z vašich známych diabetik, majte sa na pozore pri jej konzumácii. Červená repa obsahuje vysoký podiel sacharidov. To je dôvod, prečo nie je vhodná pre diabetikov na pravidelnú konzumáciu!

Dobrá rada na záver

Uprednostňujte skôr konzumáciu čerstvej červenej repy (cvikly), respektíve z nej získanej výživnej šťavy. Samotnou tepelnou úpravou stráca červená repa živiny a ostatné pre telo prospešné látky. Zaraďujeme ju k tým potravinám, ktoré tepelným spracovaním viac strácajú, ako získavajú. Usilujte sa zachovať čo najviac výživných látok v nej a konzumujte ju čo najviac surovú. Zaručene sa to vyplatí!



červená repa vitamíny imunita zdravé tehotenstvo
Magazín arrow
Magazín arrow