Magazín

Poctivo pripravované články o tom najdôležitejšom, čo potrebuje každý vedieť o svojom zdraví.

Vyberte si z menu tému, ktorá Vás práve teraz najviac zaujíma.

Naše telo

Pozor na pohlavné choroby. Môžu byť bez príznakov

Autor článku: redakcia Zerex.sk 12.03.2018 00:00 pohlavné choroby

Pohlavné choroby sú rovnakou súčasťou sexuálnych radovánok ako zábava, a nevyhýba sa mužom ani ženám, slobodným, či v manželstve. Poznať riziká a následky nie je na škodu. Niektoré choroby môžu mať viditeľné (alebo citeľné) príznaky, rozpoznanie ich príznakov je predpoklad včasnej liečby. O niektorých však nemusíte ani tušiť, keďže sa výrazne neprejavujú.

Najbežnejšie pohlavné choroby

Chlamýdie

Konkrétne chlamýdia trachomatis (infekcia močovopohlavného a reprodukčného systému), keďže chlamýdií je ich viac druhov. Jedná sa o jedno z najviac rozšírených pohlavných ochorení vôbec. Rozširuje sa väčšinou vaginálnym alebo análnym sexom, ale je možné, aby sa rozšírila aj sexom orálnym. Nie je ľahké zistiť, či ste infikovaní chlamýdiami, pretože symptómy nie sú vždy zrejmé. Ak sa vyskytnú, zvyčajne sa z prejavia v priebehu jedného až troch týždňov. Ale len približne 25% žien a 50% mužov má symptómy.

Ženy zaznamenávajú: abnormálny vaginálny výtok (niekedy zápachajúci), krvácanie medzi obdobiami, bolesť pri sexe, svrbenie alebo pálenie pošvy alebo jej okolí, bolestivé močenie.

Mužov môže rovnako postihnúť bolesť pri močení, zakalený výtok z penisu, pálenie a svrbenie okolo otvoru penisu,  a tiež môžu trpieť bolestivosťou a opuchom okolo semenníkov.

Liečenie a možné následky

Chlamýdie sú spôsobené baktériami, takže sa liečia antibiotikami a liečeniu sa podrobujú obaja partneri. Po liečbe by ste mali byť opätovne vyšetrení do troch mesiacov. Neliečené ochorenie môže ženám spôsobiť poškodenia vajíčkovodov, spôsobiť neplodnosť, zvýšiť riziko mimomaternicového tehotenstva, predčasného pôrodu alebo spôsobiť infekciu plodu počas tehotenstva. Mužom môže spôsobiť zápal močovej trubice, zápal konečníka alebo zápal trubice, ktorá prenáša sprermie zo semeníkov.

Kvapavka

Táto sexuálne prenosná choroba je spôsobená baktériou Neisseria gonorrhoeae. Infikuje teplé vlhké oblasti tela: močovú trubicu, oči, hrdlo, vagínu, análny otvor, ženské reprodukčné trakty. Viac ohrozenou skupinou sú v tomto prípade muži (aj keď ženy kvapavka tiež neobchádza). Toto ochorenie sa prenáša nechráneným stykom z nakazeného jedinca na jeho sexuálneho partnera, a to análnym, orálnym aj vaginálnym stykom. Symptómy sa zvyčajne vyskytujú v priebehu dvoch až 14 dní, ale nemusia sa rozvinúť vôbec žiadne.

Prvý príznak u mužov je často pocit pálenia alebo bolesti počas močenia. S postupovaním infekcie môžu muži cítiť väčšiu frekvenciu močenia, opuch alebo začervenanie otvoru na penise, opuch alebo bolesť v semenníkoch, pretrvávajúca bolesť v krku. Bolesť sa môže rozšíriť aj do konečníka. Väčšina žien nevykazuje žiadne zjavné symptómy kvapavky, čo sťažuje jej identifikáciu. Navyše sa môže prejaviť podobne ako bežné kvasinky alebo bakteriálne infekcie: výtok z vagíny (vodnatý, krémový alebo mierne zelený), bolesť alebo pocit pálenia pri močení, potreba močiť častejšie, bolesť hrdla, bolesť počas sexuálneho styku, ostrá bolesť v dolnej časti brucha, horúčka.

Liečenie a možné následky

Lekár určí diagnózu na základe steru alebo odberom krvi a výsledok môže byť na svete od 24 hodín do troch dní. Ženy sú vystavené väčšiemu riziku dlhodobých komplikácií z neošetrených infekcií. Neošetrená infekcia s kapavkou u žien môže vystúpiť do ženského reprodukčného traktu - zahŕňa maternicu, vajíčka a vaječníky. Tento stav je známy ako zápalové ochorenie panvy a môže spôsobiť ťažkú ​​a chronickú bolesť a poškodenie ženských reprodukčných orgánov. U mužov sa môže vyvinúť bolestivý absces vo vnútri penisu. Infekcia môže spôsobiť zníženú plodnosť alebo sterilitu. Keď sa infekcia kapavky rozšíri do krvného obehu, môžu muži i ženy utrpieť poškodenie srdcovej chlopne, zápal mozgovových blán alebo miechy. Sú to zriedkavé, ale vážne stavy.

Syfilis

Ochorenie je spôsobené baktériou Treponema pallidum (T. pallidum). Syfilis môže byť náročný pri diagnostike. Niekto ho môže mať bez toho, aby po celé roky vykazoval žiadne príznaky. Avšak čím skôr sa príznaky syfilisu objavia, tým lepšie, pretože ak ostane dlho neošetrený, môže spôsobiť vážne poškodenie dôležitých orgánov, ako je srdce a mozog. Syfilis sa šíri len priamym kontaktom s infikovanými. Existujú štyri etapy: primárne, sekundárne, latentné a terciárne, najviac infekčný je v prvých dvoch štádiách.

4 fázy syfilisu

  1. Prvým znakom syfilisu je malý, často bezbolestný vriedok. Môže sa objaviť na pohlavných orgánoch, konečníku alebo v ústach. V priemere sa bolesť prejaví približne po troch týždňoch po infekcii, ale môže trvať od 10 do 90 dní, kým sa objaví.
  2. V sekundárnej fáze sa objavujú kožné vyrážky a bolesť v krku. Vyrážka sa vyskytuje na dlaniach a chodidlách, ale môže sa objaviť kdekoľvek na tele. Niektorí ľudia si ich ani nevšimnú. Sprievodnými sú symptómami môžu byť bolesti hlavy, opuchnuté lymfatické uzliny, únava, horúčka, strata váhy, strata vlasov, bolestivé kĺby. Tieto príznaky zmiznú bez ohľadu na to, či je sa začala liečba alebo nie.
  3. Latentná fáza syfilisu (alebo aj “skrytá fáza”) nastáva, keď zmiznú príznaky primárnej a seknundárnej fázy. Táto fáza nemá žiadne viditeľné príznaky, avšak baktérie zostávajú v tele. Táto fáza by mohla trvať roky predtým, ako dosiahne tretie syfilis.
  4. Poslednou etapou infekcie je terciálny syfilis. Môže sa vyskytnúť roky alebo desaťročia po počiatočnej infekcii. Terciálny syfilis môže byť život ohrozujúci. Niektoré ďalšie potenciálne výsledky tretieho syfilisu zahŕňajú slepotu, hluchotu, duševné choroby, stratu pamäti, mŕtvicu,  meningitídu, ochorenie srdca, infekciu mozgu alebo miechy.

Liečenie

Primárne a sekundárne štádium sa liečia penicilínom. Penicilín je jedným z najrozšírenejších antibiotík a je zvyčajne účinný pri liečbe syfilisu. Ľudia, ktorí sú alergickí na penicilín, budú pravdepodobne liečení inými antibiotikami. Poškodenie spôsobené neskôr ako v prvých dvoch štádiách nemožno zvrátiť. Liečba sa pravdepodobne zameria na zmiernenie bolesti a nepohodlia.

Trichomoniáza

Infekčné ochorenie je spôsobené parazitom nazvaným Trichomonas vaginalis. Hoci príznaky ochorenia sa líšia, väčšina ľudí ani nevie, že sú infikovaní. Infekcia je bežnejšia u žien ako u mužov, pričom staršie ženy majú väčšiu pravdepodobnosť infikovania trichomoniázou ako mladšie. Parazit sa zvyčajne šíri pohlavným stykom. Nie je bežné, že parazit infikuje iné časti tela, ako sú ústa.

Približne 70% infikovaných ľudí nemá žiadne symptómy ochorenia. Ak sa prejavia, infikovaní môžu zaznamenať mierne podráždenie až po závažný zápal a to od 5 - 28 dní po infikovaní. Muži si môžu všimnúť svrbenie alebo podráždenie v penise, cítiť pálenie po močení alebo ejakulácií. Ženy pociťujú svrbenie, pálenie alebo bolestivosť pohlavia, bolesť pri močení, vaginálny výtok (číry, biely, žltkastý alebo nazelenalý s neobvyklým “rybím” zápachom a bolestivý sex.

Liečenie a možné následky

Tehotné ženy s trichomoniázou majú vysokú pravdepodobnosť predčasného pôrodu a nízkej pôrodnej hmotnosti dieťaťa. Liečba zahŕňa užívanie liekov na základe predpisu lekára oboch partnerov, plus po liečbe je potrebné vzdať sa sexuálnych radovánok na ďalších 7 - 10 dní.

HPV (ľudský papilomavírus)

Je to jedna z najčastejších sexuálne prenosných infekcií. HPV je zbierka vírusov, ktoré spôsobujú bradavice na rukách, nohách a pohlavných orgánoch. Niektoré HPV sú sexuálne prenosné a tiež spôsobujú rakovinu krčka maternice. Do tela sa môžu dostať cez vaginálny, análny alebo orálny sex, ale aj pri kontakte pokožky.

Pretože často nemá žiadne príznaky alebo symptómy, môže byť ťažké identifikovať ho. Keď je človek nakazený HPV, môže trvať jeden až tri mesiace (aj dlhšie v niektorých prípadoch), ak sa bradavice objavia. Niektorí ľudia, ktorí boli infikovaní, nikdy nemajú bradavice. Tie vyzerajú ako malé ružové alebo červené výrastky, môžu byť veľmi malé a ťažko viditeľné. Často sa objavujú v zoskupeniach a môžu sa rýchlo šíriť. Zvyčajne nie sú bolestivé, ale môžu spôsobiť miernu bolesť, krvácanie a svrbenie.

Liečenie a možné následky

Napriek liečbe, vysoko rizikový HPV môže zvýšiť riziko rakoviny krčka maternice, konečníka a penisu. Nie všetky formy vírusu však súvisia s týmito druhmi rakoviny. Kondómy môžu poskytnúť istú ochranu, ale nie sú 100% účinné, pretože nepokrývajú celý penis alebo okolité oblasti. 

HIV / AIDS

HIV (vírus ľudskej imunodeficiencie) je vírus, ktorý poškodzuje bunky v imunitnom systéme a oslabuje schopnosť bojovať proti každodenným infekciám a chorobám. AIDS (syndróm získanej imunitnej nedostatočnosti) je názov používaný na opis celého radu potenciálne život ohrozujúcich infekcií a chorôb, ku ktorým dochádza vtedy, keď je imunitný systém vážne poškodený vírusom HIV. V súčasnosti neexistuje žiadny liek na HIV, ale existujú účinné liečebné postupy, ktoré umožňujú väčšine ľudí s vírusom žiť dlhý a zdravý život.

Väčšina ľudí zažíva krátke ochorenie podobné chrípke 2 - 6 týždňov po infikovaní sa HIV, ktoré trvá týždeň alebo dva. Po zmiznutí týchto príznakov HIV už niekoľko rokov nespôsobuje žiadne príznaky, hoci vírus naďalej poškodzuje imunitný systém. To znamená, že mnoho ľudí s HIV nevie, že sú infikovaní.

HIV sa nachádza v telesných tekutinách infikovanej osoby: spermie, vaginálne a análne tekutiny, krv a materské mlieko. HIV sa nedá preniesť cez pot, moč alebo sliny. Najbežnejší spôsob, ako ho dostať, je mať sex bez kondómu. Šanca na získanie HIV prostredníctvom orálneho sexu je veľmi nízka.

Jediný spôsob, ako zistiť, či máte HIV, je test na HIV. Včasná diagnóza znamená, že liečbu môžete začať skôr, čo môže zlepšiť vaše šance na kontrolu vírusu a znížiť pravdepodobnosť prenosu vírusu na iných.

Liečenie

Antiretrovírusové lieky sa používajú na liečbu HIV. Pracujú tak, že vírus replikuje v tele, a tým imunitnému systému opraví sám seba a zabráni ďalšiemu poškodeniu. Užívajú sa vo forme tabliet, ktoré je potrebné užívať každý deň. HIV je schopný veľmi ľahko vyvinúť rezistenciu na jediný liek proti HIV, ale pri kombinácii rôznych liekov je to oveľa menej pravdepodobné. Bez liečby sa imunitný systém silno poškodí a môžu sa vyskytnúť život ohrozujúce ochorenia, ako je rakovina a závažné infekcie.

Prevencia pohlavných chorôb je dôležitá (aj životne)

Ideálne by bolo vyhýbať sa sexuálnemu kontaktu. Avšak sme ľudia a túto formu prevencie pravdepodobne nevieme dodržať. Ak chcete zabrániť sexuálne prenosnému ochoreniu, vždy sa vyhýbajte sexu s kýmkoľvek, kto má pohlavné vredy, vyrážku, vyčerpanosť alebo iné príznaky. Nechránený sex je bezpečný, ak vy a váš partner máte sex len jeden s druhým a boli vám robené testy na pohlavné choroby s negatívnym výsledkom. Za iných okolností:

  • používajte latexové kondómy
  • dodržiavajte zásady správnej hygieny
  • vyhýbajte sa používaniu spoločných uterákov
  • obmedzte aktivity, ktoré predstavujú vyššie riziko pre vznik sexuálne prenosných chorôb - orálny sex (genitálny alebo análny), vaginálny styk a ďalší kontakt s pohlavnými orgánmi, análny styk a zdieľanie sexuálnych hračiek

Ultragold  



kondómy pohlavné choroby kvapavka syfilis chlamýdie
Magazín arrow
Magazín arrow