Magazín

Poctivo pripravované články o tom najdôležitejšom, čo potrebuje každý vedieť o svojom zdraví.

Vyberte si z menu tému, ktorá Vás práve teraz najviac zaujíma.

Zdravie

Pozor na baktérie, ktoré ohrozujú vaše jedlo a tým aj zdravie!

Autor článku: redakcia Zerex.sk 01.12.2014 00:00 baktéria
Ako všetci dobre vieme, potraviny pomerne rýchlo podliehajú skaze. Tú spôsobujú predovšetkým „nezdravé“ baktérie. I napriek tomu, že sa jedná o veľmi miniatúrne organizmy, predstavujú veľké nebezpečenstvo predovšetkým kvôli tomu, že sa dokážu rýchlo rozmnožovať. Ale nie všetky baktérie sú zlé a nezdravé. Poznáme aj užitočné, ktoré pomáhajú udržiavať zdravie a imunitu čulými.

„Pozor na vysoké teploty“

Dávať by ste mali pozor na jedlo ponechané dlhšie na slnku napríklad v prírode alebo v aute. Práve takýmto spôsobom pomôžete baktériám rýchlejšie sa premnožovať. Žiaľ, tieto baktérie predstavujú pre ľudský organizmus vysoké nebezpečenstvo.

„Množenie baktérií každú polhodinu“

Ak to neviete, myslite na to, že baktérie sa množia závratnou rýchlosťou - každú polhodinu (niekedy im stačí iba dvadsať minút). Baktéria zväčší svoj objem dvojnásobne práve počas tejto doby. To značí, že z jednej baktérie sa vytvoria dve, neskôr štyri a za niekoľko hodín je ich celý zástup. Avšak niektoré nepotrebujú veľký zástup. Bude im stačiť len jedna jediná baktéria, napríklad nebezpečná baktéria E. coli. Toto je dôkaz toho, že by ste mali zaobchádzať, či aj chystať stravu veľmi obozretne. Rovnako by to malo platiť aj v prípade skladovania, či konzumácie potravín s cieľom uchrániť sa čo najviac pred samotnou a nebezpečnou otravou jedlom.

„Predpoklady na rast baktérie“

Je pravdou, že samotné baktérie v strave sa nemusia množiť okamžite a iba svojvoľne. Pre ich vývoj musia byť rovnako zabezpečené isté predpoklady. Človek môže samotné predpoklady na kvalitný vývoj baktérií zhoršiť, čím vie úspešne zabrániť samotnému nárastu ich množstva a rovnako aj rôznym chorobám, ktoré spôsobuje práve veľké premnoženie baktérií. Teplota. V tomto smere je veľmi významným predpokladom teplota. Pokiaľ je vyššia teplota prostredia, tak vznikajú aj lepšie podmienky a predpoklady na prežitie, respektíve množenie baktérií. Pamätajte si: Baktérie majú vo všeobecnosti horšie predpoklady na svoj vývoj (ako aj na množenie) zvyčajne pri teplote pod 40 ˚C a nad 140˚C. Nielen tuky, cukry, ale predovšetkým bielkoviny ... . Predstavujú druhý rozhodujúci faktor pre vývoj a nárast baktérií. Baktérie majú najradšej bielkoviny. To značí, že jedlo ako napríklad vajcia, hydina, mäso, mliečne produkty sú najvhodnejším prostredím pre nárast a vývoj baktérií. Okrem toho im prospieva aj vlhšie prostredie. Naopak, v suchšom prostredí rýchlo hynú.

„Tipy na záver“

Základom je, aby ste potraviny podliehajúce rýchlejšie skaze ochraňovali pred baktériami - v suchu a chlade, najlepšie v chladiacom boxe, chladničke, či mrazničke. Pokiaľ si jedlo pripravujete doma, tak ho varte dostatočne dlho a pri vysokej teplote, nakoľko vysoká teplota ničí baktérie veľmi účinne. Udržujte zakaždým v čistote varnú dosku a to neustále, nie iba ak je už značne znečistená z prípravy minulého jedla. Okrem varnej dosky dbajte na čistú pracovnú dosku kuchynskej linky, drez, hubku na umývanie riadu. Toto sú najrizikovejšie miesta, kde môžu baktérie zahájiť účinnú vojnu a dostať sa s pripravovaným jedlom práve do vášho tela. Myslite na to už dnes, pokiaľ nie je neskoro a predovšetkým v tomto chladnejšom období, kedy je naše telo náchylnejšie na choroby.


zdravie jedlo baktérie
Magazín arrow
Magazín arrow