Magazín

Poctivo pripravované články o tom najdôležitejšom, čo potrebuje každý vedieť o svojom zdraví.

Vyberte si z menu tému, ktorá Vás práve teraz najviac zaujíma.

Naše telo

Poznáme ľudový liek na prostatu: Ako "vyčistiť prostatu" pomocou bylín?

11.09.2018 00:00 ľudový liek na prostatu

Aké recepty na problémy s prostatou používali naši predkovia? Nájdeme aj v súčasnosti ľudový liek na prostatu?

Liečenie mužov v minulosti sa od dnešnej pokrokovej medicíny podstatne líšilo - vybavením, liečbou, samotnými liekmi. Niektoré formy liečby sa tešia popularite aj dnes. Reč je o liečebných postupoch bez použitia chémie. Nájde sa niečo aj na neduhy s prostatou? 

Top 5 prostriedkov ľudovej liečby alebo ako prirodzene "vyčistiť prostatu"

Zväčšená prostata  je problém, ktorý nepríjemným spôsobom ovplyvňuje život muža. Celkovo sa tieto ťažkosti držia na prvých pozíciách nepríjemnosti, čo sprevádzajú jeho život. 

Aby sa muži zbavili nepríjemných dôsledkov problémov s prostatou, prostredníctvom týchto bylín si od nich pomáhali muži v minulosti v rôznych častiach sveta. 

Zelený čaj

Na problémy s prostatou sa v tradičnej čínskej aj japonskej medicíne užíval tento všeliek, ktorý si nevedomky doprajeme aj v súčasnosti. Hoci to predkovia pred stovkami rokov nedokázali pomenovať, zelený čaj obsahuje veľké množstvo antioxidantov katechínov, ktoré posilňujú imunitný systém a majú potenciál spomaliť progresiu rakoviny prostaty. 

Prirodzene, kým niekomu tento liek pomáha, inému môže škodiť. Zelený čaj totiž obsahuje kofeín, ktorý môže stimulovať močový mechúr a spôsobiť náhle nutkanie na močenie. Preto môže paradoxne zhoršiť symptómy benígnej hyperplázie prostaty. Pravdou však zostáva, že ázijskí muži sú vystavení ťažkostiam s prostatou v ďaleko menšej miere ako napr. Afričania, či muži “západného sveta”.

O tomto fakte hovorí aj štúdia Spotreba zeleného čaju a riziko rakoviny prostaty u japonských mužov. Zo záveru vyplýva, že zelený čaj môže byť spojený so zníženým rizikom pokročilého rakoviny prostaty.

Pygeum africanum

Kým muži v Ázií používali a stále používajú zelený čaj, v Afrike je obľúbeným prostriedkom na prostatu Pygeum africanum. Je to vlastne rastlinný extrakt zo stromu africkej čerešne. Keďže sa jeho účinky preukázali, stal sa rýchlo tento strom ohrozeným druhom africkej flóry. 

Existujú významné klinické štúdie a výskumy použitia Pygeum africanum na prostatitídu a podobné stavy prostaty. Pretože pygeum zabraňuje zápalu a zmierňuje opuch, je účinné pri liečbe bolesti a sexuálnej dysfunkcie spojenej s prostatitidou. 

Štúdia v roku 2012 naznačuje, že pygeum môže pomôcť spomaliť rast skutočných buniek prostaty. To môže pomôcť zabrániť rozvoju benígnej hyperplázie prostaty. 

Saw palmetto (serenoa plazivá)

Strava domorodcov z polostrova Floridy, ktorí obývali túto oblasť amerického kontinentu už pred 12 000 rokmi, pozostávala aj z plodov tohto stromu. Hoci sa chuť saw Palmetto považuje za odpornú, Indiánsky šaman disponoval vreckom saw palmetto na liečenie mnohých problémov: atrofie semenníkov, impotencie, zápalu prostaty, nízkeho libida u mužov a ako všeobecný liek na vyživovanie tela. 

V súčasnosti potvrdzujú viaceré štúdie, že serenoa plazivá výrazne pomáha na zníženie symptómov benígnej hyperplázie prostaty. Inhibuje produkciu mužského pohlavného hormónu a znižuje veľkosť vnútornej výstelky prostaty. Svojej obľube sa serenoa teší nielen na americkom kontinente, ale po celom svete. 

Z výsledkov štúdie z roku 2015 možno potvrdiť, že saw palmetto podporuje zdravie prostaty na úrovni, ktorá je nad úrovňou mnohých iných fytoterapeutických extraktov. 

Orbignya speciosa (Babassu)

Orbignya speciosa je druh brazílskej palmy. Niektoré domorodé brazílske kmene a komunity používajú sušené alebo mleté ​​jadrá zo stromu na liečbu urogenitálnych symptómov a stavov. Ukázalo sa, že olej z babassových orechov inhibuje produkciu mužského pohlavného hormónu, zatiaľ čo ostatné časti obsahujú zlúčeniny s protizápalovými a antioxidačnými vlastnosťami. 

Je však potrebný rozsiahly výskum, aby sa účinky jednoznačne potvrdili

Pŕhľava dvojdomá

Táto obľúbená liečivá bylina obsahuje podobné antioxidačné a protizápalové zlúčeniny, vďaka čomu si už v minulosti získala miesto v domácnostiach našich predkov. Extrakt z koreňa má močopudný a dezinfekčný účinok na močové cesty, vďaka čomu býva súčasťou urologických čajov. V súčasnosti sa často na liečenie príznakov zväčšenej prostaty kombinuje so saw palmetto.  

Záver štúdie Účinnosť pŕhľavy dvojdomej (Urtica Dioica) u pacientov s benígnou prostatickou hyperplaziou hovorí nasledovné: Celkovo sa odporúča používať Pŕhľavu pri liečbe pacientov s benígnou hyperpláziou prostaty, vzhľadom na jej priaznivý účinok pri znižovaní symptómov pacientov s benígnou hyperpláziou prostaty a ich bezpečnosti z hľadiska vedľajších účinkov a lepšieho prijímania na strane pacientov.

Rady na záver

Skôr, než sa rozhodnete vziať si rukavice, kosák a košík na zber pŕhľavy, poradíme vám jednoduchší spôsob starostlivosti o svoju prostatu. Výťažky pŕhľavy spolu so saw pelmetto a zinkom (dôležitá zložka pre udržanie prostaty v správnej kondícii) sa nachádzajú aj vo výživovom doplnku Prostanax. Je určený na normalizovanie prostaty, optimálne fungovanie močovej sústavy a na podporu reprodukčnej schopnosti



prostata liek na prostatu liečba prostaty
Magazín arrow
Magazín arrow