Magazín

Poctivo pripravované články o tom najdôležitejšom, čo potrebuje každý vedieť o svojom zdraví.

Vyberte si z menu tému, ktorá Vás práve teraz najviac zaujíma.

Zdravie

Potraviny, s ktorými predídete zápalu prostaty. Ktoré sú to?

Autor článku: redakcia Zerex.sk 25.01.2017 00:00 zápal prostaty

Zápal alebo opuch prostaty je veľmi nepríjemný mužský intímny problém. Isto by o tom vedeli hovoriť viacerí muži, ktorí ho už zažili minimálne raz za svoj život. Najčastejšie však sužuje práve starších mužov po dovŕšení 40. roku veku (u mladších mužov sa vyskytuje len zriedkavo). V mladom veku muži ani len netušia, že prostatu vôbec majú, no s narastajúcim vekom sa začne postupne tento orgán ohlasovať čoraz častejšie (najmä spomínané problémy). Preto je dobré myslieť na zdravie prostaty skôr, najlepšie ešte keď funguje bez problémov a je ešte možné predchádzať jej problémom ... Ak by ste sa chceli budúcim problémom s prostatou vyhnúť, môžete tak urobiť aj pomocou vhodnejšej stravy. Jej súčasťou by mali byť práve také potraviny, ktoré prostate budú prospievať čo najviac. Mužov, ktorí majú zdravú prostatu bez problémov, je ako šafránu. Ako každý orgán v tele aj prostata potrebuje (predovšetkým vo vyššom veku) dostatočnú starostlivosť. Prevencia je veľmi dôležitá a jej súčasťou má byť aj pravidelná kontrola u lekára (najlepším odborníkom v tomto smere je urológ). Pripomíname, že každý muž nad 40 rokov má nárok na bezplatnú preventívnu prehliadku prostaty raz za tri roky (zdroj: urologia.sk). Skutočnosť a prax však hovorí, že mnoho mužov sa ukáže u lekára, až keď sa nejaký problém s prostatou objaví. To už však väčšinou býva veľmi neskoro, kedy je už ochorenie v pokročilejšom štádiu. Preto sa oplatí myslieť na zdravie prostaty každý deň, najlepšie vhodnou stravou. Ktoréže to potraviny najviac prospievajú a ochraňujú mužskú prostatu?

Bylinka žihľava pre zdravšiu prostatu ...

Žihľava dvojdomá (poznáme ju aj ako pŕhľava) je rastlinkou, ktorá priaznivo vplýva okrem iného aj na mužskú prostatu a jej dobrú činnosť (podporuje aj celkovú činnosť mechúra). Zo žihľavy na zdravšiu prostatu je dobré použiť samotný koreň rastlinky. Práve koreň žihľavy je bohatý na látky, ktoré podporujú odstraňovanie škodlivých látok močom von z mechúra (tela). Tento pozitívny proces predchádza rôznym zápalom pri zväčšení prostaty, pretože v tele sa nezdržiava nadbytočné množstvo moču v mechúre. Čaj zo žihľavy teda ochraňuje telo pred nepríjemným zápalom prostaty a vznikom močových kameňov, no podporuje tiež imunitu (čo je veľmi pozitívna správa aj v tomto chladnom období, kedy na nás číhajú chrípkové vírusy a baktérie). Okrem čaju je veľmi účinný aj roztok pripravený z výluhu žihľavových koreňov (zdroj: podľa časopisu Praktické lekárnictvo). Dnes je možné však žihľavu dvojdomú užívať hoci aj každý deň, v presne určených dávkach s účinnými látkami, pre ešte silnejší a účinnejší efekt okrem iného aj na prostatu. Môžeme ju nájsť teda aj ako prírodný výživový doplnok v tabletkách.

Tekvicová ochrana prostaty

Ak by ste sa spýtali svojho urológa, čo odporúča on na zdravú prostatu, isto vám odpovie, že tekvicové semiačka (jadierka). Niet sa čo čudovať. Práve tekvicové jadrá a semená pomáhajú predchádzať zápalu (opuchu) prostaty a posilňujú močový mechúr.

Kúra zo šťavy z "repy"

Pred zápalom prostaty účinne poslúži aj extrakt zo šťavy z červenej repy. Jedná sa o veľmi účinnú kúru, ktorá zabezpečí očistenie prostaty od voľných škodlivých látok v tele. Zároveň je možné týmto spôsobom znížiť vzniknuté kyslé prostredie v organizme. Červená repa okrem iného zlepšuje aktivitu obličiek a tiež aj celého močového ústrojenstva. Všetky tieto orgány sú späté práve so spomínanou prostatou.

Viac vitamínu B pre zdravú prostatu

Dostatok tých správnych vitamínov v organickej podobe je rovnako nesmierne dôležité pre zdravú prostatu (aj bez opuchov a zápalov). Ktoré vitamíny prospievajú prostate najviac? Sú to predovšetkým vitamíny skupiny B, ktoré najviac zastúpené (práve v organickej forme) nájdete v "živom" droždí (kvasniciach). Uznávame, že nie každému je po vôli jesť práve tento druh potraviny, no pre zdravú a fungujúcu prostatu bez akýchkoľvek problémov, je na zvážení každého muža, či obetuje trochu nepríjemný pocit v ústach alebo nie. Ak sa však už problémy s prostatou objavia, odporúčaním zostáva vypiť počas dňa 2 šálky teplej vody, v ktorej bude rozpustená jedna dávka instantného droždia v prášku.

Ďalšie potraviny na obnovu prostaty

K ďalším prospešným potravinám na obnovu prostaty patria tiež slnečnicové semiačka, lecitín, červené hrozno, mrkvová šťava, sójové bôby, zeler a zelerová šťava, či lieskové oriešky, zistili sme podľa časopisu Praktické lekárnictvo. Nemožno nespomenúť silný extrakt Saw palmetto, ktorý sa používa v medicíne už vyše 200 rokov a jedná sa o najpopulárnejší liek na obnovu prostaty, ako už aj na vzniknuté a pretrvávajúce problémy s prostatou u mužov (eliminuje nezhubné zväčšenie prostaty a zápal prostaty, redukuje nočné močenie u 73 percent pacientov, skvalitňuje prúd moču). Prírodný liek na prostatu Saw Palmetto v tabletkách je aj dnes dostupný pre každého muža, v presne určených dávkach na každý deň.

Aké potraviny škodia najviac?

V závere článku, aby sme boli celkom úplní, si uvedieme aj tie potraviny, ktoré škodia prostate najviac. Rozhodne by ste sa mali vyhýbať najmä potravinám s vysokým obsahom konzervantov a umelých prísad, tiež aj bielej múke, pasterizovanému mlieku a tiež aj varenému mäsu (predovšetkým bravčovému), varujú všetci odborníci, predovšetkým slovenskí urológovia.



prostata
Magazín arrow
Magazín arrow