Magazín

Poctivo pripravované články o tom najdôležitejšom, čo potrebuje každý vedieť o svojom zdraví.

Vyberte si z menu tému, ktorá Vás práve teraz najviac zaujíma.

Jedlo

Potraviny, ktoré liečia pankreas a podporujú tráviace enzýmy 

Autor článku: redakcia Zerex.sk 16.09.2016 00:00 potraviny

Pankreas je orgán, ktorý sa nachádza pod žalúdkom. Aj tento orgán zohráva významnú funkciu pre naše celkové zdravie. Jeho činnosť ovplyvňujú potraviny, ktoré každý deň prijímame v strave. Preto je dôležité myslieť na to, aby sme prijímali také potraviny, ktoré tomuto orgánu pomôžu, zároveň ho budú liečiť a súčasne budú podporovať aj tráviace enzýmy. Viac si o tejto problematike povieme v nasledujúcich riadkoch článku.

Ako spolu súvisia pankreas a enzýmy?

Enzýmy, ktoré tvorí pankreas svojou aktivitou, napomáhajú nielen tráveniu prijatej potravy, ale aj jej vstrebávaniu črevami a následne aj tvorbe energie. Úlohou enzýmov v tele je okrem toho aj napríklad znižovanie zápalov, rozloženie nefunkčných tkanív, odstraňovanie škodlivých látok z tela, ako aj usmerňovanie procesov hojenia. Znížená funkcia pankreasu a tým aj tráviacich enzýmov v tele môže znamenať veľké problémy s celkovým zdravím. V tých najhorších prípadoch takýto stav môže byť predzvesťou vznikajúcej rakoviny pankreasu. V tomto smere však máme jednu pozitívnu správu. Začiatok výskytu spomínaných problémov pankreasu nás v dostatočnom predstihu (aj niekoľko rokov vopred) upozorňujú na to, že sa s naším telom niečo zlé deje. Týmito signálmi dostávame možnosť a čas na zmenu k lepšiemu – konkrétne na podporu činnosti a liečby pankreasu.

Potraviny podporujúce činnosť pankreasu a tvorbu enzýmov

Je možné konštatovať, že bez bezproblémovej činnosti pankreasu je zachovanie zdravého organizmu priam nemožné. Aj kvôli tomu v ďalšej časti článku vymenujeme niektoré potraviny, ktoré najviac pomáhajú tvorbe tráviacich enzýmov a majú na pankreas pozitívne, ba priam až uzdravujúce účinky.

Čerešne

Ich obdobie dozrievania a zberu síce skončilo, no sú výborným ovocím na prevenciu rakoviny pankreasu. Táto preventívna funkcia je daná látkou menom perilyl alkohol, ktorej čerešne majú dostatok. Okrem toho sú výborným prírodným zdrojom antioxidantov, látok chrániacich naše telo pred voľnými toxínmi.

Cesnak a cibuľa

Cesnak sa spolu s cibuľou, ako aj pórom, šalotkou, senovkou gréckou, či pažítkou zaraďujú do skupiny takzvaných baňatých rastlín. Tieto obsahujú predovšetkým aminokyselinu arginín, taktiež aj flavonoidy, selén a oligosacharidy. Všetky tieto prírodné látky sa osvedčili v boji s rakovinou pankreasu.

Tofu

Syr tofu je sójový syr s nízkym obsahom tuku a vysokým podielom bielkovín. Tu však treba dávať pozor na vysoké množstvo bielkovín v tele, pretože hrozí opačný efekt - poškodenie funkcií pankreasu. V súčasnosti máme na výber rozličné druhy tofu syrov, ktoré je možno pridávať napríklad do šalátov, či aj ako náhradu za klasické mäso alebo klasický vysoko tučný syr.

Špenát

Tento druh zeleniny rovnako lieči pankreas a zároveň ho aj ochraňuje pred škodlivými látkami podporujúcimi vznik rakoviny. Na to, aby bol špenát taký účinný, musíme si ho dopriať vo väčších dávkach a pravidelne. Ak nie je špenát práve tou zeleninou, ktorá nám chutí najlepšie, môžeme siahnuť po náhrade vo forme kapusty, brokolice, šalátu alebo aj horčicových listov. Všetky uvedené druhy zeleniny sú okrem vlákniny výborným zdrojom železa a vitamínov skupiny B.

Ak patríte k ľuďom, čo majú problémy s trávením a nedostatkom tráviacich enzýmov, ale ovocie, či zeleninu nemusíte alebo chcete mať istotu rovnakej dávky účinnej látky, môžete siahnuť aj po tabletkách na zlepšenie trávenia, ktoré môžu váš problém s tráviacim traktom zmierniť alebo aj celkom odstrániť.



zdravie trávenie jedlo
Magazín arrow
Magazín arrow