Magazín

Poctivo pripravované články o tom najdôležitejšom, čo potrebuje každý vedieť o svojom zdraví.

Vyberte si z menu tému, ktorá Vás práve teraz najviac zaujíma.

Zdravie

Pôrod bez bolesti? Zabudnite na strach a poriadne sa pripravte

Autor článku: redakcia Zerex.sk 22.10.2018 00:00 príprava na pôrod

Aká je obvyklá predstava pôrodu prvorodičky? Spotená kričiaca žena obklopená početným nemocničným personálom v nepredstaviteľných bolestiach. Ak sa v tejto predstave nachádza aj partner, zrejme ho kŕčovite drží za ruku a vyčíta mu spôsobenú situáciu. Viete však, že existuje príprava na pôrod bez bolesti?

Za posledné storočie sa pôrod z medicínskeho hľadiska dramaticky zmenil. Spomienka na výkriky bolesti, horúcu vodu a čisté plachty, ostáva, našťastie, už len vo filmoch.

Nepriateľ bezbolestného pôrodu - strach

Všetko sa začína v hlave. Strach z neznámeho, strach z bolesti, komplikácií, zdesenie spôsobené príbehmi kamarátok, filmami či správami. Nech už je akéhokoľvek pôvodu, strach je najväčšou prekážkou bezbolestného pôrodu. Môže ovplyvniť celkové podvedomie a vytvoriť mentálny blok počas rodenia.

Dá sa strach prekonať?

Ak chcete rodiť bez bolesti, musíte sa pripraviť, a to ideálne mesiace vopred. Nevedomosť o tehotenstve a pôrode vás neprivedie k bezbolestnému pôrodu, práve naopak. Čím viac strachu máme, tým viac podliehame úzkosti a dovolíme uvoľňovať viac stresových hormónov, čím sa pôrod stáva bolestivejším.

Pochopenie celého procesu aj vlastného tela pomôže uvoľniť napätie, ktoré spôsobuje odpor a tým aj bolesť, najmä počas prvej fázy pôrodu. Keď svoju myseľ posilníte informáciami o tom, čo môžete očakávať, dokážete znížiť intenzitu bolesti. Navyše, všetky negatívne myšlienky dokážete od seba jednoduchšie odohnať.

Je lepšie byť pripravená ako zaskočená

Snaživé prvorodičky majú naštudovaný priebeh tehotenstva týždeň po týždni až po pôrod. A robia skutočne dobre, nepodceňujú situáciu a príchod dieťatka na svet. Ženy sa tak psychicky naladia a aj majú dostatok času na fyzickú prípravu. Vďaka týmto skutočnostiam môžu dokonca skrátiť čas pôrodu.

Ako pripraviť telo na pôrod

Tehotenstvo preverí aj fyzickú stránku budúcej mamičky. Ideálne je, keď sa na väčšiu záťaž pripraví ešte pred otehotnením, pokračovať môže aj počas neho. Vhodné sú predovšetkým cvičenia na zvýšenie flexibility a zlepšenie vytrvalosti, napríklad prenatálna jóga. Naučí správnym dýchacím technikám a spôsobu relaxácie aj v nepríjemných chvíľach.

Cvičením v tehotenstve sa naučíte to, ako precvičiť svaly, ktoré môžu počas tehotenstva a pôrodu uvoľniť napätie. Prostredníctvom konzistentnej aktivity dovoľujete, aby bolo vaše telo silnejšie a schopné odolať zvýšenej záťaži.

Cvičenie vytvára prirodzenú úľavu od bolesti prostredníctvom uvoľňovania endorfínov. Je vedecky potvrdené, že čím viac cvičíte, tým viac endorfínov uvoľníte. Endorfíny celkom prirodzene ochraňujú vaše telo od bolesti. A ako bonus, sú 200-krát silnejším prostriedkom, než akýkoľvek syntetický prostriedok proti bolesti.

K fyzickej príprave patrí aj prax relaxačných a dýchacích techník. Dýchanie môže pomôcť upokojiť nervy pred a aj počas pôrodu a udržiavať kontrolu nad bolesťou.

Výživa pre matku a dieťa

Súčasťou prípravy je aj správne zvoliť stravu vhodnú pre mamičku aj vyvíjajúce sa dieťa. Mali by ste sa však vyhnúť veľkým, ťažkým jedlám, ktoré zaťažujú žalúdok, a dopĺňať vitamíny či minerály vhodné pre vývoj dieťaťa. Nezabúdajte, že pitný režim a dostatok tekutín ovplyvňujú vývoj vášho dieťatka.

Čo ešte ovplyvňuje priebeh pôrodu?

Našli sme ešte zopár vecí, ktoré sa môžu podieľať na tom, ako váš pôrod bude vyzerať a aké pocity si z neho odnesiete. Veď povedzme si to úprimne, ide predsa o chvíle, ktoré si budete pamätať do konca svojho života.

Prostredie pôrodnice zaváži

Ženy už obvykle nerodia v obrovských sterilne bielych “vykachličkovaných” sálach plných nástrojov. Pôrodnice sa prispôsobujú trendu pôrodu v prostredí, ktoré sa viac približuje k domácemu. Táto skutočnosť pomáha rodičke najmä po psychickej stránke.

Prítomnosť budúceho otecka

Väčšina párov je stotožnená s tým, že partner bude prítomný pri pôrode. To môže byť vnímané ako podpora od blízkeho človeka. Budúci rodičia (predovšetkým mamička) sú presvedčení, že aj otecko bude intenzívnejšie vnímať narodenia potomka.

Niektorí odborníci však upozorňujú, že prítomnosť otecka nemusí byť práve najlepším ťahom. Najmä slabšie povahy pri pohľade na rodiacu partnerku môžu vnímať situáciu dosť obtiažne. Preto je potrebné tento krok dôkladne zvážiť a hlavne - pripravovať sa na pôrod spoločne. Ak aj partner bude vedieť, čo ho v pôrodnej sále čaká, nebude potrebovať viac zdravotnej pomoci ako jeho rodiaca polovička.

Pôrod teda nemusí byť bolestivým zážitkom. Osloboďte svoju myseľ a zmeňte starú rovnicu “pôrod = bolesť” na novú:

“pôrod = krásny zážitok bez ukrutných bolestí”.



príprava na pôrod
Magazín arrow
Magazín arrow