Magazín

Poctivo pripravované články o tom najdôležitejšom, čo potrebuje každý vedieť o svojom zdraví.

Vyberte si z menu tému, ktorá Vás práve teraz najviac zaujíma.

Zdravie

Výber potravín, ktoré pomáhajú pri cukrovke

Autor článku: redakcia Zerex.sk 09.05.2017 00:00 Ženšen

Základná pomoc pri cukrovke je, okrem inzulínu, primeraná diéta. Od lekárov určite viete, čomu sa máte vyhnúť. Ktoré potraviny vám, naopak, prospievajú? Ženšen

1. Brokolica

Okrem vlákniny a antioxidantov má vysoký obsah chrómu, ktorý pomáha regulovať hladinu krvného cukru. Z brokolice si môžete uvariť chutnú krémovú polievku alebo ju prepašovať do šalátu či cestovín.

2. Strukoviny

Aspoň raz do týždňa si doprajte hlavné jedlo z fazule, šošovice alebo cíceru – tieto strukoviny totiž znižujú LDL cholesterol, stabilizujú krvný cukor a hladinu hemoglobínu A1C. Okrem klasického prívarku či polievky ich môžete konzumovať aj vo forme nátierky či studeného šalátu.

3. Sladké zemiaky (bataty)

Ešte ste ich nevyskúšali? Je najvyšší čas siahnuť po tejto exotickej odrode – sladké zemiaky totiž obsahujú množstvo zdravej vlákniny, spomaľujú trávenie (a tým aj vstrebávanie a prípadné náhle výkyvy krvného cukru), znižujú cholesterol aj rezistenciu tela voči inzulínu. Bataty chutia najlepšie zapekané.

4. Škorica

Toto „vianočné“ korenie dokáže znížiť krvný cukor, cholesterol aj triglyceridy a posilniť citlivosť organizmu na inzulín – v prípade, že sa liečite na cukrovku typu 2, bude pre vás škorica mimoriadne účinná. Pridajte si ju do čaju alebo do obilnej kaše (neprekračujte však dennú dávku, 1 čajovú lyžičku).

5. Olivový olej

Naordinujte si stredomorskú diétu s množstvom kvalitného olivového oleja – je protizápalový, pomáha pri znižovaní neznášanlivosti inzulínu a mierne spomaľuje trávenie. Panenský olivový olej pridávajte do šalátov, cestovín alebo si doňho len tak namáčajte celozrnné pečivo.

6. Cesnak

Cesnak vynikajúco dochutí zeleninu aj mäso. Má veľmi málo kalórií. Stabilizuje krvný cukor a LDL cholesterol u ľudí, ktorí sa liečia na cukrovku typu 2. Ďalším bonusom je, že pôsobí protizápalovo a znižuje krvný tlak.

7. Ženšen

Koreň ženšenu je silný životabudič, ktorý podporuje činnosť srdcovo-cievneho systému, normalizuje hladinu krvného cukru a hemoglobínu A1C a zvyšuje citlivosť telesných tkanív na inzulín. Ak sa liečite na cukrovku, konzultujte vhodné dávkovanie ženšenu s vašim lekárom, aby ste predišli príliš veľkému poklesu cukru v krvi. Ženšen môžete užívať vo forme čaju alebo vo forme 100 % prírodných bylinných kapsúl. Na ženšen nevzniká závislosť a môžete si ho jednoducho zakúpiť online, bez lekárskeho predpisu.



cholesterol ženšen pomoc pri cukrovke
Magazín arrow
Magazín arrow