Magazín

Poctivo pripravované články o tom najdôležitejšom, čo potrebuje každý vedieť o svojom zdraví.

Vyberte si z menu tému, ktorá Vás práve teraz najviac zaujíma.

Naše telo

Podpora trávenia v 21. storočí: Tieto vychytávky nesmiete prehliadnuť

22.07.2020 00:00 podpora-travenia-v-21-storoci

Z času na čas sa u väčšiny ľudí objavia problémy ako zápcha, hnačka, pálenie záhy či nadúvanie. Aké môžu byť príčiny a ako im predchádzať?

Prečo mám problémy s trávením?

Potraviny, ktoré konzumujeme, začínajú svoju cestu v ústach a pokračujú zložitým systémom cez pažerák, žalúdok, tenké črevo, hrubé črevo, končiac konečníkom. Tráviaci systém pomáha telu vstrebávať základné živiny a je zodpovedný aj za odstránenie odpadu. Na trávení spolupracujú aj ďalšie orgány (pankreas, žlčník), preto príčiny vzniku ťažkostí môžu byť rôzne a rovnako aj ich riešenie

Pokiaľ vám nebola diagnostikovaná potravinová intolerancia, celiakia, zápalové ochorenie čriev (Crohnova choroba, ulcerózna kolitída), príčinami môžu byť:   

Stres

Škodlivý vplyv nadmerného stresu je známy azda každému. Existuje obrovské množstvo vedeckých dôkazov o jeho negatívnom vplyve na ľudský organizmus. Medzi ťažkosti spojené s trávením v súvislosti so stresom patria:

  • pálenie záhy, 
  • syndróm dráždivého čreva, 
  • bolesti rôzneho druhu,
  • zápcha,
  • hnačka, 
  • vredy. 

Nedostatok pohybu

Telesný pohyb vo veľkej miere ovplyvňuje aj to, ako bude naše telo tráviť potravu. Pohyb pomáha stimulovať črevo a zvyšuje črevnú aktivitu. Ak ho však máme nedostatok, tráviaci problém môže byť na svete. 

Fajčenie

Vedci odhalili, že fajčiari trpia častejšie pálením záhy a peptickými vredmi ako nefajčiari. Fajčenie tiež výrazne sťažuje liečbu týchto stavov. Rovnako zvyšuje aj riziko vzniku Crohnovej choroby, či žlčníkových kameňov, pankreatitídu. Je spájané s rakovinou tráviacich orgánov: žalúdka, pankreasu a hrubého čreva.

Riešenie problémov s trávením

Pohyb a cvičenie

Fyzická aktivita zvyšuje prietok krvi do svalov v tráviacom trakte. Už obyčajná prechádzka môže spôsobiť výrazné zmeny. Výskum tiež naznačuje, že cvičenie ovplyvňuje rovnováhu baktérií v čreve. Táto črevná flóra, ako je známa, zohráva aktívnu úlohu pri ochrane nášho imunitného systému. Zabraňuje rastu zlých baktérií a pomáha telu tráviť a absorbovať to, čo potrebuje z konzumovaných potravín.

Podpora trávenia: bylinky

Pitie mätového čaju je jedným z najčastejších “bylinkových riešení” problémov s trávením, ktorého vplyv poznali už aj naše babičky. Okrem mäty majú pozitívny vplyv na trávenie aj: 

  • čierne korenie, rakytník rešetliakový - prispievajú k normálnemu tráveniu,
  • skorocel indický, aloe vera - látky získané z týchto rastlín podporujú správnu funkciu tráviaceho traktu a čriev,
  • púpava lekárska, pestrec mariánsky - napomáhajú prirodzenej funkcii pečene.

 

TIP: O podporu trávenia v tabletkách za výdatnej pomoci byliniek sa môže postarať aj doplnok výživy Zerex Enzemax, ktorý dopraje vášmu tráviacemu traktu bylinkové pohladenie. Obsahuje púpavu, skorocel, chlorelu, aloe vera, pestrec i rakytník.

Vláknina v strave

Ako uvádza Medical News Today, vláknina má celý rad zdravotných výhod, od zníženia hladiny cholesterolu po zníženie rizika srdcových chorôb. Môže tiež pomôcť zlepšiť trávenie reguláciou pohybov čriev. Keď chcete do stravy zahrnúť vlákninu, mali by ste do svojho jedálnička zahrnúť najmä celozrnné potraviny, ovocie, zeleninu.

Dostatočný oddych a relax

Relaxácia je jednou z terapií na zvládnutie gastrointestinálnych ťažkostí. Výskum ukázal, že relaxácia prináša niekoľko zdravotných výhod vrátane zabránenia niektorým škodlivým účinkom stresu. 

Autonómny nervový systém sa prostredníctvom relaxácie mení. Táto časť nervového systému riadi trávenie, krvný obeh a ďalšie základné biologické procesy. Tento nervový systém kontroluje časti nášho tela, ktoré za normálnych okolností nemusíme vedome venovať, napríklad náš srdcový rytmus alebo úroveň aktivity nášho tráviaceho systému.

Pitie dostatku vody

Hydratácia pomáha pri trávení. Voda pomáha udržiavať konzumované jedlo v pohybe a tiež udržuje črevá hladké a pružné. Spolupracuje s kyselinami žalúdka, aby rozložila jedlo, a navyše zmäkčuje stolicu pre ľahšie pohyby čriev a zabráneniu zápche.



podpora trávenia problémy s trávením podpora trávenia bylinky
Magazín arrow
Magazín arrow