Magazín

Poctivo pripravované články o tom najdôležitejšom, čo potrebuje každý vedieť o svojom zdraví.

Vyberte si z menu tému, ktorá Vás práve teraz najviac zaujíma.

Vzťahy a sex

Plánujete dieťa na "neskôr"? Takto sa môžete vyhnúť komplikáciám pri počatí

07.06.2021 00:00 planujete-dieta-na-neskor-takto-sa-mozete-vyhnut-komplikaciam-pri-pocati

21. storočie nám ponúka čoraz viac nových možností, a to aj rámci rodinného či pracovného života. Otázka založenia rodiny už nie je limitovaná len na dve alternatívy: deti alebo kariéra, ale práve naopak, väčšina párov sa snaží vo svojom živote nájsť miesto pre oboje. 

Budovanie úspešnej kariéry však chce svoj čas a snaha o potomstvo teda musí pár rokov počkať. Ak aj vy patríte k tým, ktorí plánujú dieťa na “neskôr”, máme pre vás tip, ako zvýšiť šancu na otehotnenie aj v zrelšom veku. 

Plodnosť s pribúdajúcim vekom klesá

Fakt, že s pokročilým vekom klesá plodnosť u mužov aj žien, je všeobecne známy a vedecky potvrdený. Štúdie potvrdzujú, že u žien začína plodnosť klesať vo veku 32 rokov, zatiaľ čo u mužov je určenie konkrétneho veku o niečo komplikovanejšie.

Keďže muži neustále produkujú nové spermie, môže sa občas stať, že sa niektorým z nich podarí splodiť potomka aj v obdivuhodnom veku nad 80 rokov. Tieto otcovstvá tak podporujú mýtus, že muži zostávajú plodní po celý život.

Nové štúdie však v tejto sfére prinášajú zaujímavé zistenia. Vedci pod vedením Dr. Guya Morrisa z Centra pre reprodukčné a genetické zdravie v Londýne dospeli k záveru, že miera úspešnosti oplodnenia pri mužoch starších ako 51 rokov výrazne klesá, čo je zhodou okolností približne rovnaký priemerný vek, v ktorom ženy vstupujú do menopauzy. 

Čím je organizmus starší, tým je preň ťažšie tvoriť nové bunky a regenerovať sa. Tento jav má samozrejme vplyv aj na funkčnosť pohlavných orgánov, lepšie povedané na hormóny, ktoré riadia ich správny chod. To znamená, že aj hladina mužského pohlavného hormónu v tele s rastúcim vekom klesá, čo spôsobuje pokles kvality a celkový úbytok spermií.

Plodnosť mužov totiž závisí od viacerých faktorov, akými sú najmä:

  • efektívna produkcia spermií, ktorá záleží od hladiny mužského pohlavného hormónu v tele,
  • počet spermií,
  • tvar spermií,
  • pohyb spermií a ich schopnosť dostať sa k cieľu, vajíčku, cez trubice mužského reprodukčného systému.

Kvalita a počet spermií však môže byť ovplyvnená nielen vekom, ale aj fajčením, nadmerným požívaním alkoholu, nadváhou či dokonca dlhodobejším vystavovaním organizmu toxínom, akými sú pesticídy, herbicídy alebo ťažké kovy. 

Možno si po tomto zistení poviete, že vaše vyhliadky na rodinu vyzerajú naozaj zúfalo. No nemusíte hneď hádzať flintu do žita. Ako teda  zvýšiť šancu na otehotnenie?

#1 Začnite od toho, čo máte na tanieri

Keďže kvalita spermií a vajíčok je jedným z najdôležitejších faktorov, ktorý ovplyvňuje počatie, je dôležité zabezpečiť v tele tie najlepšie možné podmienky, a to aj prostredníctvom zdravého jedálnička

Výskumy potvrdzujú, že konzumácia jedál bohatých na antioxidanty má priaznivé účinky na mužskú plodnosť aj na kvalitu spermií. Takže pri večernom maškrtení pri telke nezaškodí nahradiť nezdravé chipsy napríklad vlašskými orieškami.

Vedci zároveň odporúčajú vyhýbať sa veľkým množstvám sójových výrobkov, keďže táto strukovina je bohatá na izoflavóny, ktoré negatívne ovplyvňujú plodnosť. 

Netreba to preháňať ani s alkoholom. Jeho vysoký príjem totiž dokáže znížiť prirodzenú hladinu mužského pohlavného hormónu, čím zhoršuje tvorbu a kvalitu spermií. 

Naopak, pre zvýšenie jeho produkcie je ideálny zinok. Nájdete ho najmä v mäse, orechoch či doplnkoch výživy na podporu plodnosti. Štúdie preukázali, že tento minerál je jedným zo základných kameňov mužskej plodnosti, a jeho nedostatok v organizme má na počatie výrazne nepriaznivý vplyv. 

#2 Nepodceňujte silu spojenia byliniek a vitamínov

Spojenie tých správnych vitamínov a liečivých byliniek niekedy dokáže divy. 

Napríklad kotvičník zemný sa používal už v starovekej gréckej, čínskej a indickej medicíne ako liek proti neplodnosti a dokonca aj erektilnej dysfunkcii. Stimuluje totiž pohlavnú funkciu, čím podporuje libido. V spojení s L-arginínom, ktorý pozitívne vplýva na zásobovanie pohlavných orgánov krvou a prispieva tak k pevnej erekcii, je to ideálny pomocník na podporu plodnosti. 

Udržať zdravé a kvalitné spermie však môžu pomôcť aj ďalšie esenciálne látky, napríklad také vitamíny skupiny B. Štúdia publikovaná v National Library of Medicine preukázala, že vitamín B12 dokáže prispieť k zvýšeniu kvality spermií.
 

NÁŠ TIP:

Ak sa už dlhšie pokúšate o dieťatko, no nejako sa vám nedarí uspieť, stojí za to vyskúšať Zerex Ultragold - účinnú kombináciu L-arginínu, kotvičníka, macy, ginka a vitamínov skupiny B. Tento BIO doplnok výživy dlhodobo podporuje sexuálnu vitalitu v každom veku, pričom jeho prírodné bylinkové zloženie pozitívne ovplyvňuje tvorbu mužského pohlavného hormónu, čím zlepšuje kvalitu spermií a prispieva k plodnosti. 

#3 Cvičením k lepšej plodnosti

Okrem toho, že pravidelné cvičenie aspoň 30 minút denne podporuje celkové zdravie, je vedecky dokázané, že má pozitívny vplyv aj na podporu plodnosti. 

Viaceré štúdie sa zhodujú, že páni, ktorí pravidelne cvičia, majú vyššiu hladinu mužského pohlavného hormónu ako pasívni muži. Samozrejme, platí “všetkého s mierou” a prílišné fyzické preťažovanie organizmu môže mať na plodnosť celkom opačný efekt. Práve preto je pri cvičení dobré pravidelne dopĺňať hladinu zinku - napríklad aj prostredníctvom doplnkov výživy s jeho obsahom. 

Takže na záver je dôležité spomenúť, že pri aktívnom životnom štýle, vyváženej strave a konzumácii tých správnych vitamínov, pre vás ani zakladanie rodiny v zrelšom veku nemusí predstavovať žiaden problém.



Magazín arrow
Magazín arrow