Magazín

Poctivo pripravované články o tom najdôležitejšom, čo potrebuje každý vedieť o svojom zdraví.

Vyberte si z menu tému, ktorá Vás práve teraz najviac zaujíma.

Zdravie

Pitný režim v tehotenstve môže ovplyvniť vývoj vášho bábätka

Autor článku: redakcia Zerex.sk 23.05.2018 00:00 pitný režim

Pitný režim a potreba hydratovať svoje telo pre udržanie vitality a zdravia je známa každému človeku. Počas tehotenstva naberá hydratácia ženy na dôležitosti. Ovplyvňuje totiž život dvoch ľudí súčasne. Čo by ste mali vedieť o ňom vedieť?

Prečo je pitný režim pre tehuľky taký dôležitý? 

Telo “tehuľky” potrebuje vodu na vytvorenie plodovej vody, nových tkanív, prenos živín, pomáha tráveniu a vyplavuje odpad a toxické látky z tela. Ako tehotná žena potrebujete viac vody ako priemerný človek, pretože voda hrá dôležitú úlohu pri zdravom vývoji vášho dieťaťa. Voda pomáha vytvárať placentu, vďaka ktorej dieťa dostáva živiny počas tehotenstva. Voda je využitá na vytvorenie amniotického vrecka, preto je dôležité vyhnúť sa dehydratácii počas tehotenstva.

Pitie veľa tekutín počas tehotenstva pomôže:

  • zmierňovať zápchu. Pitie tekutín pomáha rýchlejšie premiestňovať tuhé odpady tráviacou cestou. Zápcha je dosť bežná u tehotných žien, a tlak ňou spôsobený môže byť príčinou hemoroidov. V prvom a druhom trimestri postihuje zápcha až 32 % žien.
  • zmierniť nevoľnosť a zvracanie. Hladina hormónu HCG (ľudský choriový gonoadotopín) v tele tehotnej ženy rýchlo narastá. Tento hormón je prvým signálom začiatku tehotenstva a stúpanie jeho hladiny môže žene spôsobiť nevoľnosť a zvracanie, čo môže byť príčinou dehydratácie.
  • zabrániť vyčerpanosti a bolestiam hlavy. Veľký prietok tekutín udržuje na uzde únavu v tehotenstve. Jeden z prvých príznakov dehydratácie je vyčerpanosť a môže spôsobiť bolesti hlavy.
  • zabrániť prehriatiu. Ak počas tehotenstva pijete vodu, môžete ochladiť svoje telo rozptýlením prebytočného tepla vo forme potu.
  • udržiavať hladinu krvného tlaku. Platí najmä pre ženy, ktoré v tehotenstve trpia nízkym krvným tlakom.
  • znižovať riziko infekcií močových ciest. Keď ste tehotná, jete, pijete a aj vylučujete za dvoch. Znamená to, že z vášho tela pôjde viac odpadových látok. Siahnite po vode, ktorá rozpúšťa odpadové produkty a pomôže ich vyplaviť. Moč, ktorý je príliš dlho vo vašom močovom mechúre, sa môže stať živnou pôdou pre infekčné baktérie, ktoré môžu spôsobiť infekcie močového mechúra alebo infekcie obličiek.
  • zabraňovať opuchom. Tekutiny pomáhajú vášmu telu zbaviť sa nadbytku sodíka a minimalizovať opuch. Tehotné ženy majú často problém s opuchnutými nohami alebo členkami (edém). Zadržiavanie tekutín môže byť paradoxne zapríčinené nedostatočným pitím, pretože vaše telo bude vodu zadržiavať, ak bude cítiť, že sa dehydratuje.
  • dodávať vášmu dieťatku dôležité živiny. To, čo denne konzumujete, je dodávané aj vášmu plodu. Voda pomáha telu absorbovať do buniek živiny, prenáša vitamíny, minerály a hormóny do krviniek. Krvinky bohaté na živiny zásobujú placentu a nakoniec vaše dieťa.
  • zabrániť predčasnému pôrodu. Je obzvlášť dôležité, aby ste zostali hydratovaná v poslednom trimestri, kedy môže dehydratácia spôsobiť kontrakcie, ktoré môžu vyvolať predčasný pôrod.
  • zabrániť dehydratácii. Tá môže viesť k vážnym komplikáciám v tehotenstve, vrátane defektov neurálnej trubice, nízkej tvorbe amniotickej tekutiny (plodovej vody), nedostatočnej produkcii materského mlieka. Tieto riziká môžu následne viesť k vzniku vrodených chýb kvôli nedostatku vody a výživovej podpory vášho dieťaťa.

Ako často je potrebné piť a koľko?

Odporúčaný denný príjem tekutín je pre tehotné ženy vyšší, mali by sa zamerať na pitie 2,3 litra tekutín denne. Ak je vonku horúco alebo ak cvičíte aj v tehotenstve, množstvo sa ešte zvyšuje. Viac tekutín než zvyčajne tiež budete potrebovať v teplom prostredí a vo vysokej nadmorskej výške. Vyhnite sa málo častému pitiu, ktoré by mohlo spôsobiť nepríjemný pocit plnosti. Každé ráno si naplňte fľašu na vodu (kľudne aj dve) a majte ju pri sebe počas celého dňa. Uistite sa, že pijete pred, počas a po ukončení práce, Ak cítite smäd, je to znamenie, že vaše telo je už na ceste k dehydratácii.

To, či pijete dostatočne, zistíte jednoducho

Navštevujete toaletu často? Ak je váš moč bledý až bezfarebný, pijete dostatočne.

Pitný režim zabezpečia tieto tekutiny

  • Voda, najlepší nástroj hydratácie. Na Slovensku sa tešíme vysokej kvalite “vody z vodovodu”, preto nemusíme siahať po nosení fliaš z obchodu. Medzi ďalšie bonusy patrí, že neobsahuje pridaný cukor, kofeín a nemá žiadne kalórie, ktoré by ste museli počítať.
  • Mlieko (tvorené je tiež z veľkej časti vodou). Obsahuje vitamíny a minerály.
  • Ochutené minerálky (pozor na pridaný cukor a sodík v týchto nápojoch)
  • Ovocné a zeleninové šťavy. Ak počítate kalórie, nezabudnite sa pozrieť (rovnako ako pri ochutených minerálkach) na obsah cukru v šťavách a džúsoch.
  • Čaje bez kofeínu. Nezabúdajte, že nie všetky bylinky sú vhodné pre tehotné ženy. Niektoré môžu spôsobiť závažné ťažkosti vrátane vyvolania predčasného pôrodu.
  • Polievky. Zdravá alternatíva, vďaka ktorej dostanete do tela tekutiny a vitamíny súčasne.

Tomuto sa oblúkom vyhnite

Sýtené minerálky - môžu spôsobovať nadúvanie. Toho si počas tehotenstva užijete dosť aj bez sýtených nápojov.

Minerálky s vysokým obsahom sodíka. Môže spôsobiť zadržiavanie vody v tele a následné opuchy, môžu byť tiež príčinou, že sa váš krvný tlak zvyšuje.

Nápoje s obsahom alkoholu by mali byť počas tehotenstva úplným tabu.

Nápoje s obsahom kofeínu. Aj keď je malé množstvo kofeínu povolené (maximálne 200 mg zodpovedá približne jednej šálke kávy denne), uprednostnite radšej bezkofeínové alternatívy. Nezabudnite, že aj zelený a čierny čaj sú jeho zdrojom a rovnako aj niektoré ochutené sýtené nápoje.

Sladké nápoje. Častá konzumácia cukru môže zvýšiť riziko vzniku zubného kazu. Počas tehotenstva ste vystavená väčšiemu riziku vzniku problémov so zubami a ďasnami. Tehotenstvo nie je práve ten najlepší čas na podstúpenie stomatologického ošetrenia.

To najdôležitejšie, čo môžete pre svoje dieťa urobiť, je zabezpečiť svojmu telu dostatok tekutín a výživných látok. Mohlo by vás zaujímať: Letné tehotenstvo? Máme pre vás niekoľko rád, ako prežiť horúčavy



tehotenstvo pitný režim v tehotenstve zdravý vývoj plodu
Magazín arrow
Magazín arrow