Magazín

Poctivo pripravované články o tom najdôležitejšom, čo potrebuje každý vedieť o svojom zdraví.

Vyberte si z menu tému, ktorá Vás práve teraz najviac zaujíma.

Jedlo

Pitie minerálnych vôd každý deň. Áno, či nie?

Autor článku: redakcia Zerex.sk 05.12.2014 00:00 minerálne vody
Už nie raz sme zdôrazňovali v našom zdravom magazíne, aký dôležitý pre zdravie je pravidelný pitný režim. Dnes sa zastavíme pritom, či je v rámci pitného režimu zdraviu prospešné piť výlučne iba minerálnu vodu. Je veľa z vás, čo holdujú iba tomto typu vôd, pretože sa domnievajú, že pitie minerálok vám zabezpečí dobré a dlhé zdravie. Ono je to z časti pravda, no nie vždy tomu tak musí byť automaticky. Prečo je to tak sa pokúsime vysvetliť v ďalšej časti nášho článku.

Ako je to so zdravím

Minerálne vody sú na jednej strane také, ktoré vedia pomôcť, no na strane druhej dokážu aj ublížiť. To, čo robí minerálkou nebezpečnou, sú paradoxne minerály, ktoré niektoré obsahujú vo veľkom množstve, častokrát nebezpečnom pre človeka. Na základe práve obsahu samotných minerálov sa dnes môžete stretnúť jednak so slabo, stredne a silno mineralizovanými vodami. Každý druh sa odlišuje množstvom minerálov v gramoch na jeden liter (konkrétne tie najslabšie majú iba od 1 gramu a tie najviac mineralizované až okolo 15 gramov na liter, čo sú už veľmi silno mineralizované vody).

Správny výber je prvoradý

Už sme to naznačili a je to skutočne tak. Musíte si vedieť vybrať najvhodnejší druh minerálky práve pre vaše telo. O to je to dôležitejšie, ak máte nejakú chorobu. Platí, že jeden druh minerálnej vody vám môže prospievať, ale už druhý vám môže viac uškodiť, ako pomôcť. V tomto smere bude najistejšie a najrozumnejšie, ak samotný výber minerálky prekonzultujete so svojím lekárom. Pokiaľ sa chcete spoľahnúť výlučne len na seba, čítajte etikety minerálnych vôd. Na nich býva zvyčajne všetko popísané a uvedené, aj čo sa týka vhodnosti v prípade rozličných chorôb.

Minerálky s menším množstvom bubliniek sú zdravšie

V neposlednom rade sa môžete stretnúť s minerálkami tichými (bez bubliniek), jemne sýtenými (s malým množstvom bubliniek) a sýtenými (s veľkým množstvom bubliniek). V rámci bežného životného štýlu odporúčame vám piť minerálne vody s malým množstvom bubliniek. Veľmi sýtené spôsobujú problémy, napríklad zvýšená plynatosť (nadúvanie), či problémy s hrdlom alebo so žalúdkom.

Pravda ohľadne pitia minerálky každý deň

Je možné minerálnu vodu piť každý deň, ale všetko závisí aj od toho, aký druh pijete a či máte nejakú chorobu, ktorej by niektorý druh vody mohol škodiť. Pokiaľ pijete minerálnu vodu každý deň, dbajte na to, aby mala nízky obsah minerálov. Ak by ste pravidelne pili minerálky s vysokým podielom minerálov, mohlo by to mať negatívny dopad na váš zdravotný stav. Samotné minerály sa takto môžu koncentrovať vo vašom tele a tým môžu spôsobovať rôzne choroby. Okrem toho nezabúdajte na to, že skôr uprednostňujte minerálky bez silných bubliniek. Zároveň pravidelne obmieňajte jednotlivé druhy, čiže nesnažte sa piť ustavične jeden a ten istý druh, pretože to nie vôbec zdravé. V samom závere však konštatujeme, že postaviť svoj denný pitný režim iba na minerálnych vodách nie je najšťastnejším riešením. Ak už však máte takýto zvyk, prekonzultujte tento krok so svojím osobným lekárom. Obzvlášť ak trpíte nejakou závažnejšou chorobou, akou môže byť napríklad vysoký krvný tlak, cukrovka, problémy so srdcom a podobne. Pokiaľ ste vy alebo vaša partnerka tehotná, rovnako dbajte na správny výber minerálky, pretože nie každá je vhodná pre tehotné a dojčiace ženy. A to isté platí aj pre vaše „malé“ ratolesti, pre ktoré mnoho našich dostupných vôd s minerálmi nie sú vhodnými. Ešte stále ste presvedčení, že dennodenné pitie minerálnych vôd je úplne neškodné? Rozhodne sa oplatí popremýšľať nad tým, aký typ kúpite, aby bol prospešný vášmu zdraviu, či zdraviu vašich blízkych pri najbližšom rodinnom nákupe.


mineralná voda zdravie
Magazín arrow
Magazín arrow