Magazín

Poctivo pripravované články o tom najdôležitejšom, čo potrebuje každý vedieť o svojom zdraví.

Vyberte si z menu tému, ktorá Vás práve teraz najviac zaujíma.

Zdravie

Pestrec mariánsky: Pichľavá a nepotrebná rastlina vo vašom okolí? Pravda je však celkom iná!

Autor článku: redakcia Zerex.sk 13.02.2015 00:00 pestrec

Dnes bude reč o rastline, ktorú väčšina z nás pestuje doma v záhradke, na skalke alebo v okolí domu. Ide o dekoratívnu okrasnú bylinu, známu pod menom Pestrec mariánsky (Silybum marianum). Poznáme ju všetci skôr ako klasický nepotrebný a otravný bodliak (pichľavú rastlinu). Ale v skutočnosti je to trochu inak. Aj táto rastlina je v skutku liečivou a to predovšetkým v prípadoch problémov s pečeňou. Okrem toho má pozitívne výsledky a vplyvy aj v súvislosti s nepríjemnou žltačkou, chemoterapiou, ako aj v prípadoch otravy a nadváhy. Účinkov celý rad a na to, aby sme venovali tejto navonok nepotrebnej byline celý náš článok.

Zvláštna rastlina menom Pestrec mariánsky

     Už samotný názov tejto byliny je netypický. No o to viac sú nezvyčajné aj účinky tejto rastliny. Pestrec mariánsky je skromný čo sa týka jeho potrieb. Ideálnymi podmienkami sú tie, kde je veľa slnečného žiarenia. Už v starovekom Ríme využívali túto rastlinu na mnohé liečivé procedúry. Využívali sa predovšetkým jeho listy a koreň. V dnešnej dobe sa používajú najmä jeho semená, listy a plody. Stretnúť sa môžeme predovšetkým s rôznymi čajmi s výťažkami tejto byliny, kapsulami a tabletami v podobách výživových a liečivých doplnkov, ako aj s olejmi z pestreca. Výrazné postavenie tejto byliny vo sfére liečivých rastlín dokazujú viaceré odborné a uznávané štúdie.

Pozitívne účinky na pečeň

     Pestrec mariánsky je kvôli mohutnému priaznivému vplyu na pečeň liekom, ktorý je veľmi vzácny, ba až nenahraditeľný. Ako možno zadefinovať pôvod sily a moci tejto rastliny? Jednoducho. Pestrec mariánsky zaraďujeme práve k tým najlepšie prevereným prírodným liekom na ochorenie a obnovu ľudskej pečene.

Látka menom silymarín je tou, ktorá robí túto bylinu takou výnimočnou a zázračnou. Je silnejšou látkou ako samotné vitamíny C a E. A práve vďaka týmto unikátnym účinkom sa silymarín využíva pri pomerne častých problémoch cirhózy pečene u alkoholikov, či drogovo závislých. Okrem toho sa pomocou tejto látky uzdravuje aj pečeň obéznych ľudí, príznaky infekčných zápalov, opuchov a mnohých ďalších nepríjemných príznakov. Liečivých účinkov Pestreca mariánskeho je veľké množstvo, preto ich predstavíme v nasledovnej skrátenej forme.

Liečivé účinky Pestreca mariánskeho ... 

  • zmenšuje cholesterol v krvi,
  • ochraňuje cievy a žily v organizme,
  • skvalitňuje tráviaci proces, 
  • prospieva proti depresívnym stavom, migrénam, astme, alergiám, nevoľnostiam pri cestovaní,
  • detoxikuje a povzbudzuje pečeň,
  • dokázateľne eliminuje dôsledky chemoterapie a poskytuje pomoc v prípade nízkeho tlaku.

 

     Ako máte možnosť vidieť, pozitívnych účinkov tejto rastliny je pomerne dosť. Na druhej strane neboli dodnes preukázané vážne druhotné účinky v dôsledku užívania pestreca v ktorejkoľvek podobe. To je mentom pre nás všetkých, pretože je spoľahlivou a zaručenou voľbou pre naše celkové zdravie a zdravý životný štýl. Predsa však sa menej odporúča ľuďom s vysokým tlakom, vážnymi ochoreniami srdca a rovnako aj tehotným ženám.

 

FOTO: http://www.zdravieastyl.sk


cholesterol detox pestrec mariánsky trávenie bylinky na trávenie
Magazín arrow
Magazín arrow