Magazín

Poctivo pripravované články o tom najdôležitejšom, čo potrebuje každý vedieť o svojom zdraví.

Vyberte si z menu tému, ktorá Vás práve teraz najviac zaujíma.

Zdravie

Odstráňte z tela škodlivé látky práve teraz! Ľahkým „jarným“ detoxom.

Autor článku: redakcia Zerex.sk 22.04.2016 00:00 detoxom

Ako to už býva zvykom, na začiatku jari sa nášmu telu žiada očista a po zime nový začiatok. Predsa dlhé zimné večery narobili v tele často viac škôd ako osohu. Niet sa potom čo čudovať, že sa cítime unavenými a vyčerpanými. Ľudský organizmus prekonáva vrodený čistiaci proces, no naprieč tomu nepostačuje odstraňovať nezdravé látky, ktoré mu neustále naším životným štýlom dodávame ...

Varovné príznaky

Každý pozná svoje telo najlepšie. Všímajte si všetky varovné príznaky, ktoré vám telo dáva najavo. Jar to nie je iba ďalšie ročné obdobie, ale aj časté depresie, stres, bolesti hlavy, migrény, zvýšená vyčerpanosť, zápcha, alergie, ... . Všetky uvedené, ako aj ďalšie príznaky nemožno prehliadať, pretože môžu byť signálom aj rôznych závažnejších chorôb. Preto podobne ako radi po dlhšom čase upratujeme byt alebo dom, pristúpme zodpovedne aj k poupratovaniu vo vlastnom tele.

Ani v minulosti to nebolo inak

Ľudstvo žije očistou. Aj v minulosti ľudia preferovali rozličné spôsoby očisty, z ktorých možno spomenúť napríklad využívanie liečivých bylín, postenie sa, či jedenie len istých druhov potravín. V súčasnej dobe máme k dispozícii niekoľko druhov očisty tela, známe pod moderným názvom „detoxikácia organizmu“. Spomenúť môžeme napríklad detoxikáciu založenú na úprave stravy, pomocou antioxidantov, byliniek, džúsov či až silnejšie druhy postenia sa.

Dlhšie trvajúci proces

V prípade detoxikácie je nevyhnutné si uvedomiť, že sa nemôže jednať len o krátkodobý raz uskutočnený čin, ale práve naopak. Musí sa jednať o dlhšie zotrvávajúci proces, ktorý je potrebné upraviť podľa osobného (vlastného) štýlu života, aktuálnej zdravotnej situácie a rovnako aj vlastných príležitostí a skúseností. Najideálnejšie je detoxikačnú liečbu vykonať viackrát v priebehu celého roka. Najlepšie je začať práve v tomto čase, hneď v úvode jarného obdobia. Možno sa pýtate, že prečo práve teraz je ten najlepší čas na detoxikáciu? V tomto čase aj náš organizmus automaticky štartuje očistné procesy po zimnom období, tak mu v tomto cieli pomôžme zlepšiť celkové výsledky v podpore zdravia.

1. krok – Zvýšme príjem tekutín!

Podľa viacerých špecialistov na výživu odporúčame vsadiť v prípade 1. očistnej kúry na takú, ktorá (ne)bude veľmi tvrdá pre naše telo. Dobrým variantom je zvýšiť príjem tekutín a to na úroveň v priemere 2 a pol až 3 litre. Práve nárast tekutín v tele a tým aj skvalitnenie pitného režimu podporuje účinnejšie zbavenie sa škodlivých látok z organizmu.

2. krok – Zmiernime jedálny lístok!

Druhým krokom je zmiernenie „jedálnička“ počas nasledujúcich troch dní. Máme na mysli odstrániť z neho tie najnezdravšie varianty jedál a pokrmov. Vypichnúť môžeme predovšetkým tučné a mastné jedlá, vyprážané pokrmy, údené mäso, alkohol, kávu, bielu múku, umelé sladidlá, cukor, mlieko a čierny čaj. Na druhej strane je potrebné zvýšiť príjem zeleniny a čerstvých štiav z nej, vitamínov, minerálnych látok, enzýmov a ďalších prospešných látok, pomocou ktorých dokážeme lepšie neutralizovať aj tak nadmieru okyslené naše telo.

3. krok – Zvýšme príjem zeleniny a vlákniny!

Zelenina by mala v jedálničku tvoriť až viac ako šesťdesiat percent stravy. Okrem toho podporme aj príjem vlákniny tiež väčším množstvom zeleniny a ovocia. Len takto docielime zlepšenie trávenia a prečistenia tela od škodlivých látok, ktoré zhoršujú priepustnosť pre látky (napríklad bielkoviny, tuky, cukry), ktoré organizmus potrebuje na výživu a zdravý vývin. Pečeni, ktorá sa najviac podieľa na detoxikácii, pomôžeme napríklad prípravou čaju z púpavy, ktorej kvitnutie je momentálne v plnom prúde. Rovnako jej pomôže aj častejšie jedenie cesnaku a brokolice.

4. krok – 5 až 7 dní detoxikačná kúra!

Po takto prežitých troch dňoch následne prichádza detoxikačná kúra trvajúca ďalších päť až sedem dní respektíve celý týždeň. V rámci tejto kúry je nevyhnutné aj zachovávať vyššie spomínané zásady „zmierneného“ jedálnička, rozšírené o iné a to napríklad: v úvode nového dňa začať piť pohár teplej vody s čerstvým citrónom s úmyslom zavŕšiť nočnú očistu slizníc a kvalitný „nový“ štart nového dňa. Počas dňa raz alebo dvakrát prijať mladý jačmeň v strave, dva až trikrát vypiť „Zelený očistný nápoj alebo ak chcete smoothie“. To by mohlo byť zložené napríklad zo špenátu, jabĺčka, pomaranča, Chia semiačok, kúsku zázvoru a vody. Pripraviť si ho môžeme aj z iného druhu zelenej listovej zeleniny, banána a citrónovej šťavy.

Dnes existuje veľmi veľa druhov „zelených“ nápojov, stačí si vybrať podľa svojej chuti a obľuby. Rovnako je potrebné vsadiť na ľahšie jedlá, šaláty, polievky zo zeleniny, dusenú, či pečenú zeleninu. Nezabúdajme ani na čerstvé zeleninové šťavy a dusenú rybu aspoň dvakrát do týždňa. V tomto smere je potrebné čo najmenej soliť a sladiť (najlepšie vôbec), cukor obmedziť aj vo forme ďalších jeho variantov, medzi ktoré patrí aj med. Eliminovať rovnako aj mäso (rybie mäso môže zostať), potraviny zo pšenice (aj tie celozrnné) a taktiež mliečne výrobky vrátane mlieka. Ešte pred obnovením bežného spôsobu stravovania odporúčame ďalšie tri dni zmiernenej formy stravy, ktorú sme uvádzali v úvode očistnej kúry.

5. krok – Hýbme sa viac!

Účinok detoxikácie zlepšíme samotným cvičením, respektíve zaradením pohybu do bežného spôsobu života. Pohyb zlepšuje výsledky detoxikácie! A to doslovne. Pomáha rýchlejší beh alebo rôzne cvičenia s podporou relaxácie. V tomto smere veľmi dobre pomáhajú aj doplnky stravy s bylinkami a vlákninou určené k detoxikácii a očiste trávenia.

6. krok – Psychike to rovnako pomôže!

Vynikajúcim zistením je, že ak je očistná kúra kvalitne uskutočnená, prebudí sa nielen organizmus, ale aj samotná psychika. Tá pomôže aj pečeni, črevám, cievam. Celkový efekt sa odzrkadlí aj na celkových pocitoch – budeme plní sily, pocítime úľavu a novú dávku energie. Nezľaknite sa, ak na začiatku detoxikácie budete mať pocity závratov, bolesti hlavy alebo iné príznaky. Toto sú príznaky nie choroby, ale toho, že telo spustilo očistný proces. Deň za dňom sa bude všetko zlepšovať a tým sa budeme cítiť lepšie, pretože si uvedomíme, že robíme radikálny krok k podpore svojho celkového zdravia ... a nielen to.



detox detoxikácia
Magazín arrow
Magazín arrow