Magazín

Poctivo pripravované články o tom najdôležitejšom, čo potrebuje každý vedieť o svojom zdraví.

Vyberte si z menu tému, ktorá Vás práve teraz najviac zaujíma.

Šport

Nehľadajte príčinu kŕčov. Odstráňte ich!

Autor článku: redakcia Zerex.sk 21.08.2017 00:00 odstraňovanie kŕčov

Zdrojom nepríjemných svalových kŕčov môžu byť športové aktivity, únava, sedavé zamestnanie či tehotenstvo. Odstraňovanie kŕčov však nie je žiadna veda – stačí vyskúšať naše praktické rady a od kŕčov budete mať pokoj.  

Tipy na rýchle odstraňovanie kŕčov

 

Cvičte každý deň

  Nevadí, že budete denne cvičiť len 10-15 minút. Dôležitá je pravidelnosť, aby vaše svaly nevyšli z cviku. Naplánujte si na ráno nenáročný strečing či jogu. Večer môžete cvičenie doplniť krátkou prechádzkou na čerstvom vzduchu.  

Nechajte sa vymasírovať

  Kvalitná masáž od odborníka robí divy – už krátka, dvadsaťminútová masáž vás môže zbaviť nepríjemných kŕčov a priniesť dlho očakávané uvoľnenie svalov. Masáž je vhodná aj po náročnom športovom výkone.  

Dodržiavajte pitný režim

  Dehydratácia prehlbuje bolesť a svalové kŕče – dbajte o to, aby ste denne dostali do tela aspoň 1 liter čistej vody. V lete zvýšte spotrebu tekutín na 2-2,5 litra.  

Doprajte si stravu, ktorá obsahuje dostatok horčíka

  Za nedostatkom horčíka môže byť nadužívanie alkoholu, kofeínu a soli, podvýživa, prepracovanosť ale aj hormonálne zmeny, spojené s tehotenstvom alebo menštruáciou. Odporúčaná denná dávka horčíka je 300-420 mg. Optimálne množstvo horčíka vám pomôže, cítiť sa vitálnejšie – po športovom výkone zmierni svalovicu a dokáže potlačiť napríklad aj menštruačné kŕče. Ak aktívne športujete alebo máte veľmi stresujúce zamestnanie, nezabúdajte pravidelne dopĺňať nielen horčík, ale aj draslík, sodík, zinok a vitamíny B6 a E.



regenerácia príčina kŕčov kŕče
Magazín arrow
Magazín arrow