Magazín

Poctivo pripravované články o tom najdôležitejšom, čo potrebuje každý vedieť o svojom zdraví.

Vyberte si z menu tému, ktorá Vás práve teraz najviac zaujíma.

Imunita a energia

Odhaľte príčiny vašej nespavosti

Autor článku: redakcia Zerex.sk 24.09.2014 00:00 nespavosť

Každý, kto ju aspoň jedenkrát zažil, dobre vie, že nespavosť je veľmi nepríjemnou záležitosťou v živote každého z nás. Predovšetkým, ak sa usilujete silou mocou v noci usnúť a oddýchnuť, proste to nejde. Nespavosť je najčastejšou poruchou spánku. Trpí ňou približne 15 percent dospelých ľudí. Mnohí z vás samotné príčiny nespavosti podceňujú a zľahčujú, respektíve ich nedostatočne liečia.

Potreba spánku sa u každého odlišuje

Potrebu spánku má každý jedinec odlišnú. Nespavosť charakterizuje to, že nech je dĺžka spánku akákoľvek, človek „postihnutý“ nespavosťou je po prebudení unavený, nie je svieži a nemá chuť do ďalšieho dňa, respektíve do života. Je bez potrebnej energie, cíti sa vyčerpaný a slabý. Následne si spresnime hlavné znaky nespavosti.

Hlavné znaky nespavosti:

  • Sústavné nočné prebúdzanie - dlhšie prestávky medzi spánkom.
  • Problémy so zaspávaním - trvajúce dlhšie ako pol hodinu po ľahnutí do postele.
  • Priskoré prebudenie sa s neschopnosťou opätovne zaspať.
  • Veľmi malá kvalita spánku - časté prebúdzanie počas noci.

Príčin nespavosti je viacero

Hlavnou príčinou nespavosti bývajú neprijateľné zvyky pred spánkom, ako aj samotný režim dňa. Práve tieto spomenuté dôvody môžu prameniť napríklad z nedostatku pohybu, práca na viaceré zmeny, popíjanie kofeínových nápojov, konzumácia ťažkých nezdravých jedál krátko pred spaním.

Stres pred náročným dňom

Ďalšou príčinou sú stresové stavy (obavy) pred náročným nastávajúcim dňom. Nespavosť nás všetkým môže trápiť aj počas smútkového obdobia. Pokiaľ je vašou príčinou nespavosti stres, obavy a pociťujete tieto stavy už pár týždňov, mali by ste vyhľadať odbornú pomoc, napríklad lekára, či psychológa. Pomôcť vám môže aj častejší oddych a relax.

Aj zriedkavá nespavosť je rovnako nebezpečnou

Nepodceňujte ani zriedkavú nespavosť spôsobenú zaťažujúcim životným štýlom. Práve tento druh nespavosti býva spúšťačom samotnej dlhodobej až chronickej nespavosti. Z tohto dôvodu buďte k sebe úprimní, ako to skutočne je s vašou nespavosťou a postavte sa voči nej reálne a skutočne triezvo, pretože vaša budúcnosť vám to vráti, viacnásobne. Po takomto odhalení hlavných príčin nespavosti si priznajte, ako ste reálne vy na tom so svojím spánkom? Nech je pravda akákoľvek, prajeme vám ničím nerušenú nasledujúcu noc s množstvom príjemných snov!



nespavosť spánok stres
Magazín arrow
Magazín arrow