Magazín

Poctivo pripravované články o tom najdôležitejšom, čo potrebuje každý vedieť o svojom zdraví.

Vyberte si z menu tému, ktorá Vás práve teraz najviac zaujíma.

Zdravie

Odhaľte ju čím skôr! Aké sú príznaky zápalu prostaty

Autor článku: redakcia Zerex.sk 30.09.2016 00:00 zápal prostaty

Mesiac september je mesiacom prostaty. Preto sme si pre vás pripravili článok týkajúci sa práve prostaty, jej prevencie pred vznikom nepríjemného zápalu prostaty. V článku sa dočítate aj o tom, aké problémy môže zápal prostaty mužovi spôsobiť, v akom veku sa u mužov najčastejšie vyskytuje a podobne. Tiež spomenieme hlavné príznaky zápalu prostaty a dôležitosť pravidelnej kontroly u urológa. Prostata je veľmi dôležitý mužský orgán, tak je potrebné k nemu pristupovať v rámci prevencie s rovnakou vážnosťou, ako aj k ostatným orgánom v tele.

Čo je to prostata?

Povedzme si v krátkosti, čo je to prostata, akú má funkciu a kde ju nájdeme v mužskom tele. Ide o akúsi žľazu umiestnenú pod močovým mechúrom, cez ňu vedie močová rúra, do ktorej v prostate vyúsťujú semenovody, spolu s vývodmi zo semenných mechúrikov. V zásade platí, že z močového mechúra práve cez prostatu odchádza von z tela moč. Prostatu môžeme považovať za akýsi ventil v tele. Problémy s prostatou, respektíve ochorenia prostaty poznáme zápalové a nádorové. Jednotlivé nádorové ochorenia rozdeľujeme na nezhubné a zhubné (najznámejšia rakovina prostaty).

Čo je to BPH?

Skratka BPH označuje Benígnu hyperpláziu, čo je najčastejší benígny nádor u mužov. Nezaraďujeme ju však k životu ohrozujúcim mužským ochoreniam. Ide o nezhubné zväčšenie prostaty, ktoré vzniká kvôli pribúdajúcemu veku a tiež procesu starnutia. Jeho výsledkom môžu byť (ale aj vôbec nemusia) poruchy s močením. Jedná sa o najčastejšie ochorenie prostaty u mužov. Ak sa pozrieme na štatistiky, tak skoro u každého druhého muža po 50-tke sa objavujú tieto príznaky BHP. Vo veku nad 60 rokov je tento druh ochorenia u 50 percent mužov a vo veku nad 80 rokov až u 90 percent mužov (zdroj prostata.sk).

Zápal prostaty a príznaky

Prostatitída je medicínsky označovaný zápal prostaty. Jedná sa o súhrn viacerých ochorení s rozličným delením a rôznymi príznakmi. Ako sme už naznačili aj v článku, samotné príznaky sú rozličné. Z najčastejších príznakov môžeme spomenúť napríklad horúčku, zimnicu, bolesti v podbrušku, spodnej časti chrbta, bolesť semenníkov, perinea (hrádze), bolesti konečníka, rezanie, či pálenie pri močení (až nemožnosť vymočiť sa), prítomnosť hnisu v moči, poruchy erekcie, pokles sexuálnej chuti, bolesti pri ejakulácii, prítomnosť krvi v ejakuláte, hnisavé sfarbenie ejakuláru, či hnisavý sekrét (výtok). Všetky uvedené príznaky sa vzájomne dopĺňajú, no môžu sa vyskytovať aj samostatne.

Liečba zápalu prostaty

Liečenie zápalu prostaty je možné hneď dvoma spôsobmi a to medikamentózne a tiež aj nemedikamentózne. V prvom prípade sa najviac pri liečbe využívajú antibiotiká zo skupiny chinolónov. Spomenieme napríklad ofloxacin, ciprofloxacin, nofloxacin, perfloxacin, avšak aj cefalosporíny (napríklad ceftibuten) a aminoglykozidy. V rámci nemedikamentóznej liečby zápalu prostaty sa využívajú celkom iné metódy liečby, predovšetkým masáže prostaty, biofeedback, využívanie infra tepla na perineum a panvu, ale tiež môžu značne pomôcť prírodné doplnky stravy v tabletkách. Dôležitým faktom je, že oba spôsoby liečby zápalu prostaty je možné efektívne spojiť (kombinovať) a zvýšiť tak úspešnosť samotnej liečby.

Dôležitosť včasnej prevencie

Dôležité je poznamenať, že nie každý muž, ktorého trápia problémy s prostatou, sa musí aj aktívne liečiť. Dnes existuje množstvo mužov, u ktorých nie je potrebná aktívna liečba (ani tabletková, ani operačná). Postačuje im jednoduchá zmena životného štýlu, respektíve zmena životosprávy a pitného režimu. Pokiaľ však muž potrebuje liečbu, ako sme už naznačili aj vyššie v článku, existuje veľa účinných liekov na liečbu zápalu prostaty. Ak však neviete, či máte problémy s prostatou, ale máte pocit, že niektorý z príznakov, čo sme uviedli v úvode nášho článku, sa prejavuje aj u vás, najlepšie urobíte, ak navštívite čo najskôr svojho urológa. Jedenkrát za 3 roky po dovŕšení 40 rokov máte nárok na BEZPLATNÚ preventívnu prehliadku u urológa. Tak neváhajte a prekonajte svoje predsudky. So zdravím nikdy nehazardujte a pri prostate to platí obzvlášť, pretože rastie počet mužov chorých na rakovinu prostaty (Zdroj: prostata.sk). Mohli by vás tiež zaujímať aj ďalšie články z nášho magazínu, venované tejto problematike.



zdravie prostata
Magazín arrow
Magazín arrow