Magazín

Poctivo pripravované články o tom najdôležitejšom, čo potrebuje každý vedieť o svojom zdraví.

Vyberte si z menu tému, ktorá Vás práve teraz najviac zaujíma.

Zdravie

Nikdy sa nekončiaca únava? Čas na detox!

Autor článku: redakcia Zerex.sk 13.11.2016 00:00 únava

Deň čo deň sme v kontakte so škodlivými látkami. Dostávame ich do tela pri dýchaní, s jedlom alebo pitím. Z toho najčastejšie pramení aj naša každodenná únava a vyčerpanosť. Trápi vás v posledných dňoch častá slabosť, vyčerpanosť a nedostatok energie? Za únavou možno hľadať práve škodlivé látky, ktoré sa už premnožili v našom organizme. Keďže pečeň a obličky sú najviac zaťažovanými orgánmi v tele, práve tieto orgány vyvolávajú dôsledky, akými sú pocity únavy, nedostatku energie, oslabenej imunity, svrbenia, či zvýšenej tvorby vyrážok (akné). Nie je však nič stratené. Pokiaľ pociťujeme nadmernú únavu a ďalšie uvádzané príznaky, v tomto smere môže pomôcť aj vhodný detox. Ako má vyzerať vhodný detox pečene a obličiek?

Prečo detoxikačná očista?

Pojem detoxikácia alebo detox predstavuje očistu. Je to forma využívania programov, produktov, zmeny výživy (stravovania) alebo aj celkového životného štýlu, ktorej cieľom je podporiť svoj organizmus pri odstraňovaní nadbytočných a hlavne škodlivých látok a rôznych škodlivých situácií. Úľava od voľných radikálov dáva jednak pečeni, obličkám, srdcu a tiež aj mysli, aby odovzdávali viac sily a energie na rozvoj svojho tela.

Príznaky veľkého množstva toxínov v tele

Pokiaľ je naše telo plné toxínov a voľných radikálov, nie je schopné plniť stopercentne viaceré svoje funkcie. Dýchanie, látková premena, obranyschopnosť, vylučovanie, cirkulácia, rozmnožovanie a ďalšie procesy v tele sú ovplyvňované práve toxickými (škodlivými) látkami, ktoré sa premnožili. Aké sú teda najčastejšie príznaky väčšieho množstva toxických (škodlivých) látok v našom tele? Je to samozrejme už niekoľkokrát spomínaná únava (vyčerpanosť), nedostatok (absencia) energie, časté bolesti hlavy, akné, naštrbená imunita, časté kýchanie a kašeľ, hnačky, celulitída, neschopnosť jasne a zdravo uvažovať, náladovosť a ďalšie. Často krát všetci robíme veľkú chybu v tom, že tieto príznaky chápeme ako chorobu a liečime ich rôznymi umelými liekmi. Pritom telo sa nám snaží dať najavo, že iba niečo nie je v poriadku a snaží sa zbaviť týchto látok samo. Mali by sme mu však v tomto smere pomôcť - najlepšie očistou (detoxikáciou) a eliminovaním škodlivých látok v organizme.

Ako na detox pečene?

Následne si povedzme viac o detoxe pečene, pretože pečeň je tým najdôležitejším orgánom pri boji so škodlivými látkami v našom tele. Vo všeobecnosti platí, že sme zdraví tak, ako zdravá je naša pečeň. Ak hovoríme o pečeni, hovoríme o jednom z najväčších vnútorných orgánov v našom tele, ktorý plní nesmierne veľa funkcií. Jednou z nich je aj to, že značne usmerňuje samotnú detoxikáciu. Veľký problém pri pečeni je v tom, že problémy s ňou sa objavia až vtedy, keď je značne poškodená (až v 95-tich percentách, čo je veľmi vysoké číslo). Preto vo väčšine prípadov má takéto poškodenie pečene na naše zdravie a život až fatálne dôsledky. Oplatí sa preto vedieť a poznať kroky vedúce k správnej detoxikácii pečene. Ako teda čo najlepšie na to? Ako prvý krok je potrebné začať konzumovať kapustovitú zeleninu po dobu aspoň 2 týždňov. Práve kapustovitá zelenina podporuje väčšinu enzýmov v pečeni, ktoré sú dôležité na pozvoľnú detoxikáciu. Je dobré vedieť, že pri detoxikácii pečene kapustovitou zeleninou, nebudeme pociťovať žiadnu "nútenú" očistu v porovnaní s iným druhom očisty nášho tela. Žiadna únava, choroby, čiže samotnú detoxikáciu nepocítime tak povediac vôbec. Prečo je to tak, je veľmi jednoduché ... Pravda je taká, že enzýmy, ktoré podporuje práve kapustovitá zelenina, podporujú najskôr celkový proces rozkladu toxických (škodlivých) látok v tele a následne aj zmenšenie ich škodlivých čiastočiek. V rámci ďalšieho kroku dochádza k celkovému vylúčeniu škodlivých látok z tela. Z toho vyplýva, že kapustovitá zelenina je schopná porozkladať voľné radikály (toxíny) na neškodlivé čiastočky bez toho, aby sme nejako extra pociťovali symptómy (príznaky) samotného detoxu (očisty). V tomto smere je teda už jasné, ako na detox pečene. Ale ktorý druh kapustovitej zeleniny pomáha najviac? Všetky druhy kapusty, kelu, brokolice, tiež reďkovky zaručene pomôžu pri zmierňovaní príznakov detoxu. Okrem toho je dobrou voľbou zaradiť do jedálnička aj cesnak a petržlenovú vňať. Cesnak preto, že je to dávno známy liek na vírusy a petržlenová vňať má viac vitamínu E ako samotný kel. V predchádzajúcich odsekoch článku sme hovorili o detoxe pečene, následne si povedzme viac o detoxe ďalšieho dôležitého orgánu v našom tele, ktorým sú práve obličky.

Ako na detox obličiek?

Ak chceme telo dôkladne očistiť, nemali by sme vynechať ani obličky. Obličky pomáhajú vylučovať škodlivé látky preč z tela, rovnako ako pečeň. Ich funkcia má význam predovšetkým pri regulácii objemu tekutín v tele. Zaisťujú rovnováhu PH v krvi, eliminujú odpadové látky vznikajúce pri látkovej premene bielkovín a vylučujú splodiny látkovej premeny. Rovnako ako pri pečeni, nie je dobré, ak sa ich funkcia zoslabí. Vtedy budú mať prevahu v tele toxické látky, ktoré privolajú neželané príznaky, ako sú vysoký krvný tlak, opuchy tváre, rednutie vlasov, anémiu, ... . Pokiaľ je vaším príznakom často suchá pokožka (aj keď dlane sú skôr vlhké), vedzte, že máte oslabenú funkciu obličiek. Čo obličkám pomáha najviac v rámci detoxu? V rámci detoxikácie obličiek siahnite najlepšie po žihľavovom, brusnicovom alebo šípkovom čaji. Treba ho piť trikrát za deň po dobu niekoľkých týždňov. Žihľava dvojdomá je prospešnou bylinkou práve na očistu obličiek kvôli tomu, že obsahuje triesloviny, chlorofyl, minerálne látky, organické kyseliny a mnoho ďalších dôležitých a zdraviu prospešných látok. Výhodou je, že je vhodná na celkový detox a boj proti únave. Výbornou správou je, že je možné si ju dopriať nielen v podobe čajov, ale aj ako prírodný liek a výživový doplnok stravy v tabletkách. Okrem žihľavy dvojdomej na detox obličiek priaznivo vplývajú aj brusnice. Aj v našom magazíne sme nie raz vyzdvihovali ich priaznivé účinky na celé močové ústrojenstvo v našom tele. Obsahujú rovnako ako žihľava veľké množstvo prospešných látok (najviac však triesloviny a flavonoidy). Brusnice chránia telo pred obličkovými kameňmi, vysokým cholesterolom a posilňujú aj obranyschopnosť. V neposlednom rade pomáhajú aj pri liečení chronického zápalu obličiek. Skúsiť dnes môžete aj brusnice v tabletkách ako prírodný doplnok stravy. Ak si zvolíte tento druh brusníc, vždy ich užívajte podľa návodu a pokynov výrobcu.

Tip zdravej medicíny

Aby bolo jasné, správny detox môžeme podporiť hoci aj každý deň pravidelnou dávkou vitamínov a ďalších podporných látok, ktoré nájdeme v prírodných výživových doplnkoch. V rámci nielen detoxu nášho tela, ale aj zdravého životného štýlu môžu pomôcť aj viaceré druhy účinných antioxidantov v tabletkách. Máte stále málo? Prečítajte si aj ďalšie články o detoxe z nášho magazínu.



energia detox detoxikácia
Magazín arrow
Magazín arrow