Magazín

Poctivo pripravované články o tom najdôležitejšom, čo potrebuje každý vedieť o svojom zdraví.

Vyberte si z menu tému, ktorá Vás práve teraz najviac zaujíma.

Nezaradené

Ako riešiť neplodnosť u žien?

15.01.2020 00:00 neplodnost-u-zien

Približne v tretine prípadov neplodnosti je problém na strane ženy. Ako ju rozpoznať a kde hľadať príčiny?

Ako spoznať neplodnosť

Neplodnosť u žien je definovaná ako pokusy o otehotnenie v priebehu jedného roka (= nechránený styk aspoň dvakrát týždenne), ktoré však končia neúspešne alebo keď tehotenstvá končia opakovanými potratmi

Zriedkavá alebo chýbajúca ovulácia

💡 Ako uvádza Mayo Clinic, aby mohla žena otehotnieť, musia vaječníky produkovať a uvoľňovať vajíčko, čo je proces známy ako ovulácia. Menštruačný cyklus, ktorý je príliš dlhý (35 dní alebo viac), príliš krátky (menej ako 21 dní), nepravidelný alebo neprítomný, môže znamenať, že žena neovuluje. Za príčiny sa považujú:

  • obezita, 
  • poruchy príjmu potravy,
  • rýchle chudnutie,
  • hormonálne abnormality (problémy so štítnou žľazou, nadobličkami, hypofýzou), 
  • nízka telesná hmotnosť,
  • syndróm polycystických vaječníkov.

Príčiny ženskej neplodnosti 

Dôvodov, prečo žena nedokáže otehotnieť, je niekoľko. Môže za ňu často vyšší vek, rôzne ochorenia, hmotnosť, ale aj psychické nastavenie ženy

Neplodnosť v pokročilom veku

Vek ženy je najvýznamnejším faktorom ovplyvňujúcim jej plodnosť. Plodnosť ženy začína klesať po tridsiatke a do veku 35 rokov klesne približne o 40 %. Vo veku 40 rokov sa plodnosť ženy ešte viac zníži. 

Endometrióza

💡 Endometrióza je stav, pri ktorom tkanivo podobné maternicovej výstelke rastie inde v tele - mimo maternice (podbrušnica, vaječníky, ap). Prejavuje sa najmä bolesťami panvy. Táto choroba sa najčastejšie objavuje u žien v plodnom veku od 20 - 35 rokov, ale postihnúť môže aj staršie ženy. Zjazvenia a zrasty, ktoré pri tomto stave vznikajú, môžu brániť stretu spermií s vajíčkom

Endometrióza môže ovplyvniť plodnosť poškodením vaječníkov, pričom nedochádza k ovulácii. Výskumy zistili, že neplodnosť postihuje asi 30–50 percent žien s endometriózou. Môže byť príčinou aj mimomaternicového tehotenstva, pretože sa vajíčko môže usadiť nepr. vo vajcovode alebo vaječníku. Niektoré ženy prídu na ochorenie až vtedy, keď sa im nedarí otehotnieť a lekár hľadá príčinu. 

Hmotnosť

⚖ Dôležitým faktorom, ktorý môže ovplyvniť plodnosť, je hmotnosť ženy. Ak má žena príliš nízku hmotnosť, môže sa potýkať s nepravidelnou menštruáciou, a mať tým pádom problém s ovuláciou. Ženy, ktoré majú nadmernú hmotnosť a trpia obezitou, majú:

  • vyššie riziko potratu
  • nižšiu šancu otehotnieť,
  • väčšie množstvo komplikácií, ktoré ich môžu počas tehotenstva postihnúť. 

Neplodnosť a psychika

O vzťahu medzi psychikou a neplodnosťou sa diskutuje v odborných kruhoch už roky. Na jednej strane je pre psychiku zaťažujúce vyrovnať sa s faktom, že sa žene nedarí otehotnieť, na strane druhej môže často práve psychika vplývať na tento stav.

💡 Dôležitý faktor, či už hovoríme o ženskej alebo mužskej neplodnosti, je stres. Vedci odhalili, že ženy s vysokou hladinou alfa-amylázy, enzýmu, ktorý súvisí so stresom, majú až o 12 % menšiu pravdepodobnosť otehotnenia. 

Stres samotný neplodnosť nespôsobuje, ale ovplyvňuje človeka v ďalších oblastiach, ktoré k nej môžu prispieť:

  • stravovanie (príliš málo, príliš veľa, zloženie potravy, spôsob konzumácie), 
  • cvičenie, 
  • fajčenie, 
  • nadmerný príjem kofeínu,
  • spotreba alkoholu. 

Neplodnosť vs. psychosomatika

Duševný stav sa môže podpísať na určitých problémoch s otehotnením, a rovnako aj plánovanie rodičovstva bez zdarného konca môže do značnej miery ovplyvniť psychiku. Zistenie, že sa páru nedarí otehotnieť, môže spôsobiť aj:

Sexuálne prenosné choroby

💡 Neliečené pohlavné choroby a infekcie (napr. chlamýdie, či kvapavka), môžu znamenať smrteľné riziko pre plod a pre ženu riziko zápalov panvy. S každou pohlavnou chorobou klesá plodnosť ženy. Jazvy vo vajcovodoch po pohlavných chorobách môžu vyústiť až do mimomaternicového tehotenstva, čo je život ohrozujúci stav, ktorý si vyžaduje okamžitý lekársky zásah.  

Riešenie neplodnosti u žien

Pokročilý vek

Ženy vo veku nad 35 rokov majú prirodzene nižšiu šancu na otehotnenie, nie však nulovú. Dôležité je zachovať si dobré zdravie, a to tak prostredníctvom výživnej stravy, ako aj aktívneho spôsobu života. S presným určením času ovulácie môže pomôcť lekár alebo ovulačný test, ktorý môže predvídať uvoľňovanie vajíčok. 

✅ Potom už zostáva len jediné: zaručiť, aby bol partner v pravý čas pripravený. K tomu mu môže dopomôcť prírodný doplnok výživy určený najmä pre mužov plánujúcich rodinu Zerex Ultragold

Sexuálne prenosné choroby

Plánovanie tehotenstva vyžaduje, aby sa žena vrámci prípravy na materstvo podrobila aj testom u svojho gynekológa. Týka sa to najmä vyšetrení na sexuálne prenosné choroby. Je totiž životne dôležité vylúčiť, že sa vo tele nachádza akákoľvek infekcia, ktorá by stála za zmarením sna o dieťati. 

Koniec zlozvykom

Balíček cigariet, šesť káv denne, kýblik vyprážaných kuracích stehienok a popíjanie vína každý večer, by mali pri snahe otehotnieť úplne vymiznúť z denného režimu. Tieto zlozvyky totiž významne znižujú šance a oberajú o možnosť stať sa matkou

Adieu, stres!

✅ Bojovať proti stresu, najmä ak má žena náročné zamestnanie alebo zložitú rodinnú situáciu, nie je “med lízať”. Existujú však možnosti, ktoré môžu pomôcť stres odbúrať

  1. príjemná spoločnosť ľudí, s ktorými sa cíti dobre (rodina, priatelia, kolegovia),
  2. obľúbená hudba alebo kniha, 
  3. cvičenie (pomôže dostať do tela viac endorfínov),  
  4. večerné prechádzky s partnerom, 
  5. výživové doplnky na podráždené nervy, popr. čaje na ukľudnenie,
  6. sledovanie obľúbeného programu, filmu alebo seriálu,
  7. obľúbená aktivita (napr. maľovanie, spievanie, tanec a podobne.

 

A čo stojí za stratou libida u žien? Dozviete sa v nasledujúcom článku:



neplodnosť u žien ako spoznať neplodnosť
Magazín arrow
Magazín arrow