Magazín

Poctivo pripravované články o tom najdôležitejšom, čo potrebuje každý vedieť o svojom zdraví.

Vyberte si z menu tému, ktorá Vás práve teraz najviac zaujíma.

Naše telo

Neplodnosť u mužov - Ako ju riešiť?

10.01.2020 00:00 neplodnost-u-muzov

Celosvetový problém, ktorý ovplyvňuje približne 15% párov, má meno neplodnosť, pričom v 20-30% prípadov úraduje práve tá mužská. Čo je vlastne neplodnosť, aké má príznaky a ako je možné ju zvrátiť?

Ako spoznať neplodnosť

Akákoľvek príčina súvisiaca so zdravotným stavom alebo psychikou, ktorá mužovi bráni oplodniť partnerku, je považovaná za neplodnosť. Najčastejšie súvisí so zlyhaním kvality spermií.

Príznaky mužskej neplodnosti

💡 Klinicky je mužská neplodnosť definovaná ako neschopnosť oplodnenia partnerky po jednom roku od začiatku praktizovania nechráneného pohlavného styku. 

Za normálnych okolností sa počas styku dostávajú spermie z ejakulátu do ženského tela, kde oplodnia vajíčko. Keď však k oplodneniu nedôjde, hoci je žena zdravá a ovuluje, môže to mať z mužskej strany niekoľko príčin. 

Životne dôležité spermie

Na to, aby spermie ponúkli kvalitnú distribúciu genetického materiálu, musia spĺňať dôležité kritériá. Mali by mať predovšetkým správny tvar, schopnosť pohybovať sa správnym smerom a ich produkcia by mala byť dostatočná. Laboratórne testy odhalia objem, pohyblivosť, štruktúru a tvar spermií.

💡 Podľa prestížnej Mayo Clinic, ak je počet spermií v ejakuláte nízky, znižuje sa tým pravdepodobnosť, že jedna zo spermií oplodní vajíčko partnerky. Nízky počet spermií je menší ako 15 miliónov spermií na mililiter spermy alebo menej ako 39 miliónov v ejakuláte.

Plodnosť muža a kvalitu spermií môžu významne ovplyvniť:

  1. genetika,
  2. nízka produkcia testosterónu,
  3. životný štýl (fajčenie, alkohol, vegánstvo, spotreba kávy), 
  4. choroby, zranenia, opakované infekcie
  5. užívanie liekov, ktoré môžu zmeniť množstvo aj kvalitu dodávaných spermií (lieky na vysoký krvný tlak, depresie, artritídu, tráviace problémy, infekcie).

Genetika vs. neplodnosť

💡 Genetické príčiny zodpovedajú za 10 - 15% prípadov mužskej neplodnosti. Zmeny chromozómov (Klinefelterov syndróm, Downov syndróm, poruchy chromozómu Y) alebo mutácie génov môžu spôsobiť:

  • abnormálnu produkciu spermií,
  • blokovanie toku spermií.

V ojedinelých prípadoch za neplodnosť zodpovedajú mutácie DNA.

Neplodnosť a nízka produkcia testosterónu

V približne 30 až 40 percentách prípadov neplodnosti je problém v semenníkoch, v žľazách, ktoré produkujú spermie a testosterón, najdôležitejší mužský pohlavný hormón. Poškodenie semenníkov môže byť dôsledkom infekcií, ako je mumps, liečba rakoviny (ožarovanie, chemoterapia), zranenia alebo chirurgický zákrok.

Problémy s erekciou a ejakuláciou

Hoci muži s nízkou produkciou testosterónu môžu stále produkovať zdravé spermie, práve nízka hladina testosterónu môže viesť k zníženej produkcii spermií. Navyše, nedostatok testosterónu nepriamo ovplyvňuje plodnosť znížením sexuálnej túžby a rozvojom erektilnej dysfunkcie.

Medzi rizikové faktory nízkeho testosterónu patria:

  1. obezita,
  2. stres,
  3. nadmerná konzumácia alkoholu, 
  4. cukrovka, 
  5. vek (so zvyšujúcim sa vekom prirodzene klesá),
  6. hormóny prijaté v potrave,
  7. iné príčiny.

Hlavnými prejavmi sú znížená sexuálna motivácia, menej erekcií, strata svalovej hmoty, únava, výkyvy nálad. 

Životný štýl a neplodnosť

✅ Reprodukčné zdravie môžu pozitívne alebo negatívne ovplyvniť viaceré faktory súvisiace so životným štýlom: 

  • cvičenie, 
  • obezita,
  • množstvo prijatého kofeínu, 
  • oxidačný stres, 
  • nedostatok spánku,
  • fajčenie,
  • nadmerná konzumácia alkoholu, 
  • kvalita a zloženie potravín.

Zaostrené na vegánstvo

💡 Výskum ukazuje, že nedostatok vitamínu B12 sa vyskytuje vo veľkej miere práve u ľudí konzumujúcich výhradne rastlinnú stravu. B12 sa totiž získava predovšetkým z potravín ako mäso, vajcia. Štúdia “Vitamín B12 a kvality spermií” demonštruje pozitívne účinky vitamínu B12 na kvalitu spermií, a to zvýšením počtu spermií a zvýšením pohyblivosti spermií. 

Alkohol a neplodnosť

Nadmerné pitie alkoholu má veľa nepriaznivých účinkov na zdravie a negatívny vplyv na spermie. Alkohol môže ovplyvniť plodnosť zmenou počtu, veľkosti, tvaru a pohyblivosti spermií. Jedna francúzska štúdia dokázala, že po ukončení konzumácie alkoholu trvalo tri mesiace na návrat zdravej produkcie spermií.

Niektoré ochorenia, ktoré môžu ovplyvniť množstvo a kvalitu spermií

Azoospermia

Úplný nedostatok spermií alebo azoospermia je príčinou neplodnosti asi u 15% mužov, ktorí sú neplodní. Hovoríme o nej, keď ejakulát muža neobsahuje spermie. Spôsobiť ju môže spôsobiť hormonálna nerovnováha alebo blokovanie pohybu spermií.

Mumps a neplodnosť

Podľa oficiálnej stránky britského zdravotníckeho systému NHS, takmer polovica všetkých mužov, ktorí prekonajú mumps, si všimne určité zmenšenie ich semenníkov. Odhaduje sa, že u jedného z 10 mužov dochádza aj k poklesu počtu zdravých spermií, ktoré ich telo dokáže produkovať.

Mužská neplodnosť a kiahne

Nákazlivé detské ochorenie vo forme kiahní býva problémom, ktorý sa deti nakazia prevažne v škôlkarskom veku. Ak sa tak však nestane, môže sa tak stať v dospelosti. Kiahne spôsbuje herpes vírus 3 (varicella-zoster vírus), ktorý u dospelých môže mať závažnejší priebeh, najmä ak majú oslabenú imunitu alebo čelia vážnemu ochoreniu. 

Deformácie, či úbytok spermií by však nemali nastať. Kiahne teda nie sú príčinou neplodnosti.  

Neplodnosť a psychika: ako ste na tom so stresom?

Množstvo výskumov spája stres s mnohými zdravotnými problémami vrátane srdcových chorôb, astmy, obezity a depresie. Stres je jedným z hlavných civilizačných faktorov podieľajúcich sa na neplodnosti populácie. Pôsobenie stresu môže u mužov znížiť kvalitu spermií, čo by mohlo mať dôsledky na mužskú plodnosť.

💡 V štúdii Kolumbijskej univerzity v New Yorku bolo predmetom skúmania, či stres môže ovplyvniť kvalitu spermy. Zistilo sa, že muži, ktorí v poslednom roku zažili dve alebo viac stresových životných udalostí, mali podľa výskumných pracovníkov nižšiu kvalitu spermií ako muži, ktorí nezažili žiadne stresujúce životné udalosti.

V rámci štúdie boli muži povinní absolvovať sériu testov, ktoré merali úrovne stresu, vrátane stresu z pracoviska, stresových životných udalostí a celkového vnímaného stresu.

Psychosomatika a neplodnosť

„Stres a reprodukcia ľudí majú veľký vplyv na náš život a fungovanie.“ (J. G. Schenker 1992)

Duševný stav dokáže vplývať na rôzne aspekty ľudského zdravia. Nepríjemné emócie môžu zásadne ovplyvniť schopnosť počať potomka.

Výživové doplnky na podporu plodnosti 

✅ S podporou plodnosti vedia pomôcť aj výživové doplnky s obsahom účinných látok. Zerex Ultragold je doplnok výživy na prírodnej báze, ktorý v sebe spája:

  • kotvičník zemný, ktorý podporuje tvorbu mužského pohlavného hormónu, sexuálnu túžbu, libido a celkový výkon,
  • macu peruánsku. Tá pomáha udržiavať sexuálnu kondíciu a má pozitívny vplyv na početnosť a pohyblivosť spermií,
  • a zinok, ktorý prispieva k plodnosti, správnej reprodukčnej funkcii a k udržaniu normálnej hladiny mužského pohlavného hormónu v krvi.

Zerex Ultragold je kombinácia extraktu z tradičných bylín a dôležitých aminokyselín na prírodnej báze. 

 

Aké sú príčiny straty libida a prečo postihuje nechuť na sex aj mužom v mladom veku?



ako spoznať neplodnosť neplodnost příznaky neplodnosť u mužov
Magazín arrow
Magazín arrow